Achter de grenspaal
iDat het in Kongo nog altijd niet rusg is, blijlct wel uit de recente opstand Katanga, waar troepen in deze projicie tesamen met blanke huurlingen Etraclit hebben het heersende regiem fciver te werpen. Deze opstand viel ontveer samen met de geheimzinnige htvoering van oud-president Tsjombe tn Kongo, die tot nu toe in Spanje erbleef.
iDe ontvoering van Tsjombe is op Ichzelf al een wonderlijlce zaak, die tg niet geheel is opgehelderd. Of fejombe de hand heeft gehad in de reillie is ook niet duidelijk, hoewel hij It zeker niet openlijk zou laten blijken, tengenomen mag worden, dat de oudfesident tijdens zijn verblijf in Spanje Iet heeft stil gezeten en zich meerma- |n zal hebben afgevraagd, wat er zou loeten gebeuren om een terugkeer naar ^n land mogelijk te maken. Een terugier-zonder-meer lag niet in het ver- Ihiet, waar Tsjombe bij verstek ter bod werd veroordeeld. Het betreden Ln zijn oude vaderland zou voor hem let anders betekenen dan het einde fen zijn leven. Indien het huidige be- End had moeten wijken voor de oplandelingen zou er voor hem zeker een ans zijn geweest om in Katanga terug Tkomen, doch deze is nu voorgoed verbken.
Als gevangene.
[Anderzijds is de kans wel groot, dat fsjombe niet vrijwillig maar gedwonlen naar Kongo wordt gebracht en dan ps gevangene. President Moboetoe — te der aartsvijanden van Tsjombe — Et op zijn terugkeer te wachten. De relering van Algerije, in welk land de rosgere Kongolese president thans pordt vastgehouden, is niet bevriend pet die van Kongo en daarom heeft de Htlevering nog niet plaatsgehad. Het Ehort aan de diplomatieke betrekkinten tussen beide landen, met dit gevolg, lat de Kongolese regering geen uitlelering kan vragen. Naar verluidt wordt gewerkt aan het herstel van de goede erstandhouding tussen beide landen en pdien deze poging slaagt, staat aan een Htlevering van Tsjombe aan Kongo ïaktisch niets meer in de weg. I Het is juridisch natuurlijk een vraag
I Het is juridisch natuurlijk een vraagunt, of iemand die is ontvoerd en dus niet vrijwillig naar Algerije is gegaan, zo maar terstond in handen van zijn vijanden kan worden „gespeeld". Hier komen internationale rechtsregels aan te pas en in deze regels zitten tal van angels en klemmen, welke dikwijls tot puzzles aanleiding geven. Een goed voorbeeld hiervan is bijv. de vasthouding van een aantal Nederlanders in de Afrikaanse staat Guinee.
In Veiligheidsraad.
Hoewel de Kongolese president Moboetoe beweert de toestand in zijn land meester te zijn, heeft hij toch maar de zaak in de Veiligheidsraad gebracht. Volgens de Kongolese afgevaardigde in de Veiligheidsraad zouden België, Spanje en Portugal de hand in de opstand hebben gehad, een bewering, die Moboetoe ook reeds had geuit. Een dwaze beschuldiging, want genoemde landen zullen wel verstandiger zijn dan zich te mengen in een zuiver Kongolese zaak. Zij hebben daar trouwens geen enkel belang bij.
De Belgische regering heeft zeer tactisch — voordat resoluties over Kongo in de Veiligheidsraad in stemming kwamen — in een brief aan die raad bekend gemaakt, dat zij elke resolutie tegen het recruteren van huursoldaten zou naleven. Een dergelijke resolutie werd unaniem door de raad aanvaard. Zij was ingediend door drie Afrikaanse staten.
Gyzelaars.
De rebellen hebben zich niets van de bedreigingen van Moboetoe aangetrokken en hielden woensdag nog het vliegveld van Kisangani in Oost-Kongo bezet. Het ergste is echter dat zij een groep gijzelaars, bestaande uit blanken en Afrikanen, gevangen houden en men vreest, dat dezen bij eventuele vluchtpogingen er niet goed zullen afkomen. Bovendien kan Moboetoe zich niet permiteren deze huurlingen ongemoeid te laten terwille van de gijzelaars, waarom hij dan ook met geweld de opstandelingen tot overgave wil dwingen.
Al met al ziet de toestand in Midden- Afrika er niet best uit. Opstand in Kongo, ruzie tussen Guinee en Ivoorkust, het uiteenvallen van Nigeria in twee afzonderlijke staten, zijn gebeurtenissen welke hun sporen lange tijd zullen doen gevoelen en welke zeker niet bijdragen tot de rust in dit werelddeel, waarin ook nog verscheidene Arabische landen liggen, die verschillend oordelen over een vrede met Israël.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juli 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's