Amlerlid Mellema sprak voor de C.H.U. te St. Philipsland
Let oog op de a.s. Tweede Kaliezingen, sprak dezer dagen het •fceiJKamerlid Mellema voor de •{jf: Kiesvereniging in Hotel De uiventros te St. Philipsland. n het begin van zijn betoog wees
n het begin van zijn betoog wees spreker er op, dat zich OD alle ger.d wijzigingen van normen voordoen, i)r de weelde die er is, is er een .bezorgde levensuiting. De C.H.U. wil ïi Christelijk blijven uitspreken op eriei levensterrein en daarbij luis- •en naar de stem van de kerk. Anre niet-confessionele partijen men'dat men zich niet aan een norm n' christelijke politiek binden kan, idat men dan niet radicaal genoeg kan
Het C.H.U. manifest schenkt aancht aan de huidige problemen. Spreker noemde o.m. de stijgende •rklöDsheid, vooral in het noorden " in Limburg, waaruit te zien is, dat een grote aarzeling heerst in het bejjfsleven. De huidige regering heeft •el ftegrip voor deze situatie aldus reker, getuige de honderd miljoen lor de urgentie gebieden. De toekom- Jge regering zal de werkloosheid met \e haar ten dienste staande middelen 'bben te bestrijden. De C.H.U. heeft t centraal gesteld, alsook een krach- ?e bestrijding van de inflatie en om r economie te stimuleren zullen krachó-e Injecties worden gegeven.
Spr. achtte het niet onredelijk dat ït Noorden en Limburg door de regeng met urgentie worden behandeld, andat b.v. in deze provincie een guniger situatie is, door kortere verbin- I naar het centrum van het land ISotterdamse havens. -^. gorzaken van inflatie weet spr.
-^. gorzaken van inflatie weet spr. an te hoge Overheidsuitgaven (Cals); e C.H.U. heeft daartegen steeds de inger opgeheven. Bij de huidige regeing ontbreekt het niet aan de goede ril, maar de genomen maatregelen zijn let van directe invloed.
Spr. wees er verder op. dat de mid- enstand een slechte tijd doormaakt; -it er in het levenspatroon van de nensen verandering is gekomen, omdat telen ,naar elders moeten trekken om afajfeod te verdienen. Daardoor is er ^TO^S gekomen in het gebruik der aaaltijden; de bakkers zijn er de dupe ran. Investeringsaftrek bij de midden- tend en de landbouw wordt niet toege- ^i*®^''' ^^^ ^""^^ ^^^ uitgang moet zijn: verlaging produktiekosten en belastingvrije investeringen.
De welvaart voor de boeren in betrekking tot de E.E.G. is tot heden uitgebleven. De graanprijzen zijn al jaren lang dezelfde, terwijl de kosten zijn vertienvoudigd.
Problematiek in de landbouw
Interessant was de lezing, die de spreker gaf ever de moeilijkheden in de landbouw, b.v. bij een, familiebedrijf van 80 hectare met 4 zoons. Eén blijft e.v. de hoeve exploiteren, tenwijl de overigen door studie een ander beroep moeten kiezen. Hiervoor zullen zij echter het hun toekomend deel van de boerderij plm. driemaal f 200,000 of f 600.000 nodig hebben, wat die ene broer met 80 ha nooit kan opbrengen. Dit noemde spreker minstens zo erg als werkloosheid! De vroegere Landadel is met het invoeren van de successierechten ook zo ver gegaan.
De familie-verwanten zijn in het algemeen niet in staat de financiering op zich te nemen wegens vermindering van het familie-kapitaal. Bij overname door een landbouwkredietbank, zou de rentabiliteit dermate teruglopen, dat men zich op die basis niet kan handhaven. Er zou misschien getracht kunnen worden het bedrijf tijdelijk te vervreemden, op voorwaarde dat het gepacht kan worden en na een looptijd van 30 a 35 jaar weer kan worden teruggebracht. In dit verband wees spr. op de Belg Koremans, die het probleem van de bedrijfs overdracht op bovengendemde manier te lijf gaat. Voor de komende regering zal het tot stand brengen van een coördinatie in deze problematiek een eerste taak zijn. Op deze redevoering volgde discussie
Op deze redevoering volgde discussie over tal van onderwerpen, o.m. medezeggenschap in de ondernemingen, de oorzaak van inflatie, de Vennootschapsbelasting, de televisie affaire, de komende geografische situatie in Zeeland, enzovoort. Deze vragen werden door de spreker op prettige wijze beantwoord.
(Uiteraard moesten wij het verslag van onze correspondent bekorten. Er worden in het rayon waar ons blad verschijnt tal van politieke redevoeringen gehouden, die alle niet in extenso kunnen worden opgenomen. Red.)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 februari 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 februari 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's