V.W. bestelwagen totaal vernield
(olkswagen bestelwagen Is maan- ^rgen op weg 'van Sommësldijk P'rksland totaal vernield. De be- ' <3e jongeman Gerrit Troost uit M moet de bocht naar rechts Watertoren te kort hebben gehet rechtervoorwiel raakte een oe Weg staande schamppaal waarna de wagen naar links schoot, in de berm tussen fietspad en rijweg omsloeg en' tegen een boom gedrukt werd. Het wagentje, geladen met lege uienbaaltjes en eigendom van de commissionair P. Knops en Zn. te Dirksland werd totaal vernield. De bestuurder kwam er af met enkel een zere knie!
„U hoort, het valt nog wel wat mee " opperde burgemeester Bos. „Dat hebben wij vroeger al gezegd, toen wilden ze 't niet geloven" antwoordde Mr. Klaassesz.
Leefbare gemeenschap
Over de Volkshuisvesting werd de commissaris geinformeerd door dhr. T. van Prooijen, voorz. van de woningbouwver. Dirksland. Dhr, van Prooijen betrok in zijn beschouwing zelfs de holbewoners, doorliep vervolgens de eeuwen dat koninkjes en keizertjes geschiedenis wilden maken en daartoe soldaten in dienst hadden voor wie voor huisvesting werd gezorgd, terwijl de Overheid geen belangstelling had voor het welzijn van de massa. Komend tot de situatie in Dirksland meende dhr. van Prooijen tevreden te kunnen zijn. Ziend in de toekomst wilde spr. aansturen op een leefbare gemeenschap waaraan de volkshuisvesting zal dienen te worden aangepast. Hij meende dat ter oplossing van de woningnood de bouw van industriële en systeemwoningenl moet worden aangewend al geeft dat nog weerstanden. „We moeten naar een maatschappij waarin de vrijheid, gevoed door een drang van hogere orde zich vrijuit kan ontwikkelen" propageerde dhr. van Prooijen.
De financiën
Het financieel aspect werd belicht door het jongste raadslid, dhr. Poortvliet. Al had de heer Poortvliet tegen het begrotingstekort over 1966 van f 140.000,— aangekeken, het was hem bij het vergelijken met andere gemeenten gebleken dat het niet eens zo verschrikkelijk hoog was. „Op 1 jan. 1966 bedroeg de gem. leningsschuld ruim 7V2 miljoen en op 1 jan. 1967 ruim negen miljoen, wegens rente en aflossing is hiervoor resp. f 559.000,— en f 684.700,- verschuldigd" vergeleek dhr. Poortvliet. Het verheugde spr. dat er een kentering ten goede is gekomen alhoewel dat gepaard moet gaan met een grote dosis goedwillendheid van het hoogste college in de gemeente. Spr. wees aan dat de verhogingen van de belastingen geen gelijke tred hebben gehouden met de stijging van lonen en prijzen in het vrije bedrijf terwijl ook niet uit het oog mag worden verloren dat de gemeente mee moet gaan met de ontwikkeling op automatischen mechanisch gebied, wat ongetwijfeld kosten met zich mee brengt. Voorts herinnerde dhr. Poortvliet aan een zeer drastische belastingverhoging waardoor het oorspronkelijke begrotingstekort over 1967 tot f 40.000,— kon worden teruggebracht. „Indien het Rijk thans een begin zou kunnen maken met het verstrekken van de beloofde objectieve uitkering ter delging van oude tekorten dan zou de raad de genomen beslissing zeker niet betreuren" verzekerde dhr. Poortvliet. Resumerend stelde hij dat de gemeente Dirksland bezig is de uitgaven aan de inkomsten aan te passeni.
Prettig te vernemen!
„Het is prettig te vernemen dat de goede gang van zalten voor een deel ook te danken is aan de ambtenaren die nog verspreid wonen" vond de Commissaris, hij hoopte dat die omstandigheid tot in lengte van dagen bestendigd zal blijven. Spr. nam aan dat het voor een ambtenaar toch wel prettig moet zijn na de herindeling in zijn oude gemeente te kunnen blijven opereren, het brengt hen bovendien in contact met andere gem. diensten en maakt hun werlï levendiger. De Commissaris, sprekend over het op te stellen structuurplan adviseerde de heren van Stad en Land, achter hun broek te zitten, overigens wilde hij geen kwaad van hen zeggen omdat ze ook Ministers opbrengen.
Voorzichtig met systeembouw
In het zich als gem. bestuur bezig houden met de planologie zag Mr. Klaassesz eeni dankbare taak. Spr. stond wat gereserveerd tegenover systeembouw en bouwstromen, men zou zich na een bepaalde tijd op de borst slaan omdat er zoveel gebouwd is om later tot de ontdekking te komen dat het een fantasie loos geheel is en de charme van het oude dorp met gebogen straatwanden e.d. geheel is verdwenen. De gedachte aan een bouwstroom moge dan aanlokkelijk zijn, spr. zag er het gevaar in van een zekere eentonigheid. Ook begreep de Commissaris dat men als raadslid wel eens schrikt van de negatieve cijfers op de begroting, „kijk dan maar naar Den Haag en Amsterdam, die gaan ook door." Mr. Klaassesz zei gaarne de plannen tot de bouw van een zwembad aan te moedigen. Hij vond het van groot belang dat de jeugd de fysieke ervaring wordt bijgebracht die hen misschien, later het leven kan redden. Hij adviseerde de raad wanneer de plannen concreter worden een bezoek te brengen aan het zwembad van Koudekerk aan de Rijn dat voor Dirksland model zou kunnen staan.
Na sluiting van de raadsvergadering werd door de Commissaris, vergezeld door b. en w. een rijtoer door Dirksland gemaakt. De raad, van wie de heren van Es en de Geus afwezig waren werd pas weer in de namiddag op het toneel geroepen. Na de lunch in „Onder de Wiek" waaraan de echtgenotes van de beide wethouders en de echtgenote van de gem. secretaris dhr. V. d. Ster aanzat, werd een bezoek aan Herkingen gebracht. In de recreatiezaal van het bejaardencentrum werd de thee geserveerd terwijl in Herkingen ook een bezoek werd gebracht aan de uitjeswasserij op het Havenplateau. Het gezelschap vertrok uit Herkingen naar Melissant waar de nieuwe o.l. school door de Commissaris geopend werd. -O-
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 augustus 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 augustus 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's