Commissaris der Koningin openden Technische School St. Maartendijks
Opening Technische School te St. Maartensdijk door de Commissaris der Koningin Jhr. Mr. A. F. C. de Casevibroot op vrijdag 7 febr. 1958.
Om ruim 3 uur heette de burgemeester van St. Maartensdijlï alle aanwezige genodigden, dames en heren, hartelijlc welkom, in het bijzonder de Commissaris in Zeeland met zijn echtgenote.
Laatstgenoemde bood hij een corsage orchideeën aan, terwijl haar echtgenoot vereerd werd met een wandbord uit porcelein.
In verband met vergadering Deltaraad op Schouwen konden enkele genodigden niet aanwezig zijn. Gevoelens van dank. trots en ontroe
Gevoelens van dank. trots en ontroering grepen hem aan.
In 1914 wenste men een dependence van de Nijverheidschool te Bergen op Zoom (het eerste gesprek hierover werd gevoerd tussen dhr. Huisman, toen directeur van de Ambachtsschool te Bergen op Zoom en de burgemeester, verslaggever), maar later kwam men tot een kleine zelfstandige school.
Tot het verwerkelijken van dit plan hebben Mr. Ir. Goote, Ged. Staten en het gemeentebestuur van Smalstad door het snel reageren, het hunne bijgedragen.
De stormramp van l-2-'53 bracht vertraging.
6 dec. '56 werd de eerste steen gelegd 1 Sept. was men reeds in noodlokaliteiten begonnen. De school telt thans 74 leerlingen,
De school telt thans 74 leerlingen, Tholen 1, Poortvliet 10, Scherpenisse 10, St. Maartensdijk 24, Stavenisse 3, Sint Annaland 14, Oud Vossemeer 12.
Men hoopt een 3-jarige cursus te krijgen met plm. 120 leerlingen.
Erkentelijk zijn we voor de spontane hulp. Laten we hopen, dat een bescheiden industrievestiging zal plaats hebben, al hebben we momenteel de wind tegen. Maar Zeeuwen hebben harde koppen.
Moge deze school het hare er toe bijdragen ons de slechte woningloestand voor velen in deze gemeente te doen beëindigen met een tikje trots mogen we in een van de modernste scholen op onderwijsgebied ons welkomstwoord sluiten.
De opening
De Commissaris sprak allereerst een woord van dank voor bloemen en bord. Het probleem was eindelijk opgelost.
Maar het vraagstuk van de werkgelegenhei dop Tholen was nog niet opgelost. Hij hoopte, dat opening T.S. een schrede zou zijn naar oplossing van dit vraagstuk.
Dat de Tholenaars als werkers bekend staan, moge blijken uit het feit dat in de Rotterdamse haven de Tholenaars niet eerst zijn ontslagen.
De Commissaris hoopte, dat het met de school crescendo zou gaan en dat de pendelritten spoedig tot het verleden zullen behoren. Hij wijst nog op het moeilijk verdelen van de 500 woningwetwoningen voor Zeeland. Pluimpot gebeuren, herverkaveling en recreatie
Permanent op het hart drukken is de enige manier om hier industrie te krijgen al is het succes van diverse instellingen niet groot. Laten we hopen, dat ons volhouden eindelijk wordt beloond Kinderen opleiden vergt liefde en begrip. God zegene uw werk en mogen onder Gods onmisbare zegen op ons geliefd eiland Tholen allen een goed bestaan vinden.
Vóór U, meneer de Burgemeester, een hand te geven feliciteer ik U allen van ganser harte. Hierna ging men naar buiten waar de
Hierna ging men naar buiten waar de Commissaris der Koningin door het hijsen der driekleur symbolisch de school opende.
Vervolgens werd gepauzeerd. Tijdens deze pauze werd gelegenheid gegeven het gebouw te bezichtigen. We smaakten het vorrecht dit te mogen doen onder leiding van ex-dir. en directeuren Nijver heidsschool te Bergen op Zoom. Eerstgenoemde vroeg of er een nooduitgan" was, de heer Thomassen, wees ons op blokjesvloer, mooi plafond in een ander lokaal, vroeg zich af of micatafelblad op de duur zou voldoen, op de groei der leerlingen, blijkend uit het bankje, dat de leerlingen in een werklokaal onder de voeten hadden enz. Maar beiden verklaarden zo'n gebouw nog nimmer te hebben gezien, al bleven ze alle drie bij onze reeds in vorige jaren — na rijp beraad — genomen mening.
Zeeland bouwt scholen!
Na de pauze voerde de heer Kneeftkens adj. insp. Nijverheidsonderwijs te Breda namens de minister het woord. Als de balans werd opgemaakt zien we in Zeeland een grote verbetering. Hulst schakelde over op een 3-jarige cursus, Terneuzen was niet in staat dit te doen, Oostburg kreeg nieuwe school en 3 j., Middelburg kocht een schoolgebouw ^an, in Vlissingen wordt gebouwd, in Goes de eerste 100 palen de grond ingegaan, Zierikzee na waterramp uitvoermg gegeven aan 3 j . c, St. Maartensdijk een mooie, zeer mooie school en als baby noemde hij de Christelijke school te Axel. Niet een goed gebouw is voorwaarde voor slagen onderwijs, veel belangrijker is wat zich binnen de muren afspeelt. De burgemeester hoopte nog vaak een beroep op hem te mogen doen.
Felicitatie van burgemeester
Namens alle burgemeesters van het eiland Tholen, die alle 6 aanwezig waren, sprak de burgemeester van Tholen, Mr. A. J. V. d. Hoeven. Wij vormen, aldus de burgemeester,
Wij vormen, aldus de burgemeester, als 7 gemeenten op het eiland Tholen, éón gezin. Laat ons elkaar niet kwaad aanzien, als Jan wat meer knikkers krijgt dan Piet. We hebben een saam- 'lorigheid, waarop we trots zijn. Alle gemeenten verheugen zich in deze opening. Onze wens geldt in 't bijzonder Ie gemeente St. Maartensdijk.
Moge deze school beantwoorden aan alle verwachtingen, die ervan worden gekoesterd. Dat het profijt niet buiten, maar in het eiland blijven.
Burgemeester Bouwense: Ik hoop, dat de jongens hier werk kunnen vinden, al zal het misschien moeilijk zijn ze alle te plaatsen.
De heer Buurman uit Goes sprak namens het bestuur van de Ver. Directies van Nijv. onderwijs in Nederland,) uit wiens rede bleek, dat de directeur van T.S. te St. Maartensdijk, de heer Kant, een oud-leerling is van Goese Ambachtsschool.
Verdere tprekers
Nu volgden: de architect, de heer J. A. Wentink te Baarn, die memoreerde dat de opzet eenvoudiger was, dan wat ervan geworden is, dhr. Visscher, oud directeur T.S. Middelburg, Roels namens de leraren. Hoppenbrouwer te Bergen op Zoom (aannemer) mr. Schuller (oud Burgemeester), J. v. Dalsens, opzichter, Hage (wethouder) mevr. v. d. Slikke-Minderhout, hoofd ol. school te Scherpenisse en ten slotte de directeur, de heer Kant .
De school heeft 4 werkplaatsen, timmeren, machine bankwerken, smeden en lassen, schilderen, een recreatiezaal, die tevens als ontspanningslokaal voor het dorp kan worden gebruikt, 2 theorie lokalen en een tekenlokaal.
Het geheel kost, inventaris inbegrepen ƒ 1,4 miljoen. Dat de school voor het eiland zijn nut moge afwerpen, de belangen van het kind primair, dat van de school secondair.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 februari 1958
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 februari 1958
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's