Echtpaar J. Hoek-M. Meijer t Ouddorp in het goud
„Dienk t'r om, dienk t'r om hoor!" waarschuwde Marietje, „je kriegt een zo klappen ,as je 't in de krante zet". Marie Meijer die volgende week vrijdag precies 50 jaren van haar leven aan de zijde van haar Jaap Hoek leeft wil liever niet dat de streken van Jaap in de krant worden vermeld. Jaap is best bereid wat van zijn stropersavonturen te vertellen en goed als hij is iin sterke tot zeer sterke verhalen wil hij er best een kwijt maar weer gaat Marietjes vinger bezwerend omhoog, „dienk t'r om hoor!"
Zowel Jaap als Marie werden resp. 74 en 69 jaar geleden in Ouddorp geboren en ze zouden er nooit vandaan gegaan zijn als Jaap niet in 1945 als staatsgevaarlijk individu met zijn gezin naar Krimpen aan de IJssel was verwezen, „f ja ik was geen vrienden met die moffen "
Jaap is altijd het vrije leven gewend geweest; als jongen van veertien kocht hij voor de somma van zes gulden zijn eerste twee-loops jachtgeweer en hij herinnert zich nog wel „dat menig haasje en honderden... duizenden konijnen er het slachtoffer van geworden zijn".
Op het stropen was in die jaren nauwelijks controle, je kon je gang gaan maar toch heeft de politie hem wel eens op de hielen gezeten. Samen met een vriend was hij in de duinen toen Marie waarschuwde dat er politie in de buurt was. „We moesten vluchten met een paar hazen weet Jaap nog " plotseling liep er tijdens de vlucht nog een boutje voor zijn voeten en Jaap kon de verleiding niet weerstaan; tussen de tanden heeft hij hem meegenomen Wie zal het hem kwalijk nemen als
Wie zal het hem kwalijk nemen als de vette bouten bij tientallen rond de deur scharrelen en je een gezin r kinderen te eten moet geven?
Acht kinderen zijn er getrouvi zijn 23 kleinkinderen en 9 achterkl kinderen. „Ze zijn allemaal kernga en ze hebl3en goed hun brood zei opa en oma Hoek tevreden. Ze het in hun leven hard gewerkt. Marie ir huishouden en Jaap bij alles wal pakken kon. Hij werkte een tijÉ „in het aangenomen" bij boeren J het hele eiland en hij had ook nog eigen hoekje grond. Zeven jaar wasl bedrijfsleider op de Broekstee waa.-] de eigenaar op Flakkee vier tuinen In 1937 veranderde de stee van i naar en werd hij afgebroken om een nieuw landhuis plaats te makt Doordat de oorlog inviel is er var| bouw daarvan niets meer gekomen Maar liefst 22 jaar lang heeft Jaap een sproeier op de rug Flakkee a reden, hij had 's zomers soms 4 me aan het werk. „We zijn er goed do sparteld" vindt hij zelf.
Zo zitten ze tegen volgende weeki dag aan te kijken, die dag gaat . beslist niet met zijn oor naar hel™ kenhuis, de dokter gelieve er reU mee te houden dat zijn patient c: jaar getrouwd is, dat moet in hel j enigingsgebouw gevierd worden k^ den van de vele familieleden, \T e en kennissen uit het hele land ( Jaap en Marie zijn bij vele recre bekend. Misschien mag Jaap dit E van Marietje wel een sterk \F[ vertellen, als je tenslotte een scr j hard door de Waterweg zag trekke-j je de zandbodem kon zien, dan ir J dat gerust verder vertellen. We \k; het gouden echtpaar een prettige dü nog vele goede huwelijksjaren toe D
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 juli 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's