Bestemmingsplan zal agrarisch Ooitgensplaat totaal veranderen
Nieuwe weg en spoorlijn gaan dwars door polder Het Oudeland Recreatie bij en verbinding naar de Hellegatsdam
Momenteel ligt er op het Raadhuis v.an Oostflakkee te Ooitgensplaat een kaart met voorschriften ter inzage, aangeduid als „Bestemmingsplan Agrarisch gebied Ooifgensplaat", s,aniengesteld door Ir. F. J. Zandvoort, stedebouwkiindige te Hendrik Ido Ambacht.Het totaal overziende kan een en ander spectaculair worden genoemd en het is daarom interessant het plan in het kort aan onze lezers voor te leggen. Bij het samenstellen van dit plan is aan alles gedacht. Naast het agrarisch gebied is er een woonwijk, zqn er enkele plaatsen voor recreatie gepland, vindt men bg de Galathee een nieuwe haven met industriieterrein, dit alles voorzien van nieuwe wegen en zelfs een spoorlyn rechtstreeks afkomstig uit Noord- Brabant. Aan groenstroken en waterpartijen ontbreekt het niet. Kortom er is voor elk wat wils.Toelichting.
In een toelichting wordt het doel uiteen gezet, waarbij wordt opgemerkt dat voor het landelijk gebied van de voormalige gemeente Ooitgensplaat tot nu toe geen uitbreidings- of bestemmingsplan van kracht is geweest, wat voor de nieuwe gemeente Oostflakkee als een ernstige leemte wordt aangemerkt.
Door het gemakkelijke contact met „de overkant" (via de brug) is ook te verwachten, dat de druk op het agrarisch gebied zal toenemen. Voor allerlei bestemmingen in de recreatieve, semi-agrarische en industriële sfeer zou men een beroep kunnen doen op dit gebied. Hierbij valt te denken aan hotels, motels, caravan- en kampeerterreinen, bijzondere agrarische bedrijven en agrarische nevenbedrijven, en tenslotte aan industrie.
Daarbij is grote zorgvuldigheid bij het innemen van agrarische grond geboden. Daar komt nog bij, dat in de Tweede nota Ruimtelijke Ordening dit gebied als groenstrook staat aangegeven en dat de aard van het landschap, etc. met zich brengt, dat maar zeer weinig extra bebouwing kan worden opgericht zonder dat aan het landschapsschoon ernstige schade wordt toegebracht. Daarom zijn de hoofduitgangen van het plan de volgende:
a. bebouwing, die niet beslist noodzakelijk is, moet worden geweerd (hiervoor is meestal plaats in de dorpen). b. de in het agrarisch gebied noodzakelijke gebouwen, etc. moeten zodanig worden geplaatst, uitgevoerd en aangelegd, dat de inbreuk op het karakter van het landschap minimaal is.
f Functie.
In de agrarische wereld zijn ook allerlei veranderingen bezig zich te voltrekken, aldus het rapport. Vele voorbeelden worden genoemd, o.a. mesterijen, pluimveebedrij ven, nerts- of vossenfarm, waarbij het opfokken van be- paalde diersoorten langzamerhand op een bijna industriële wijze geschiedt. Van contact met de bodem is daarbij nauwelijks meer sprake. De verintensiverende tuinbouwcultuur kan vragen om plat glas en ook om kassen. Deze drie vormen van bestemmingen kunnen gepaard gaan met omvangrijke bouwwerken, die tot gevolg zouden kunnen hebben, dat van de openheid van het landschap niet veel overblijft. Dat deze materie bij uitbreidingsplan moet worden geregeld, staat buiten kijf. Het aanwijzen van deze gebieden, zoals voor woonwijken, winkelcentra en industrie zal nauwelijks effect sorteren en daarom Ujkt het bijzonder geschikt om een en ander te regelen volgens de in art. 11 van de wet op de Ruimtelijke Ordening aangegeven procedure. Burgemeester en wethouders kunnen dan de nadere indeling van het agrarisch gebied actief begeleiden, waarbij wellicht op den duur een beleid op langere termijn ontstaat. De inspraak van de provinciale deskundigen op dit terrein is volgens deze procedure eveneens gewaarborgd.
Nieuwe weg.
