Melissant heeft nieuwe O.L. school maar...
Te weinig woningen en t3 weinig gezinnen is veel,^teEweinig kinderen! f^
Wimpie Breederveld uit Melissant heeft gistermiddag, geholpen door de Commissaris der Koningin Mr. Klaassesz het naambord van de nieuwe openbare lagere school te Melissant onthuld. De opening van deze nieuiw^ti school, de Prins Willem-Alexander school, vormde het sluitstuk van het werkbezoek dat Mr. Klaassesz gisteren, vergezeld van zijn echtgenote aan Dirksland, Herkingen en Melissant heeft gebracht. Zoals het de gehele dag was geweest droeg ook deze plechtigheid een ongedwongen, karakter. Op de vraag van de Commissaris aan de wachtende scholiertjes wie hem wilde helpen gingen alle vingertjes in de lucht, ook op de vraag wie het niet wilde gebeurde dat en omdat Wimpie te kennen gaf het persé niet te willen mocht juist hij het dqen, onwetend van de strijd die gestreden was om tot de bouw van de nieuwe school te komen en dat er in Melissant zo weinig kindertjes worden geboren
„De burgemeester had mij een brief geschreven of de school „Prins Willem- Alexander school" mocht heten" vertelde de Commissaris aan de aangetreden) leerlingetjes. „Ik heb toen een brief geschreven aan Prinses Beatrix en Prins Claus, die zijn naar het wiegje van het kleine prinsje gestapt en hem gevraagd wat hij ervan dacht toen heeft hij voor de eerste keer gelachen en gezegd: „best, als ik groot ben ga ik daar eens kijken" zo vertelde Mr. Klaassesz. „Over vijftig jaar wordt er misschien weer een school geopend en dan staan jullie kinderen hier, ze zijn dan weer anders gekleed dan nu en veel zal er veranderd zijn, alleen zullen de kinderen) dan nog dezelfde hoUandse vlag dragen. „Maar !" waarschuwde hij, Nederland kan alleen blijven bestaan als jullie hier in Me- Jissant goed je best doen en allemaal zorgen~dat- je-ovejgaat!" ,.
Nadat de Commissaris de naam van de school onthuld had volgde in de ruime hal de onthulling van een wandversiering vervaardigd door de vroegere onderwijzer aan deze school, dhr. J. Tierolf, thans wonend te Doorn. Marga Smit, dochtertje van het hoofd van de school trok het lakken weg, haar zusje Thea had mevr. Klaassesz bloemen aangeboden.
Dat de strijd langdurig en moeizaam was geweest getuigde ook burgemeester Bos. Voor de mogelijkheid een zeer tragisch onderkomen in een afgekeurde school te ruilen voor een nieuw gebouw is bijna vijftien jaar nodig geweest" verzuchtte spr. die overigens nu alle narigheid w^ilde vergeten en sprak van een heugelijke gebeurtenis voor zowel het gemeentebestuur als voor de openbare school gemeenschap. „Wat zich allemaal heeft voorgedaan grenst aan het ongelooflijke, zelfs viel een zware schoorsteen dwars door een lichtkoepel vlak naast de hoofdonderwijzer neer" wist de burgemeester, die over de voorgeschiedenis wel een boek zei te kunnen schrijven!
Het hoofd van de school, dhr. Smit wilde de eerste twee jaar die hij in de oude school les gaf niet al te zwaar nemen, toch waren ze wel heel erg moeilijk geweest terwijl hij de op de kweekschool geleerde vernieuwingsmethoden van het onderwijs zo 'graag direct had willen toepassen. Na twee jaar in de oude school had dhr. Smit vier jaar in het oude ver. gebouw les gegeven, wel was het klein maar in tegenstelling tot de oude school die met kranten was gestopt was het er tenminste w^arm! Spr. sprak de wens uit dat in de nieuwe school alles kan worden gedaan wat voor de vorming van het kind van belang zou zijn.
Huigen m,et jonge mensen
Bij alle vreugde moest de voorzitter van de oudercommissie, dhr. W. de Vogel toch ook een minder prettige kant constateren n.1. dat de school door de teruggang van het aantal leerlingen van een driemans- nu een tweemansschool is moeten worden. „In Melissant zijn namelijk geen kinderen!" constateerde dhr. de Vogel spijtig. Als oorzaak noemde hij het ontbreken van voldoende" •woniftghoH>Ki.. alle jonge mensen die nu kinderen op 'Seho©i>t.ciQ.-, den hebben zitten elders, voornamelijk' in Stellendam" verklaarde hij. Spreker hoopte op de aantrekking van wat kleinindustrie waardoor het leerlingenaantal wat zou kunnen stijgen, op een verbetering doordat bij de bouw van een bejaardencentrum w^oningen leeg komen die misschien vreer jonge mensen doen terugkeren durfde hij nau-welijks hopen. Beziend dat Melissant als kleine gemeenschap toch de enige nieuwe openbare lagere school bezit kon dhr. de Vogel daarmee toch ook weer gelukkig zijn, waarom hij het gemeentebestuur dank zegde voor de bereidheid voor zo weinig leerlingen zoveel te investeren. Over het feit dat er in Melissant twee lagere scholen zijn (openbaar en christelijk) zei spr.: „Het verschil is nauwelijks aanwijsbaar, het is maar club-chauvinisme en „bij wie wil je klant zijn". „Als we samen zouden gaan en wat water bij de wijn deden zou dat veel geld hebben bespaard en de saamhorigheid hebben bevorderd. Nu het leerlingenaantal terugliep besefte dhr. de Vogel dat meer propaganda moet worden gemaakt; met klem vroeg hij het gemeentebestuur veel woningen te bouwen en ze vol te stoppen met jonge mensen. „We zijn nu samenh gevoegd, laat Melissant nu niet de staart van de vlieger zijn waar soms een stukje bij of een stukje af moet" bepleitte hij.
Leuke geste
Mr. Klaassesz die de bijeenkomst ging verlaten en daartoe nog even het woord nam had de school en inrichting keurig in orde bevonden, rdettemin had hij nog een portret van de prinselijke naamgever gemist. „Wanneer er een aardige foto op de markt is zullen mijn vrouw en ik graag een exemplaar daarvan aan het hoofd van de school aanbieden" zegt hij toe. De Inspecteur van het lager onderwijs, dhr. Molenaar zei in zijn felicitatiewoord de indruk weg te willen nemen dat „Den Haag" iets op Melissant genegen zou hebben omdat het met de totstandkoming van de nieuwe BcHöoJ,.p.llemaal zo,.la.ng„h.eeit.-g6ötiurd., Spr. keiifdë hel' 'daarin gevoerde beleid ook niet helem.aal goed maar stond
(Zie vervól'g ^ag. -4)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 augustus 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 augustus 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's