Melissant heeft de grootste en modernste aardappelbewaarplaats van heel 't land
Als men met tram of bus het stationnetje te Melissant passeert, ziet men daar op een terrein een aantal grote pakhuizen en gebouwen, waarvan de leek over het algemeen weinig besef zal hebben, wat daarin zo al omgaat. Het zijn de opslagplaatsen van gi'aan, kunstmest, kolen, pootaardappel- en aai'dappelbewaarplaatsen van de Landbouwvereniging Melissant en Omstreken, Coöp. G.A. Wij hebben daar deze week oen kijkje genomen en stonden verbaasd over de energie en de activiteit, die door de leden van deze Landbouwvereniging wordt aan de dag gelegd. Het was inzonderheid de grote aardappelbewaarplaats met nachtlucht-koeling, die onze speciale aandacht had.
Aardappelen komen er even fris uit als ze er in gingen
De heer P. D. Sieling, voorzitter van deze omvangrijke Landbouwvereniging, was zo welwillend, ons de werking van dit voor Plakkee geheel nieuwe systeem van aardappelbewaring, uiteen te zetten.
In December 1950 werd in het bestuur voor het eerst de mogelijkheid besproken, om tot de bouw van een bewaarplaats met luchtkoeling voor aardappelen over te gaan. Men heeft toen op vele plaatsen in Nederland dergelijke bestaande inrichtingen bezichtigd en 40 van de 120 leden bleken bereid hun aardappels bij de totstandkoming in bewaring te geven.
In Mei 1950 had de aanbesteding plaats onder architect C. Boogaert van Numansdorp en de fa. Mans en Tieleman te Melissant, bouwden in recordtijd deze kapitale loods op een lengte van 96 meter en oen breedte van 20 meter, zodat deze loods die in December 1951, (dus precies een jaar nadat het eerste woord er over gesproken was) in gebruik kon worden genomen.
Deze grote loods is geheel geïsoleerd gezet, d.w.z. met zware spouw-muren om de vorst er buiten te houden. Er zijn 14 grote en 4 kleine boxen in aangebracht, die voorzien zijn van ventilators, die automatisch de lucht op peil houden tot 2 gr. boven nul. Er is een 5 m brede gang tussen de boxen aangebracht zodat aan- en afvoer gemakkelijk kan geschieden. De ventilators, 23 in getal, die buiten het gebouw in kelders zijn aangebracht, voorzien de boxen aan weerszijden van de vereiste lucht, die door koelgangen onder de vloeren door wordt aangevoerd. Deze ventilators, die een diameter hebben van 64 cm, en ieder voorzien zijn van een 1% pk motor hebben een luchtverplaatsing van 175 m3 per minuut oftewel 10500 mS per uur. Ze zijn volledig automatisch en reageren door de thermostaten op een halve graad verschil buiten en binnen. Bij vorst worden ze automatisch uitgeschakeld.
De installatie hiervan is geheel verzorgd door de E.M.G.O., men kon dat niet aan particulieren overgeven.
De aardappels worden in de boxen tot 3 ö, 3% meter hoog opgeslagen, maximaal kan er 40.000 mud worden geborgen. In iedere box bevindt zich een thermometer om de koeling af te lezen.
In meerdere plaatsen van ons land wordt dit systeem toegepast, maar de wijze waarop het hier geschied is voor Nederland uniek. Te St. Philipsland bv. heeft men voor iedere landbouwer een aparte bewaar-box, maar hier gaat soort bij soort in een grote box, zodat er soms wel plm. 3000 mud bij elkaar ligt. Van iedere partij wordt wel een monsterzak apart gehouden, om later e.v. kwaad, tarra, enz. te kunnen omrekenen.
Bewaarkosten
De bewaarkosten van aardappels zijn voor de landbouwers vrij duur en kunnen op IJ/j et per kg gerekend wordi'-n Iplus, dat men op het land een lelijke putplek heeft. Be klosten van bewaring op deze wijze komen op 1 et per kg, waarbij het voordeel, dat men in 't voorjaar 10% minder krimp heeft. De aardappelen komen er even hard en fris uit, als 2» er in gegaan zijn, van sclüeten, e.d. is geen sprake.
Ook kan er bij vorst gelevei-d worden. Is er e.v. kwaad in de aardappels, dit woedtert door deze bewaring niet voort, het Itwaadi blijft op 't zelfde peU, zodat dit uitschot als voeraardappel meer waarde behoud.
Men heeft om de aardappels in de loods te voeren en later weer af te leveren een zeer practische transporteur laten construeren, waarbij de aardappels niet beschadigen en welk apparaat tevens als leesband kan worden gebruikt. De machinefabriek fa. de Vries te Leeuwarden heeft dit apparaat vervaardigd, in 10 minuten tijds kan men er 50 mud mee verwei'ken. Deze transpoiteur kan op iedere hoogte gesteld en door één man worden bediend.
Ook voor uien geschikt
Voor het bewaren van uien worden ook proeven genomen, die tot dusver zeer geslaagd zijn te noemen. De uien die wij gezien hebben waren keihard. Er liggen dus op dit gebied grote mogelijkheden. In de zomermaanden zou er graan kunnen worden bewaard en door hete luchtaanvoer ook gladiolen gedroogd.
Dat er veel studie en overleg nodig is geweest om zover te komen, valt te begrijpen. Het gehele geval, compleet met alle installaties kost bijna ƒ 200.000.—. Er was dus zeker durf voor nodig, om er aan te beginnen. De stuwkracht van dit alles is de energieke voorzitter de heer P. D. Sieling en het valt nu al te bezien, dat het de Landbouw-vereniging geen windeieren zal leggen. In 20 jaar tijds moet het gebouw zijn afgeschreven. Zover er ruimte is zal er ook gelegenheid wolden gegeven dat niet-leden aardappelen kunnen bewaren, die dan echter een hoger bewaarloon zullen moeten betalen.
Het komt ons voor dat deze wijze van bewaring van aardappelen navolging zal vinden. De eerste symptonen zijn er al van, daar aan de Kranendijk Achthui-zen en ook te Nieuwe Tonge een dergelijke, maar iets kleinere loods wordt ge bouwd. Daarin zal een apart gedeelte voor bewaring van uien worden gebouwd, met een koeling van onn en bij het vriespunt.
De Melissantse Landbouwvereniging toont met haar tijd mee te gaan en legt met deze moderne en kapitale bewaarplaats haar vooruitstrevendheid wel aan de dag. De leden-landbouwers zullen dit streven ongetwijfeld toejuichen en het kan niet anders, of zij zullen er in het verschiet van profiteren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 februari 1952
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's