Uit Hei Kijkvenster
De moord in Doetinchem — Sensatie en pers — Bewaking en bewaring.
moord op een 19-3arig meisje in dnchem heeft een week lang vele cederen bezig gehouden. Niet alleen •t iedereen terstond op de hoogte te 'van een dergelijk misdrijf (dat is kunst in een tijd van zoveel snelle municatie-middelen), maar ook best zo'n spectaculaire moordzaak een ang de gesprekken. In bus of trein, •traat en bij de kapper is dat het jrwerp van de dag: Zou de politie :aak kunnen ophelderen? Wie zou de -r zijn? Was het een zedenmisdrijf en roofmoord? Daaruit blijkt toch hoezeer ook de zogenaamde moderlens op sensatie belust is. Want ze en me echt niet wijs, dat dit allevoortkomt uit medelijden met het itoffer of uit medeleven met de faook al wordt er dan honderd keer gd- „Je zal het slachtoffer maar of' „Het is toch wat voor die rs". . ,
is in vijftig, zestig jaar nog niet 1 veranderd. Vroeger, wanneer er moord was gepleegd, was dat een tgevend zaakje voor liedjeszangers, ras natuurlijk nog geen radio of telle en er waren nog maar weinig jladen, zodat het veel langer duurde :dat iedereen kennis kon nemen van vreselijk gebeuren. Maar men kon teker van zijn dat op de eerstvolie kermis of paardenmarkt een of fere liedjeszanger een nummer op lija répertoire had staan waarin de )rdzaak tot in bijzonderheden werd ingen. En het publiek dat die verjelijkheden bezocht zou nog weken Iraten over dat aanvallige meisje dat Ier moordenaarshand was gevallen over de gewetenloze man die haar ;t had willen verleiden en daarna tot agu afschuwelijke daad was gekomen...
/Wij zijn heel wat minder sentimenteel dan onze grootouders, en verzen in bovengenoemde zin zouden het zeker niet meer doen. Maar of we ook minder ggpsationeel zijn, dat waag ik te betwij- •'"in. Ik las in de krant, dat de politie idenvol werk had om de mensen die vakantie in Doetinchem en omgewaren, van de plaats van het misjf weg te houden. Wat de mensen ^r die plaats toe drijft, dat begrijp ik Ut, de beste wil van de wereld niet. 1^ dat geen sensatie is, wat is het dan wél?
-k -k
jg)at er kranten zijn die alle détails jgl zo'n moordzaak beschrijven vind ik 4K een bedenkelijke geschiedenis. Na- Mirhjk, de pers moet voorlichting geven, maar hoever gaat dat? Is daar één lezer mee gebaat, dat hij weet welke fcaamsdelen verminkt worden? Ik Men dat we een dergelijke berichtge- ,|mig ook gerust op rekening van de flbsatie mogen schrijven. En dan wil ik nog niet eens die bepaalde kranten ver- Ojttdelen, maar wel de mentaliteit van ' \ lezers die om dat soort voorlichting pgen.
Bovendien, ik ben bang voor de ge- "•gen van dergelijk nieuws. Het is al bleken dat er in Amerika mensen i het begaan van een misdrijf zijn gepen door publicaties in de bladen. i; in de geest van: „Laat eens zien hoe J dat gedaan heeft, dan zal ik het ook .jis proberen..." En dan die gedetailleerde berichtge-
En dan die gedetailleerde berichtge- •ftlg, die het trouwens met de waarheid ^ftk niet al te nauw neemt, bemoei- ^kt het onderzoek van de politie. Dikvrtjls worden voorbarige conclusies ge- «Jijokken, die de politie op een dwaalor brengen. Er is uiteraard vrijheid i drukpers, maar de journalisten moesten toch begrijpen, dat ze met deze manier van verslaggeving geen dienst bewijzen aan het algemeen belang.
* -k -k t
tlu de moord in Doetinchem is opgederd, wordt het tijd dat we ons op andere vraag gaan bezinnen. Het sdrijf blijkt namelijk te zijn gepleegd pr een ontsnapte uit het rijksasyl pr psychopaten. Dat wil zeggen dat Ie man zijn daad niet kan worden ggerekend. Maar het moest toch eiilijk niet mogelijk zijn dat er iedere er iemand uit een dergelijke inrich ting kon ontsnappen. Tegen deze mensen die niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun eigen daden moet de maatschappij toch zeker worden beschermd. Waar gewerkt wordt, daar worden fouten gemaakt. Maar het komt naar onze smaak al te dikwijls voor dat dit soort mensen tijdelijk of voorgoed de weg naar de vrijheid vindt. En vaak horen we dan achteraf, dat ze van te voren hadden gezegd de lust te voelen opkomen om iemand te vermoorden.
Het is onbegrijpelijk dat men in die inrichtingen niet méér op z'n hoede is... Er werd nu reeds gesuggereerd dat de
Er werd nu reeds gesuggereerd dat de kwestie van de bewaking van psychopaten opnieuw kritisch zal worden bezien. Laten we hopen dat er niet nóg een kalf zal moeten verdrinken voordat eindelijk deze put wordt gedempt.
•k ^
Tenslotte we kunnen onszelf en onze kinderen niet bewaren. Maar we mogen er toch zeker nog weleens op wijzen hoe gevaarlijk het is warmeer vrouwen en meisjes 's avonds alleen op een eenzame weg lopen of rijden. Dat is geen bangmakerij, maar dat is de werkelijkheid. We zijn elk uur van de dag in gevaar, maar we moeten de gevaren zeker niet zoeken. En dat geldt niet alleen voor oudere kinderen, maar dat geldt in nog sterker mate voor de kleintjes. Nog kort geleden werd ergens een kind ontvoerd, hoewel de ouders het telkens weer gewaarschuwd hadden, nooit met een vreemde man mee te gaan. We kunnen dat onze kinderen niet genoeg op het hart binden. Het is wel een trieste zaak, maar ze moeten al héél jong leren dat de machten der zonde hun leven overal bedreigen. En als we dan alles hebben gedaan wat we kunnen, dan nog zijn ze alleen veilig in de hand des Heeren.
WAARNEMER
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juli 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's