Kinderhaekje
Beste meisjes en jon^rens! Er liggen nog heel wat brieven te wachten, dus moet ik meteen maar van wal steken en aan het nieuwe raadsel beginnen. Het is
JANUARIRAADSEL 3
1. Stadhouder die de slag bij Nieuwpoort won. 2. Stad waar de victorie begon. 3. Opvolger van Alva. 4. Eerste aanvoerder van de Kruistochten. 5. Hoe noemen we de plaats waar een vorst of vorstin woont? 6. Belangrijke gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog (6 juni 1944). 7. Grootmoeder van onze Koningin. 8. Ontwerper van de Grondwet van 1848. 9. Bekende generaal uit de laatste Wereldoorlog. 10 Keizer van Frankrijk. 11. Bekend staatsman uit Transvaal; werd met een Nederlands schip naar Europa gebracht. 12. Begin van het tweede couplet van het Wilhelmus. 13. Land waar Koningin Wilhelmina verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog. 14. Dappere vlootvoogd, die sneuvelde bij Terheiden. 15. Dienstmeisje van Hugo de Groot. 16 Verde- ,diger van Haarlem in de Tachtigjarige Oorlog.
De beginletters van deze woorden vormen twee namen (verbonden door het woordje en), die in januari veel genoemd zijn in verband met hun huwelijk.
Dit raadsel werd ingezonden door Magda Peeman, Den Bommel. BRIEVEN
Els v,an G. Middelharnis. Ja, ik heb alles goed kunnen volgen; je had cijfers en pijltjes neergezet. Het begin was droevig. Al zijn onze grootouders nog zo oud, wij kunnen ze toch niet missen, hè? Het blijft een lege plaats. Ik denk dat je het mooie verhaal van meneer K. wel kan navertellen, want je zal wel goed hebben geluisterd. Het rondbrengen van de fruitmandjes is een heel leuk werk, stel ik me voor.
Anton de B. Geldermalsen. Al je rapportcijfers heb je niet genoemd, maar de rest zal ook wel goed geweest zijn. Weet je voor welk cijfer ik een beetje vrees? Voor schrijven. Is dat zo? Maar misschien doe je het op school veel mooier. Vindt tante het fijn als je nu en dan eens komt?
Gerrie K. Middelharnis. Dat vind ik ook: je rapport ziet er niet slecht uit.! Maar voor B.G. was het nogal een moeilijke opgave, vind ik. Met eigen woorden navertellen valt nooit zo mee. Opa is al oud, hè? Is hij nog kras en kon hij nog goed tegen de drukte? Uit je prestatieboekje blijkt wel dat jullie niet stil zitten. Ik denk dat je een flinke huisvrouw zal worden! Laten we het hopen!
Magda N. Sommelsdgk. Ik vind het ook een mooi verhaal en je hebt het prachtig naverteld. Je hebt bepaald met grote aandacht zitten luisteren; dat kan niet anders. En wat heb je mooie cij fers gehaald! Prima, hoor! Zijn jullie nog naar je zus geweest? Die zal heel blij geweest zijn. Jan de B. Geldermalsen. Is Bert weer
Jan de B. Geldermalsen. Is Bert weer beter? Toen je er speelde, was het niet zo erg meer, geloof ik, want anders heb je daar geen lust toe. Je cijfers zijn best, maar ik zie er geen cijfer bij voor tekenen. Daar zullen jij en Barend wel een hoog cijfer voor hebben. Hebben jullie alles ook gekleurd? Dat boek zal zeker wel spannend zijn.
Adriana P. Middelburg. Je brief is weer netjes ingedeeld; dat zie ik bij de eerste oogopslag. Ik heb al meer rapporten gezien met een negen voor engels. Ik dacht dat het zo'n moeilijke taal was. De uitspraak valt niet zo mee hè? Óf wordt daar niet naar gekeken bij het bepalen van het cijfer? Rineke K. Dirksland. Ik weet niet hoe de cijfers voor B.G. bepaald worden, maar ik kan me moeilijk indenken dat je een onvoldoende verdient. Ben je niet slordig geweest bij de repetities? Voordien was het altijd zo goed, nietwaar? Was het leuk in Menheerse bij oma? Die zal het wel fijn gevonden hebben dat julHe kwamen eten. Jan P. Middelburg. Waren er in je
Jan P. Middelburg. Waren er in je klas kinderen met nog hogere cijfers? Dat zullen er maar weinig zijn, denk ik. Als je het mag beleven zal jij wel naar de u.l.o. of de h.b.s. moeten. Ben je al aan bijlessen bezig?
Addi K. Dirksland. Die vier is dus eigenlijk niet goed, want je kan het beter. De leraars moesten maar een weegschaal hebben om de cijfers te bepalen. Dan kon het niet missen. Heeft mama ook nog op die zondagsschool gegaan? Dan zal ze op die avond wel gedacht hebben: waar is de tijd gebleven! En dat is waar ook: de tijd vliegt heel hard!