Het geregelde agrarische gebied zonder bebouwing bestaat uit: de stroken langs de nieuwe weg en spoorweg in de lengterichting van het eiland; een stuk ten oosten van het dorp voor dorpsuitbreiding op langere termijn en tenslotte uit de nieuwe landbouwgronden, die in cultuur zullen komen als de Hellegatplaten worden ingedijkt. De recreatiebestemming houdt tevens verband met deze toekomstige indijking de nieuwe weg vanaf de Hellegatdam langs Ooitgensplaat, die aansluit op de Galathesedijk en die kan worden aangelegd voordat de indijking van deze platen plaats heeft. Met het plan is rekening gehouden met reeds bestaande plannen en structuurschetsen etc.
Bestemming gronden.
De op de kaart voor agrarisch gebied (klasse B) aangewezen gronden (in bijna alle bestaande polders) zijn bestemd voor akkerbouw, veehouderij en veeteelt, tuinbouw en fruitcultuur met daartoe nodige bedrijfsterreinen, agrarische bedrijfsgebouwen en daarbij behorende bedrijfswoningen, etc. De bedrijfsgebouwen zijn aan een grondoppervlakte onderhevig, terwijl hier geen gebouwen voor nevenbedrijven mogen worden opgericht. Ook geen kassen, wa renhuizen, stookhuizen of dergelijke glasopstallen. Per bedrijf zal ten hoogste één woning mogen worden gebouwd Is het bedrijfsoppervlak ten minste 10 ha. dan is twee woningen toegestaan als het een landbouw- of weidebedrijf betreft en bij ten minste IV2 ha. als het een ander agrarisch bedrijf betreft. De op de kaart voor agrarisch gebied met klasse C gemerkte polders (gedeelte Oudeland, Adriasinpolder en nieuwe polder op Hellegatsplaten) is ook voor tuinbouw en fruitcultuur met daartoe nodige bedrijfsterreinen (zonder agrarische bedrijfsgebouwen en woningen, etc.) bestemd.
Recreatie.
Voor recreatie is een gedeelte van de Hellegatsplaten en nabij het Fort „Prins Frederik" gereserveerd. Men denkt hier aan sportterreinen, kampeerterreinen, een café-restaurant, bossen, vijvers, parken, enz. enz. Polder Het Rietveld is in zijn geheel als woonwijk aangewezen met plantsoenen, tuinen, wegen; met dien verstande, dat er per ha. niet minder dan 15 en niet meer dan 25 woningen (woonwijk) zal bedragen.
Industrie.
De op de kaart voor industrieterrein aangewezen gronden (rond de nieuwe haven aan de Galathee) zijn bestemd voor de fabrikage van industriële produkten en opslag ten behoeve van de handel, met daartoe nodige bedrijfsgebouwen, bedrijfswoningen, bijgebouwen en andere bouwwerken en opslagterreinen.
Burgemeester en wethouders zijn verder bevoegd het plan te wijzigen, waarbij gronden kunnen worden aangewezen, waarop het is toegestaan kassen, warenhuizen, stookhuizen of dergelijke glasopstallen te bouwen, echter in totaal niet meer dan 50 ha., verdeeld over niet meer dan 10 aaneengesloten komplexen. Verder zijn er vele voorschriften en bepalingen die ons te ver zouden voeren hierop in te gaan. Burgemeester en wethouders hebben hierin verstrekkende bevoegdheden.
Wat gaat er veranderen?
Voor bewoners van Ooitgensplaat is het mogelijk interessant om te weten wat er t.z.t. gaat gebeuren. Achter het wanneer komt nog een vraagteken. Aansluitend op de weg Galathesedijk- Oudedijk (bij het koelhuis) wordt een nieuwe weg aangelegd achter de bebouwde kom rechtstreeks naar de Hellegatdam, twee km van de rotonde. Deze weg loopt tussen de Adriaanpolder en het Rietveld heen. Verder komt er een weg (via een dam) uit Noord-Brabant met een aangrenzende spoordijk langs het dorp, dwars door het Oudeland (tussen Langeweg en Oudelandsedijk) en komt bij de z.g.n. Slof uit. De spoorlijn takt even voor de derde Zuidboutweg af, gaat langs de z.g.n. Weel en loopt tussen Achthuizen en Langstraat verder het eiland in. Op het Weipoldersegors en bij Achthuizen komen nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallaties De agrarische bevolking heeft voor dit plan grote belangstelling, het zal veel landbouwgrond opeisen w^aarvoor er een deel op de Hellegatplaten terugkomt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 april 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's