Raad Krabbendijke Stelt F 18.000 Bescbikbaar Voor Voorzieningen Aan De Haven
Op 22 december 1966 kwam de gemeenteraad van Krabbendijke in openbare vergadering bijeen.
Besloten werd het bestuur van de Stichting Bejaardenzorg te Krabbendijke te machtigen om ƒ 900.000,— te lenen bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds met een looptijd van 40 jaar Deze lening wilde het bestuur aangaan in verband met hun plannen voor het bouwen van 40 bejaardenwoningen. Deze huizen, die zullen bestaan uit twee woonlagen, zullen gebouwd worden aan een nieuwe straat, die aangelegd wordt evenwijdig aan de Lodijkestraat.
De heren Riedijk en Geense spraken hun voldoening uit over het streven van het bestuur van de Stichting Bejaardenzorg tot deze bouw.
Door de burgemeester werd nog medegedeeld dat de nuur 15 a 20 gulden per week zal gaan bedragen inclusief de mogelijkheid van centrale verwarming. Met dhr. Geense vond de voorz. het jammer dat deze huizen niet dichter bij het bejaardencentrum kunnen worden geplaatst, (i.v.m. geneeskundige verzorging, eten halen, enz.) „Maar", aldus de burgemeester, „Dat hoeft geen onoverkomenlijk bezwaar te zijn. We denken ook aan open bejaardenwerk. We overwegen als Stichtingsbestuur om het via een maatschappelijk werkster voor deze mensen zo gunstig mogelijk te maken". Ook het voorstel van B. en W. om ƒ 37.380,— beschikbaar te stellen voor het verbeteren van de Westweg en het aanbrengen van een trottoir langs deze weg werd aangenomen.
Voorzieningen aan de haven.
Hierna kwam aan de orde het voorstel van B. en W. om voor ƒ 18.000,— voorzieningen te treffen aan de haven, zodat er een 50-tal bootjes van sportvissers een ligplaats kunnen vinden. De haven wordt dan gesloten voor alle schepen, met uitzondering van sportvaartuigen. Bij een tarief van ƒ 75,— per jaar kan het tekort van de gemeente op deze haven gedrukt worden tot ƒ 500,— per jaar. Dit bedraagt thans ongeveer ƒ 3000,—. Uit het antwoord op de vragen van de heren Busch en Griep bleek dat de ene beroepsvisser die Krabbendijke rijk is, van dit liggeld vrijgesteld zal worden. Overigens juichte dhr. Busch het
Overigens juichte dhr. Busch het voorstel toe. Dit in tegenstelling tot de heer Schouten. „Ik vind dit bedrag van ƒ 18.000,— aan de zeer hoge kant vooral waneer daar slechts 40 a 50 man voordeel van heeft". Hij voelde er weinig voor dit voorstel steun te verlenen. „Wanneer er hier sprake was van een vereniging, die deze ligplaats van de gemeente huurde en dit via een contributie van de leden terug zou halen, zou ik hier veel anders tegenover staan aldus dhr. Schouten. Voor dit standpunt had de voorzitter alle begrip. „Maar", aldus de voorzitter, „Als je die sportvissers ziet dan vraag je je toch af: Kunnen we niet een beetje eikaars handen wassen? Die mensen zullen begrijpen dat de gemeente dit niet voor niets kan doen. Maar ze zullen blij zijn dat de gemeente dit wil doen en ik geloof dat ze daar ook wel iets voor over hebben". Dhr. Geense was blij met het voorstel, maar vroeg zich af waarom dhr. Schouten wèl voor voorzieningen op het sportveld was geweest en nu tegen deze voorziening is. Hij vond de prijs van ƒ 75,— voor de sportvissers ook nogal veel. Ook dit gaf de voorz. geheel toe: „We moeten hier echter geen vergelijkingen gaan maken met Yerseke en het Veerse Meer. We zitten hier met een getijhaventje en moeten rekenen dat het slechts is voor een periode van ongeveer 12 jaar. Het is inderdaad een stug bedrag, maar ik geloof dat het een haalbare zaak is". Hij had contact gehad met mensen van buiten de provincie, die hier hun bootje wilden gaan leggen en dit gaf hem extra vertrouwen in het voorstel.
Dhr. Griep hoopte dat de sportvissers nu een mooi haventje zullen gaan krijgen. Dhr. Riedijk stond, wat dit voorstel betreft, pal achter B. en W. „Men moet er rekening mee houden dat niet de gemeente dit betaalt voor die 50 mensen, maar dat ze het uiteindelijk zelf betalen". Hij hoopte dat de velen, die nu wegens plaatgebrek door de havenmeester teruggewezen moeten worden nu ook een kans op een ligplaats zullen hebben, en pleitte voor het aanbrengen van een eenvoudige hijsinstallatie waarmee het minder moeilijk zou zijn de boten te water te laten of ze uit het zilte nat te halen, uiteraard tegen een vergoeding. Burgemeester: „U wilt nog meer betalen dan die ƒ 75,—".