Annie K. Rotterdam. Heb je twee correspondentievriendinnen (wat een lang woord, zeg!)? Dan was het postpapier wel op z'n plaats bij jou. Schrijf je vaak naar die vriendinnen? Je kent ze misschien niet eens. Het adres voor het inzenden, dacht ik, is bij iedereen wel bekend. Maar je hebt gelijk, er zijn ook nieuwelingen, die niet weten waar het heen moet. Ik zal proberen er een volgende keer aan te denken. Arie van G. Sommelsdijk. In december had je het dus nogal druk. Is alles naar wens verlopen? Je rapport wel; dat zie je zó. Het ziet er best uit en probeer het zo maar te houden. En heb je de tiende nog vrij gekregen? Je wist het toen nog niet, hè?
René van D. Zoetermeer. Toen je schreef was je een beetje ziek. Is het nog erger geworden? Je schreef, geloof ik, net op de dag toen ik bij jullie was. Er was toen nog niet veel van te zien. Nu weet ik hoe je er uitziet en jij weet het van mij. Vind je het niet leuk?
Marja B. Ouddorp. Dacht je dat er nog een raadsel zou komen? Dan heb je misgedacht en slecht gelezen. Ik schrijf het er altijd bij, nietwaar? Vindt je zus het leuk in Der Boede? Dat is gelukkig, want die mensen daar kunnen niet zonder goede verzorging. Dat is leuk: twee Marjo's in de zelfde klas en dan nog vriendinnen!
Aad van D. Zoetermeer. Jij moe expres geroepen worden van de boem rij. Maar je wou wel even komen mij te zien, hè? Wat is het druk g' weest bij de boer: vijftien kruiwage: bieten malen! Ging het machinaal moest je draaien met de hand? D. laatste heb ik vroeger ook wel eens f daan, maar het gaat heel zwaar, weet ik nog wel.
Mia B. Middelharnis. Toen je \ verzoek deed om iets voor mama schrijven, had ik het stukje al gepo Ik wist toen ook niet wanneer ze pn cies moest. Later heb ik gebeld, mai kreeg geen gehoor, totdat ik tenslo; een gesprek met papa kreeg. Ik wac' dus maar op nadere gegevens. Die reis naar Rhenen zullen jullie n(| wel eens willen herhalen, denk ik, als jullie dan allemaal gezond mogf zijn! Het beste met alles! Marijke van D. Zoetermeer. De naaj van de man, die in de winkel bij v Tas kwam, is bij jou toch ook wel l kend, denk ik. Ik geloof dat ik weet M het was. Ze hebben geen kinderen ze hebben lange tijd in het land v Tholen gewoond. Kan dat kloppen? l is sindsdien nog niet bij mij gewee Maar nu had je mij op het onverwact vóór je. Dat is nog leuker. Ineke R. Rotterdam. Ik heb heel u
Ineke R. Rotterdam. Ik heb heel u tijd nodig gehad om die grote brief lezen. Wat heb jij dan lange tijd nod gehad om die te schrijven! Maar ie te ook veel te vertellen. Op alles kan hier niet ingaan, maar ik merk, dat in jullie klas begaafde kinderen zitfe Een negen voor het spelen op een blokfluit, met begeleiding van de piaf dat is nogal wat! En dan die hoofdpn voor declamatie en welsprekendheid' Wat heeft dat meisje voorgedragen, was je toen al weg? Van Arie Pro' heb ik wel eens gehoord. Ik weet w of hij het is, maar vroeger deed een P. uit Scheveningen mei de raadse mee.
Nel van D. Zoetermeer. Dat was toch, die lustig zat te werken in de v kantie, toen ik kwam? Je rapport iw er zijn, zeg! Ik had ook niet ander.s vc wacht! Van jullie gezin heb ii; "' nooit een min rapport gezien. Nu h' ik echt rapporten onder mijn ogen 9 had, hè? Vond je het aardig?
Adrie R. Nieuwe Tonge. Jij hebt ^^ in Roosendaal gezeten en ook nog Flipland. Ja, daar zeggen ze tegen«f ij een ie, maar dat doen ze in Flakk* ook. Er is wel verschil, want gii' zeggen ze jie en in Nieuwetong f Tussen de dorpen in Flakkee is er »' uitspraak betreft nog variatie. Je « het op school toch wel weer gauw 8 wend, hè?
Nelie van D. Dalfsen. Dat was jafj mer dat Bep weg was. Voor Bep BI| natuurlijk, maar voor jou. Nu moest met een kort briefje tevreden zijn. Ms weet je wat ik heel aardig vond? f; je het kleine briefje zo keurig netf' hebt geschreven! Je hebt een pl* verdiend, Nelie!
Allemaal de brieven heb ik nog ' klaar gekregen, maar ik hoop voigf'-^ week me er door te kunnen slaan. De hartelijke groeten van Oon'' K'
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 januari 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 januari 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's