et lot van de Nederlandse Jorden
BSW [et is een drove bezigheid, te schrij- X over het lot van onze Joodse mede- •gers In de Hitleroorlog, maar het is ig dat wi] dit nooit vergeten en ook ' ir goed beseffen, w^aartoe de ^en kan, die zich om God noch ^ïfekommert en gedreven wordt satanische ideologie, die zelfs ilijke massa moorden voert. De .Wederlanders weten wel, dat de ifer-^rlog aan meer dan 100.000 Jopiefieven kostte — en op verschil- K "ïJfeinieren ook nog aan 160.000 ederlanders — maar van de 'zonderheden zijn weinigen op de gte, vooral onder de jongeren. Het Veekt vanzelf, dat 'we in enkele arti- .en slechts zeer summier op dit alles len ingaan, maar er bestaat een uitgebreide literatuur over, die (js^aift raadplegen. Het grootste prolölji^r schrijver dezes is een keuze "lakèn uit de enorm omvangrijke diè'hem ter beschikking staat uit beat of uit de Koninklijke Bibli- _ieek. Zo zijn er vier dikke delen van )nderdrukking en verzet", de diverse (eken over het ondergronds verzet van Jerlei groepen in ons land, werken Ëichmann, de verslagen van de tementaire Enquête Commissie, het van Wielek „De oorlog, die Hitler on", het Duitse en in het Nederlandse ïrtaalde „Opmars naar de galg", een jschrijving van het proces te Neurensrg, waar de grote Duitse oorlogsmisfidigers terecht stonden, de twee delen an Prof. Presser „Ondergang", dat alen het lot der Nederlandse Joden beandelt enz. enz. Wanneer men dit als of slechts een deel ervan leest, aagt men zich verbijsterd af, waarede menselijke geest in staat is onder fculvelse invloed van een waanzinni pictEitor en zyn trawanten, die kans gen een toch in wezen zo intelligent pik als het Duitse volkomen in hun n te krijgen. fVan de vele grij welen, die dit regiem
B-fat gepleegd, heeft met name de mas- SK Jodenmoord wel een zeer diepe in- Br gemaakt. We hebben er al één en i^pr van verteld en zijn nu genaderd Jrde behandeling van de wegvoering Wt Joden uit hun woningen en hun lortatie naar de diverse concentratieen. Al spoedig na het besluit aan annsee tot „Endlösung der Juden- &I ^•e" begon de terreur ook in Neder- Sl H[, nadat deze tevoren al lange tijd 'PB voorbereid. In maart 1942 werden ie 200 Joden uit Zeeland weggevoerd. Zaandam was ook al spoedig aan de beurt. De Duitse Joden, die voor de oorlog hierheen gevlucht waren, werden naar Westerbork in Drenthe gebracht, waar al een deel door de Nederlandse regering was ondergebracht, terwijl de Nederlandse aanvankelijk in Amsterdam terecht kwamen. Westerbork (bij Assen) werd nu een „Judendurchgangslager" (doorgangskamp) om vandaar te worden afgevoerd naar Polen en Duitse concentratiekampen. Ook in Amersfoort en Vught kwamen er terecht.
Wat die Duitse concentratiekampen betreft, in totaal waren er ongeveer 30. Het oudste was Dachau bij München. We hebben daar na de oorlog wel eens een bezoek gebracht, de gaskamers en het crematorium, de plaats waar de massa-executies plaats vonden enz. ge- zien. De gevangenen werd verteld dat ze een douche kregen, ze moesten zich ontkleden, gingen de gaskamer in, waar in het plafond inderdaad douche-gaten waren aangebracht. Door roosters in de vloer werd het beruchte Cyclon B-gas geblazen, dat een verstikkende werking heeft en na tien minuten was alles dood In totaal zijn er in Dachau 70.000 mensen omgekomen en 130.000 kwamen vanuit Dachau in andere kampen terecht. Andere bekende kampen waren Bu
Maidanek, waar IVa miljoen Joden werden „vernietigd". Ook moeten we S°^ noemen Theresiënstadt in Tsjecho- Slowakije, alleen voor Joden bestemd, die enige privileges genoten, maar Andere bekende kampen waren Buchenwald bij Weimar, waar o.a. dr. Drees als gijzelaar geweest is; Sachsenhaiisen bij Berlijn, waarvan Oraniënburg een buitencommando was; Mauthausen in Oostenrijk bij Linz, een z.g. Vemichtungslager (vernietigingskamp), waar dr. Jan Schouten (A.R. leider) gevangen gezeten heeft en wonder boven wonder levend vandaan is gekomen; daar vielen 70.000 slachtoffers; voorts Ravensbrück in Mecklenburg, speciaal bestemd voor vrouwen; in totaal hebben er daar 115000 gevangen gezeten. Verder Neuengamme bij Hamburg, waar vooral Russen en Polen zaten, maar ook vrij veel Nederlanders zijn geweest o.a. de mannen uit Putten op de Veluwe in oktober 1944, in totaal 660 waarvan er 540 het leven lieten. Dan waren er nog het zeer beruchte kamp Bergen-Belsen, (ten n. van Hannover), waar ook veel Joden zijn omgekomen; Natzweiler in de Elzas en tenslotte de speciale Jodenkampen in Polen: Auschwiti, het grootste vernietigingskamp, waar vier miljoen mensen, meest Joden het leVen lieten door vergassing of op andere wijze; Sobibor, eveneens een vernietigingskamp, waar in 1943 ruim 30.000 Nederlandse Joden, die vanuit Westerbork waren aangevoerd, zijn vergast; Treblinka, als voren, eerst bestemd voor Polen, later voor Joden; waarvan er niettemin 30.000 zijn gestorven.
