Uit Het Kijkvenster
Vüftien jaar C.S.F.R. — Wie ze is en wat ze doet — Belangr^k voor kerk en staat.
Het is een goede gewoonte van vele nensen, dat ze in het oude jaar hun Ichulden betalen om in het nieuwe jaar [met een schone lei" te kunen beginnen klij is dat helaas in 1966 niet gelukt, vèl wat de fiscus betreft, maar niet net het oog op de verzorging van deze ubriek. Verschillende onderwerpen, die Ik nog in het oude jaar had willen aansnijden, moesten blijven liggen, en ginken mee over de drempel van 1967. f De eerste zaak die in dit nieuwe jaar bnze aandacht vraagt is het derde lustrum van de C.S.F.R. Deze letters, die vat moeilijk in het gehoor en nog noeilijker in de uitspraak blijken te liggen, zijn de afkorting van Civitas Studiosorum in Fundamento Eeformato Ivereniging van studenten op Gereformeerde Grondslag) Deze vereniging, opgericht in 1951, heeft in december van tiet voorbijgegane jaar, dus haar vijfjienjarig bestaan gevierd. Deze viering had plaats in Utrecht op 16 en 17 december. Hoogtepunten waren een conpert in de Domkerk en een openbare vergadering in het gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. Onder het thena: „Conservatief of Progressief?" werilen verschillende actuele vragen besproken door een forum, dat geleid verd door Prof. Dr. H. Jonker, en vaarin verder zitting hadden: Ds. L. Cievit (Ned. Herv.) Prof. Dr. J. Verkuyl |Ger.), Prof. Dr. W. H. Velema (Chr. jer.) en Ds. A. Vergunst (Ger. Gem.) /oor deze vergadering bestond een grope publieke belangstelling. Bij dit derde lustrum is de C.S.F.R.
Bij dit derde lustrum is de C.S.F.R. nog op een andere wijze in de publicileit gekomen, en wel door de uitgave pn een bundel opstellen over weten- Ichap, maatschappij en kerk onder de litel „Hagepreek en beeldenstorm". De tuteurs van de verschillende bijdragen pjn allen nog student en laten door Beze publicaties iets zien van de wijze Vaarop in de C.S.F.R. over de hedenlaagse problematiek wordt gedacht en Bediscussieerd.
Nu is het niet mijn bedoeling, op deze blaats dit boek te bespreken of een ferslag te geven van bovengenoemde ustrum-vergadering. De grote bladen jebben aan een en ander ruimschoots |andacht besteed. Dat is al een bewijs at deze vereniging in betrekkelijk korle tijd — nog maar vijftien jaar — zich en belangrijke plaats heeft weten te leroveren. Daarom wil ik graag deze lelegenheid aangrijpen om iets te ver- ^Uen over de C.S.F.R., de vereniging paarin vele van onze academici op een peciale wijze hun vorming ontvangen.
I'^ De C.S.F.R. werd opgericht op 13 juli 151 door een aantal studenten uit de htervleugel van de gereformeerde jezindte. De overgang uit het beieschermende milieu van de ouderlijke oning naar de universiteitsstad en de botsing tussen geloof en wetenschap deed de behoefte ontstaan deze probletreekt) Haar leden hebben, in landelijk ' ^^^ atlek gezamenlijk aan te vatten. De S.P.R. is dan ook niet, zoals de meeste identenverenigingen, gezelligheidsireniging maar studievereniging (hoeel de gezelligheid uiteraard niet ont- 'en plaatselijk verband, maar ook individueel en in kleine kring de taak op zich genomen, de problemen waarvoor wetenschap en cultuur hen plaatsen, te bestuderen in het licht van Gods Woord Al spoedig bleek de C.S.F.R. in een •ote behoefte te voorzien. Om een wat ;esleten beeld te gebruiken, het kleistekje is een grote boom geworden. Er bestaan thans disputen in Delft, in Utrecht, in Amsterdam, in Rotterdam en in Leiden. Het ledental van al deze disputen samen ligt tussen de 200 en 300. Afgezien van de velen die in vijftien jaar tijds zijn afgestudeerd. Dat ook deze academici nog niet stilzitten bewijst het maandblad „Wapenveld", dat in brede kring gelezen wordt. Htel
Om een indruk te geven van de samenstelling van de C.S.F.R. laten we hier een staatje volgen, dat in procenten aangeeft tot welke kerken de leden behoren:
Ned. Herv. Kerk 46 »/o Geref. Gemeenten 41 »/o Chr. Geref. Kerken 5 »/o Geref. Gem. (uitgetreden) 3 "/o Oud Geref. Gemeente 2 »/o Overige groepen 3 "/o
Hieruit blijkt dat de C.S.F.R. een interkerkelijke vereniging is. De leden voelen dit allerminst aan als een bezwaar, maar juist als een voordeel. Anderzijds wordt deze kerkelijke verdeeldheid door allen pijnlijk ervaren, en beschouwd als een zondig verschijnsel, waarin' niemand zomaar mag berusten.
Juist met het oog op de jammerlijke verdeeldheid van kerken met dezelfde belijdenis acht ik het bestaan en de arbeid van de C.S.F.R. een verheugend verschijnsel. Het gesprek met elkaar en de toenadering tot elkaar moet toch ergens beginnen. Laat het dan eens beginnen bij jonge, wetenschappelijk gevormde mensen, die er onmogelijk vrede mee kunnen hebben dat ze door een aantal misschien wel verklaarbare, maar zeker niet aanvaardbare scheidsmuren van elkaar gescheiden zijn. Ik hoop dan ook van harte dat de diverse kerken het werk van de C.S.F.R. niet alleen zullen blijven volgen, maar ook begeleiden (desnoods kritisch, daar kunnen studenten wel tegen!) Maar genegeerd worden, doodgezwegen worden, dat willen ze niet. En helaas zijn er kerken die het niet veel verder brengen in hun waardering voor de C.S.F.R.! En dat, terwijl vanuit deze vereniging zelf zo dringend wordt gevraagd om de voorbede en het medeleven van het „thuisfront".
Een andere sector, die belang heeft bij de vorming door middel van de C.S.F.R. is die van de politiek. Vele afgestudeerden zijn werkzaam als predikant, als ingenieur, als arts, als leraar, enz., maar haast nog niemand is in de politiek terechtgekomen. Juist deze academici komen uit de S.G.P. en uit de rechtergroep van de A.R.P. op de C.H.U. Hebben deze partijen geen behoefte aan geschoold kader? Het is maar een vraag Maar dan toch een vraag die dringend antwoord behoeft.
Het is ons een behoefte, de C.S.F.R. nog een lang leven toe te wensen. Onder Gods zegen zou ze misschien een nieuw réveil kunnen inluiden in kerk, staat en maatschappij.
WAARNEMER.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 januari 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 januari 1967
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's