Boekbespreking
Ds. Jacobus Koelman, „De plichten der Ouders", Uitgevery W. M. den Hertog, Utrecht.
De eigenlijke titel van dit boek luidt: „De plichten der Ouders in kinderen voor God op te voeden", waarin ds. Koelman tal van raadgevingen geeft voor ouders en opvoeders. Hij richt zich eerst tot de ouders die kinderen verwachten om zich voor te bereiden tot een goede opvoeding; daarna, hoe men ze zal onderwijzen tot hun zesde jaar; vervolgens hoe men ze tot hun twaalfde jaar zal trachten de Christelijke leer bij te brengen aan de hand van de H Schrift en met behulp van de Catechismus. Ook onderwijst hij de opgroeiende kinderen omtrent de plichten en de eerbied die zij hun ouders verschuldigd zijn. Ds. Koelman geeft richtlijnen niet alleen in hetgeen zij moeten leren maar ook wat ze moeten afleren en brengt nuttige regelen bij om de kinderen vroegtijdig een leven dat naar de godzaligheid is, in te planten.
Het boekje is in 1679 verschenen en door de nieuwe technische drukmethoden, onveranderd herdrukt. Het is dus geheel in oude stijl, het moge ouderwets lijken, naar ouderwetse normen, maar bij alle verandering die tegenwoordig in de opvoeding merkbaar is, de norm die naar Gods Woord is, verandert niet. Daarom is het nog steeds actueel. Voor ouders zal het beschamend zijn het te lezen, omdat zij e hun tekortkomingen in gewaar zullen worden.
. Om iets over ds. Koelman zelf te zeggen: hij leefde van 1632 tot 1695. Hij studeerde aan de Hogeschool te Utrecht en was een van Voetius' beste leerlingen. In zijn prediking trad hij streng op tegen allerlei werelds vermaak, tegen dansen, kermissen, kaart- en dobbelspel. Ook de magistraat wees hü e op, dat zij hebben te regeren naar eis van Gods gebod.
Ten opzichte van kerkelijke feestdagen en het gebruik van formulieren nam hij een vreemd standpunt in. De feestdagen ondermijnden volgens hem het gezag van de Dag des Heeren en de formulieren noemde hij „banden des doods". Hierover is een storm van oppositie losgebroken. Na allerlei nare ontwikkelingen, werd hij in 1675 afgezet. Hij is echter altijd lid van de kerk gebleven, en muntte uit in een godzalig leven. Hij heeft veel geschreven, o.m. ook: „Het ambt en plichten van ouderlingen en diakenen". Bekend is ook zijn „Wekker der Leraren in tijden van verval".
Het hierboven besproken boek „De plichten der Ouders" verscheen in 1679. In de eerste tijden der Afscheiding was Koelman een geliefd schrijver. Mannen als ds. Scholte en ds. van Velzen hebben van zijn werken een vernieuwde uitgave gegeven. Deze onveranderde druk van 1838 is voorzien van een a p probatie van ds. H. P. Scholte, J. A Wormser, D. A. Budde en H. H. Middel. Het is een werkje dat van veel mensenkennis getuigt. Wij bevelen het van harte ter lezing aan. Fraai gebonden in stempelband met goudopdruk ƒ 5,90. •
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 december 1966
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 december 1966
Eilanden-Nieuws | 10 Pagina's