Het aantal niet-Joodse Nederlanders, die in Duitse kampen hebben gezeten en dit niet hebben overleefd, heeft ongeveer 18.000 bedragen.
Verreweg de meeste Joden zijn opgepakt en gedeporteerd in de periode van begin juli 1942 tot eind september 1943. Dit waren de vijftien maanden, waarin zich in hoofdzaak de wegvoering voltrok. Vóór die tijd waren er ook al gedeporteerd (men denke aan de razzia's in 1941) en erna gingen ze tot september 1944 ook nog door, maar op veel kleinere schaal. De Amsterdamse Joden waren uiteraard gemakkelijk bijeen te drijven en de Joden uit de provincies werden er grotendeels ook samengebracht. De gewoonte was, dat ze eerst naar Westerbork gingen en vandaar uit naar de Poolse concentratiekampen. Aanvankelijk stelde Rauter dat er tenminste per week 4000 „abrollen" moesten. De Hollandse Schouwburg in Amsterdam was het verzamelpunt ovoor hen, die spoedig zouden worden afgevoerd. Zo vermeldt prof. Presser b.v., dat op 5 november weer 120 personen in de Schouwburg zaten, waaronder 20 uit Mlddelharnis en omgeving!
Gedurende het laatste halfjaar van 1942 zijn er 42 treinen met gedeporteerde Joden naar Polen vertrokken; de eerste verliet op 15 juli 's nachts 2 uur Amsterdam op weg naar Westerbork. Reeds de volgende dag gingen de 1137 Joden, waaruit de groep bestond, door naar Auschwitz, waar ze de 18 juli arriveerden. Zo'n reis duurde meestal drie dagen. Vrijwel steeds ging het grootste deel van deze mensen onmiddellijk naar de gaskamers. Er werd bij aankomst geselecteerd, maar 80 a SO'/o werd naar „links" verwezen en dat betekende de dood. Degenen, die gespaard werden om onder afschuwelijke omstandigheden te werken, hielden dit ten hoogste enkele maanden vol.
Er gingen dikwijls drie treinen per week naar het Oosten. Gedurende het tweede halfjaar van 1942 werden er 38.634 personen afgevoerd.
In 1943 ging het transport het hele jaar door, al was het in iets lager tempo; in totaal vervoerden 36 treinen, waarvan er 34 naar naar Polen gingen en 2 naar Theresiënstadt (605 personen), in totaal 48.829 personen.
Met deze treinen gingen dikwijls 2 a 3000 mensen mee. Ook in 1944 gingen de transporten nog door, althans tot 13 september. Toen waren de Geallieerden Nederland genaderd en had de slag om Arnhem plaats. In deze 8 maanden zijn nog 23 treinen met Joden het land uitgegaan, waarvan 8 naar Bergen-Belsen, 7 naar Polen, 1 naar Buchenwald, 4 naar Theresiënstadt en 1 naar Ravensbrück met in totaal 13.152 gedeporteerden. Alles bij elkaar genomen zijn er ongeveer 100 treinen gedurende de hele periode vertrokken met 100.600 Joden. Op 13 september 1944 vertrok de laatste met 279 mensen naar Bergen-Belsen. Vermeldenswaard is nog, dat van het eerste transport van 1137 Joden slechts 6 zijn teruggekeerd, van de meeste andere niemand.
Van de 67 treinen naar Auschwitz met ± 60.000 personen zijn er 500 teruggekeerd en van de 19 naar Sobibor met ± 34.000 hebben er 19 het overleefd! In totaal zijn er 110.000 Joden uit Nederland gedeporteerd en zijn er lechts ± 5500 teruggekeerd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 maart 1967
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's