Het fotograferen van televisiebeelden
Dank zij de televisie zijn thans millioenen mensen over de gehele wereld in staat een theatervoorstelling op Broadway, een kroning in Londen, een begrafenis in Thailand of een safari in de binnenlanden van Afrika bij te wonen.
Voor velen heeft de televisie een wereld geopend die voorheen slechts voor een enkeling bereikbaar was. Bij reportages en documentaires komt het vaak voor dat er beelden op het scherm te zien zijn die we graag wat langer zouden willen bekijken. Helaas missen we de mogelijkheid om die schijnbaar onafgebroken beeldenstroom af te dammen en voor een ogenblik stil te zetten. Toch bestaat de mogelijkheid om bepaalde beelden, door middel van de fotografie, uit die beeldenstroom te vissen en te bewaren om ze later rustig te kunnen beschouv/en. eens
Waarmee men rekening moet houden.
Natuurlijk hangt veel af van de kwaliteit van de beelden op het scherm. Heeft U veel „sneeuw" op uw beeldscherm dan doet U er naar onze mening goed aan de camera in de kast te laten. Opnamen van zo'n besneeuwd televisiebeeld geven waarschijnlijk meer ergernis dan plezier.
Natuurlijk moet het beschermglas dat voor de beeldbuis is aangebracht volkomen stofvrij zijn, tevens doet U er goed aan even te controleren of zich geen lampen in dat beschermglas weerspiegelen. Overigens, U werkt het prettigste in een geheel donkere, althans niet door lampen verlichte, huiskamer.
Indien U de gelukkige bezitter van een statief en een draadontspanner bent dan heeft U meteen een prachtige gelegenheid deze nuttige instrumenten weer eens te gebruiken. Mocht U geen statief bezitten dan kan een stevig tafeltje of iets dergelijks uitstekend als zodanig dienst doen.
Let er bij het opstellen van de camera op, dat deze loodrecht op het scherm komt te staan.
Welke soorten camera's.
Doordat vrijwel alle camera's een sluitertijd hebben die omstreeks een dertigste seconde is ingesteld of in te stellen is, kunnen vrijwel alle typen camera's voor het fotograferen van televisiebeelden worden gebruikt. Bij Instamatic camera's waarvan de normale sluitertijd op 1/90 seconde is ingesteld kan men de flitser uittrekken of een (gebruikt) flitsblokje op de camera plaatsen om de gewenste sluitertijd in te stellen. Het behoeft geen betoog, dat flitsen uit den boze is.
De plaats van de camera.
Net als bij alle andere vormpl fotografie speelt de afstand tussfj mera en het onderwerp een belaprol. Hoe groot deze afstand bij t- tograferen van televisiebeelden is af van het feit of de camera j niet instelbaar is en bovendien dit van het formaat van het scherm af.
Kan de camera niet op afstanii den ingesteld, dan doet U er go bij het opstellen van de camera op te letten dat U niet binnen de mum afstand camera/beelds^ komt. Is de camera wel op afstarl stelbaar, dan verdient het aanbej de camera zo dicht mogelijk 1 scherm op te stellen waarbij er wel rekening mee moet worden den dat het gehele televisiebeeld a negatief zal worden afgebeeld. 1
Uitgaande van de minimale afrj instelling van de Retina Reflex r, mera met standaardobjectief h wij de volgende tabel opgesteld
Beeldsch. form. Afstand tot bct|
43 centimeter 53 centimeter 59 centimeter 60 tot 80 cent; 80 tot 100 centii 80 tot 120 cenfiij
Natuurlijk kunnen met behulp voorzetlenzen ook close-ups wordej maakt. Hierbij dient voor het M len van de juiste afstand camera scherm de bij de lens verpakte tal worden geraadpleegd.
Diafragma instelling.
Natuurlijk behoeft men zich bruik van een automatische ci niet om de instelling van het dii ma te bekommeren. Bij alle andenl meramodellen doet U er goed aa belichtingsmeter te raadplegen uitstekende film voor het fotogrs van televisiebeelden is de KODAKI -X Pan Film waarvoor wij de vcj de belichtingen hebben gevonden
Beeldscherm Afstand tot
formaat 43 cm 53 cm 59 cm het scherm i- 80 cm J 100 cm 4 120 cm
Belichtingstijd.
Dat de belichtingstijd voor grafie van televisiebeelden altijd streeks 1/30 sec. ingesteld moet w. is het gevolg van het feit dat de tronische straal die het beeld opb dat precies in 1/25 seconde doet, T| een snellere sluitertijd dan 1 30 de ingesteld dan zal de camera i een ten dele opgebouwd beeld refj ren.
Belangrijke waarschuwing.
In Nederland kennen wij et bescherming van de auteursrc auteurswet. Bij deze wet is bo ook de beelden op het televi eigendom zijn van de teleschappij die de publikatierec een bepaalde film of iets ( heeft verkregen. In de prakt 1 dit in dat men geen opnamen televisie mag openbaar maken dat daarvoor uitdrukkelijke (sc lijke) toestemming van deze te maatschappij is verkregen.
Natuurlijk mag U de opnar. benutten om in uw privé a'- plakken. Persdienst Kt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 maart 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's