A.N.V.V. tips voor vrije uren
We hebben eens, als prU verslagge- • ver, de Vierdaagse van Nijmegen op de voet gevolgd. Het is~ al weer neel lang geleden. Op de laatste dag van deze massale wandeltocnten, tijaen)s de intocht van de deelnemers in Nijmegen, kwam het moment waarop elke verslaggever wacnt. Een oud vrouwtje drong zich door de rijen toeschouwers heen en vloog op één van de deelnemers af. Dikke tranen rolden over haar wangen en ze smkte, goed hoorbaar: „Jongen, mijn jongen, je hebt het gehaald, je hebt het toch gehaald". De Vierdaagse van Nijmegen, terecht
De Vierdaagse van Nijmegen, terecht beroemd tot ver over onze grenzeni wordt dit jaar van 25 tot en met 28 juli gehouden. Het wandeltestijn werd op 24 juii, 's avonds om zeven uur, mgeviagd mei een vlaggenparade m iiet Goxtert Stadion. Na ae intocht op 28 juli in Nijmegen, die onherroepelijk weer honderdduizenden toeschouwers gaat trekken, wordt er 's avonds nog wat doorgevierd: een „blarenbai" in „De Veremgmg" en om 21 uur, eeni taptoe m het Kelfkensbos.
HET BRUIDSKLEED
We hadden het enkele weken geleden al over het Openluchtmuseum m Arnhem (bekend om zijn vele oude boerde^ rijen en huizen), waar tot en met 28 juli — een magische datum! — demonstraties worden gegeven van oude ambachten. In hetzelfde museum staat ook een levensgrote pop, die erg de aandacht trekt. Ze heeft het originele bruidskleed aan van prinses Beatrix en lijkt sprekend op onze kroonprinses. De pop is de trekpleister van de tentoonstelling „Hou en Trou" in het Open^luchtmuseum, die verder bestaat uit een groot aantal in oude klederdrachten gestoken poppen. Het grootste deel van de op deze manier uitgestalde kleren is eigendom van het Koninklijk Huis.
Bij „Hou eni Trou" is Jan Duyvetter, hoofd van de afdeling klederdrachten, de man achter de schermen. De meeste poppen die op de tentoonstelling staan, heeft hij zelf gemaakt en eenvoudig was dat niet altijd: „Bij de pop die prinses Beatrix voorstelt, vielen, tijden(s de make-up, grote gaten in de gipslaag. Ik heb alles weer kunnen bijwerken, maar fel licht verdraagt de pop nu rüet meer. Dan zijn de gescheurde plekken nog te zien.
De heer Duyvetter heeft meer problemen moeten oplossen. Hij is er uren zoet mee geweest om de sleep van de bruidsjapon een beetje dragelijk te draperen in de vitrine, waarin de pop staat. Hij heeft engelengeduld opgebracht om. de diadeem, die prinses Beatrix tijdens haar huwelijk droeg, na te maken. „Er zitten liefst 360 stenen in verwerkt. Ik heb de diamanten per gros moeten; bestellen."
„Hou en Trou" (dit jaar geopend tot en met 31 oktober) is een boeiende tentoonstelling. In vitrine B staat een kleine pop die koningin Wilhelmina in Friese dracht laat zien, in vitrine F stelt een( mini-pop koningin Juliana voor in Axelse klederdracht. Tientallen andere poppen geven weer hoe onze voorouders er vroeger bijliepen in Urk, Schokland, Volendam, het Gooi of in Brabant. Een groot aantal sieraden geeft de tentoonstelling nog wat extra glans.
„DE SLANGENBURG"
Om Gelderland nog even vast te houden: een tamelijk onbekende attrak tie in deze provincie vol attrakties is het landgoed „De Slangenburg" bij Doetinchem. Het is een heerlijk gebied - van zeshonderd hectaren bos en landerijen. Bij het kasteel (alleen te bezichtigen na schriftelijke afspraak) staat een groot aantal eeuwenoude beuken. Hier beginnen ook een drietal wandelroutes die zorgvuldig door Staatsbosbeheer zijn bewegwijzerd.
Het landgoed is gemakkelijk te vinden. Ongeveer vijf kilometer buiten Doetinchem (richting Varsseveld) staat rechts van de weg een bord met de woorden „bosiwachterij Slangenburg." Wanneer u daarna de eerste weg links inslaat, vervolgens de eerste weg rechts neemt en daarna de tweede weg rechts, benSt u bij het kasteel en bij het begin van de al genoemde drie wandelroutes.
HANDBOOGSCHIETEN
Toe val natuurlijk, maar ook in Amersfoort is 28 juli de laatste dag van een groots festijn: de (24ste) wereldkampioenschappen handboogschutten, die op 25 juli gaan beginnen. De wedstrijden worden gehouden op het sportterrein aan de Rubenslaan in Amersfoort. De openingsceremonie zal 's morgens om tien uur haar beslag krijgen). Er doen 29 of 30 landen mee. Er zijn 203 deelnemers van wie 8 Nederlanders.
Handboogschieten is een sport die steeds meer in de belangstelling komt te staan. Mannen met eeni vaste hand en een scherpe blik kunnen het er een heel eind in schoppen. trouwens ook. Vrouwen
DAG VAN HET PAARD
28 juli: laatste dag van de Vierdaagse van Nijmegen, laatste dag van de demonstraties van oude ambachten in het Openluchtmureum in Arnhem, laatste dag van de wereldkampioenschappen handboogschieteni in Amersfoort en eerste en laatste dag van het paard in Voorschoten.
Op de eeuwenoude Voorschotense paardenmarkt zullen zich op 28 juli, tien uur 's morgens, honderden paarden en ponies verzamelen in een omgeving die onder meer een extra oud tintje krijgt door de barse aanwezigheid van een (niet te gebruiken) schandpaal, 's Middags (13.30) beginnen in de met zaagsel bedekte Prins Bernhardlaan korte-baandraverijen om het kapioenschap van Nederland. Een kermis en folkloristische spelen (zoals het aloude koek-slaan) horen tot de verdere attr|akties van deze dag van het paard.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 juli 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's