Zijn aardappelen wel te vervangen ?
Behoort u ook tot de huisvrouwen, die er tegenop gaan zien de oude en vaak van uitlopers voorziene aardappelen te schillen om ze straks aan hun gezin voor te zetten? Als u mocht hopen, dat wij u nu iets
Als u mocht hopen, dat wij u nu iets aan de hand zullen doen, waardoor u het voorlopig helemaal zonder de piepers kunt doen, moeten vnj u teleurstellen. Aardappelen zijn en blijven belangrijk in onze Nederlandse voeding. Maar waarom?, zult u vragen. Zijn b.v. rijst en macaroni niet even goed?
Laten wij de voordelen van de aardappel nog eens heel in het kort de revue laten passeren:
•i^ aardappelen zijn belangrijke vitamine C leveranciers. Ook nu nog! Ze hebben gedurende de winter wel een gedeelte van hun vitamine C zelf gebruikt, maar een portie aardappelen van 250 g levert ons niettemin ook op dit moment nog een vijfde deel van alle vitamine C, dié wij nodig hebben.
Rijst en macaroni bevatten absoluut géén vitamine C.
ir aardappelen leveren ons wel weinig, maar heel goed eiwit, dat wil zeggen eiwit van een samenstelling, die bijna overeenkomt met ons lichaamseiwit.
Het rijsteiwit doet daarvoor in kwaliteit niet onder, maar macaroni en andere tarweprodukten schieten op dit punt enigszins tekort: het graaneiwit is van iets minder goede kwaliteit, hetgeen voor een deel wordt goedgemaakt, door het feit, dat de hoeveelheid waarin het voorkomt, groter is. Over de vervanging van aardappelen als eiwitbron behoeft u zich dus geen zorgen te maken.
ir aardappelen bevatten, en dat wist u misschien niet, méér calcium, ijzer, vitamine B1 en vitamine B 2 dan rijst en macaroni. De bijdrage aan deze voedingsstof
De bijdrage aan deze voedingsstoffen is wel niet groot, maar juist door het regelmatig gebruik van de aardappel toch van belang.
Wanneer u dus aardappelen in uw menu wilt vervangen door rijst of macaroni zult u dat maal moeten aanvullen met andere voedingsmiddelen, die het in alle opzichten volwaardig kunnen maken. Dat betekent, met het oog op de vitamine C gehalte van die, maaltijd, dat uw rijst- en macaronischotel vergezeld moet gaan van een extra portie rauwe of gekookte groente of van een verse groentesoep of een citrusvrucht. Want vooral in deze tijd van het jaar, waarin wij reikhalzend uitzien naar de zomer, kunnen wij onze portie vitamine C best gebruiken. Wij hebben ook al gezien, dat rijst en macaroni wat hun gehalte aan calcium, ijzer, vitamine BI en B 2 betreft, niet met de aardappel kunnen wedijveren. Het zijn allebei koolhydraatrijke voedingsmiddelen. In verband hiermede vraagt vooral het vitamine B 1 de aandacht. Het is namelijk zo, dat wij juist voor de opname van koolhydraten in ons lichaam dit vitamine nodig hebben. In de aardappel is de ideale combinatie van koolhydraten en vitamine B 1 van nature aanwezig. Eten vnj rijst of macaroni, dan moeten we die combinatie zelf gaan maken.
Het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Onbewust hebben we het „altijd" al goed gedaan. Als we b.v. macaroni met ham, kaas en sla aten. De ham levert ons, als alle varkensvlees, een behoorlijke hoeveelheid vitamine B 1, dat juist van pas komt bij de macaroni.
Rijstgerechten met varkensvlees zijn eveneens een graag geziene combinatie.
FRITES EN CHIPS De statistiek toont aan, dat de Neder
De statistiek toont aan, dat de Nederlander steeds minder aardappelen eet. Zelfs met de enorme porties frites en chips, die dagelijks door de jeugd en ouderen uit het vuistje of bij de televisie verorberd worden erbij, is de totale aardappelconsumptie toch weer verminderd. Het toenemend gebruik van „bewerkte" aardappelprodukten heeft z'n voor en tegen.
Een nadeel is, dat het vitamine C gehalte van deze produkten lager is dan dat van de verse aardappel. De aanvulling van dit vitamine door b.v. gebruik van extra fruit, brengt onnodige kosten met zich mee.
De gunstige zijde va,n het gebruik van frites en chips bestaat hierin, dat ze in zekere mate de zoetigheid verdringen, zodat tenminste niet alleen „suiker" gegeten wordt.
Een vetpercentage van 30—40% is echter geen uitzonder,ing en daarmee moeten we terdege rekening houden. Matigheid blijft bij beide geboden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 4 april 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's