Riedijk: „Maar goed, anders moeten we naar Yerseke of het met meer mensen doen en dat kost toch ook geld". De burgemeester sprak er nogmaals zijn teleurstelling over uit dat er geen vereniging was, zodat dergelijke zaken besproken zouden kunnen worden: „Het is toch wel moeilijk om met iedere sportvisser apart tot een vergelijk te komen". Hij hoopte dat de heer Riedijk deze suggestie ter harte zou nemen. In tweede instantie verklaarde dhr. Schouten zijn houding nader naar aanleiding van de vraag van dhr. Geense.
„Dhr. Geense moet goed begrijpen dat ik niet tegen de sport ben. Wanneer er eventueel een sporthaven komt, hoop ik werkelijk dat de sportvissers er veel plezier van zullen hebben — ik gun ze dat van harte — maar ik hoop alleen dat de gemeente in dit geval niet de visser wordt — letterlijk en figuurlijk — door die ƒ 18.000,— in het water te gooien. De kern van mijn bezwaren is dat er hier geen vereniging is". Dhr. Zanddijk zag geen enkel bezwaar in dit voorstel. De sportvissers kunnen nergens anders terecht en als men ziet wat er tegenwoordig voor een garage betaald moet worden, valt de prijs nog wel mee. Belangrijk is dat uiteindelijk de gemeente zijn geld terug krijgt. En nu zullen ze ook geen zorg meer hoeven te hebben voor het loswaaien van de bootjes bij vwnd kracht 8 of 10". Dhr. Van Ham kc voorstel alleen maar toejuichen als ik dan zo eens hoor wat hie al gezegd is, dan zou ik bijna ze Jammer dat er geen ƒ 85,— vai maakt is, dan was de zaak sluiten weest".
Burgemeester: „U moet natu wel in het oog houden dat we dit ook min of meer bepaald hebben v een concurrentiepositie. Het zou i geweest zijn om te redeneren ze nen toch nergens anders heen, di ten we het nog duurder maken, aangezien dhr. Riedijk geen pess tische geluiden heeft laten horen het college het tientje van van Ha misschien toch nog bij kunnen Maar dat hebben we echt niet gedi Van Harn: „Het was ook maai grapje, burgemeester".
Blijkbaar was dhr. Schouten doo vertrouwen van de andere raads in deze zaak van zijn bezwaren stapt, want er werd geen stem verlangd, zodat het voorstel met mene stemmen werd aangenomen. Bij het voorstel van B. en W. o vergoeding van de gemeente-arts ƒ 200,— op ƒ 500,— te stellen, liet Zanddijk bezwaren horen. Hij zag redenen om dit bedrag te verl want indertijd was dit bedrag si uitgetrokken als stimulans voor d< meentearts en niet als loon. Dhr. Harn zou het psychologisch beter den de verhoging in twee etappes p te laten vinden. Doordat dhr. Zan zich tegen het voorstel had verkl kregen de andere raadsleden beh zich nadrukkelijk vóór te verklar Ook de voorzitter verdedigde voorstel met vuur: „Men moet di1 helemaal niet zien als een salari; hoging. De artsen hebben hier hele niet om gevraagd. Maar wat mot gemeente-arts wel niet allemaal voor de gemeente. Ik vivid het een zaak. Denk eens aan al die ongelu op de Rijksweg. Ik vind het heel mer dat hier nog zo veel over ge] moet worden". Dat vonden de ar raadsleden ook en dus werd het stel met alleen de stem van dhr. Z dijk tegen, aangenomen.
Van dhr. Schouten was de vraag nengekomen hoever de vorderingen ren bij het benoemen van een conc gemeentebode. Het is al verschill maanden geleden dat er een oproei plaatst werd en nog steeds wachte sollicitanten op bericht. Ook de bi meester betreurde het dat de sol'ic: ten zo lang moeten wachten. Er staat echter zeer goede hoop dat eerstkomende vergadering een af. veling van het college van B. en ^ de agenda zal kunnen staan. Tenslotte dankte de voorzitten de ren raadsleden voor de prettige mé van samenwerking in het afgel( jaar. „Er is veel gedaan voor de meente. We moeten echter niet in voldaanheid neer gaan zitten, maar vuur en ijver blijven werken voo: belangen van de gemeente". Hij bei met allen de beste wensen voor nieuwe jaar aan te bieden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 december 1966
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 december 1966
Eilanden-Nieuws | 24 Pagina's