Woningbouw en riolering
Twee problemen te Stellendaxn:
Ieder van onze Flakkeese gemeenten heeft zijn problemen, de een meer en de ander minder, maar van Stellendam kan gezegd worden dat het er vele heeft en bovendien zeer zwaar wegende. Dat blijkt telkens weer als de gemeenteraad in openbare vergadering bijeen komt. Men spreekt er herhaaldelijk over de woningnood en vooral over de abominabel slechte toestand van de bestaande huizen, over de natte, bultige wegen — straten zijn er maar een paar! — en vooral over het gemis aan een beetje behoorlijke en de gehele gemeente omvattende riolering en voorts over nog menige andere ongewenste toestand mee. Men had aardige plannen om flink wat op te knaiDpen, o.a. een uitvoerig rioleringsplan en een ander voor verbetering van de belangrijke Achterweg en Nieuweweg. Maar dank zij Korea en de investeringsmoeilijkheden kan er van _uitvoering niets komen en zit men thans nog net zo in de put als altijd!Woensdagmiddag kwam de gemeenteraad weer in openbare vergadering bijeen en besprak men opnieuw al deze dingen. Burgemeester Baron van Knobelsdorff presideerde en had het niet gemakkelijk om de ongeduldig wordende heren raadsleden in hun critiek te beantwoorden. Secretaris Van den Broek was nog altijd wegens ziekte afwezig, zodat waarnemend secretaris Troost in functie was.We vonden de tribune drukker bevolkt dan wij in Stellendam gewend zijn. Bij navraag bleek deze belangstelling uit het brandweercorps te komen, hetwelk vermoedde, dat de i-aad over een sirene zou handelen. Maar daarin is men kennelijk teleurgesteld, want de burgemeester stelde dit punt niet aan de orde. Het komt eerst in de volgende vergadering ter tafel. Als de brandweerlieden zo geïnteresseerd blijven zullen we hen dus over een paar weken wel weer als luisteraars aantreffen.Nieuwjaarsrede van de Burgemeester
Alvorens met afwerking van de agenda te beginnen hield de burgemeester de gebruikelijke nieuwjaarsrede. In de eerste plaats wenste hij de raadsleden een goed jaar toe in persoon en in gezin. Bij de jaarwisseling ziet men op wat voorbij ging en op wat te wachten staat. Er zijn gevoelens van dankbaarheid voor wat geschonken werd, maar ook zijn er gevoelens van teleurstelling over wat onafgemaakt bleef. Met vreugde kon spr. er van gewagen dat in het afgelopen jaar de laatste militair behouden uit Indonesië in de gemeente terug keerde. Men kan ook dankbaar zijn, dat de school is verbouwd en verbeterd en dat de inventaris kon worden vernieuwd. Datzelfde geldt ten aanzien van verbeteringen en vernieuwingen in het brandweermateriaal en over de paraatheid van het corps. Maar er zijn ook dingen die beslist
Maar er zijn ook dingen die beslist teleurstellend zijn. Vele malen is de aandacht gevraagd
Vele malen is de aandacht gevraagd voor de rioleringsplannen en voor verbetering van het slechte wegennet. En dan is er vooral de schrikbarende woningnood. Er is een rioleringsplan, maar het is niet uitvoerbaar omdat de investeringsbeperkingen het verhinderen. Dat is zeer teleurstellend want de hygiënische toestanden zijn bedroevend.
Besloten werd om over te gaan tot bestrating van de Achterweg maar ook weer helaas, men kan niet tot uitvoering komen.
B. en W. zullen zich op deze zaken ernstig beraden en voorstellen zijn te verwachten. Maar het zal nodig zijn zich ernstig te bezinnen op de mogelijkheden bijaldien die er zijn. En dan, aldus de burgemeester, rest
En dan, aldus de burgemeester, rest het probleem van de woningzoekenden. Dat is een nationaal probleem, maar ik ben er van overtuigd, dat de woningpositie hier slechter is dan in andere gemeenten. Op het gebied van de woningwetbouw heeft men niets kunnen bereiken in het afgelopen jaar en ik ben voor 1952 niet erg optimistisch gestemd. Het benodigde kapitaal zullen wij niet kunnen aantrekken.
De woningbouw is evenwel ook en in niet geringe mate een zaak van de regering en wij zullen derhalve hopen dat er maaregelen getroffen en mogelijkheden geopend worden, aldus spr. die zijn betoog eindigde met de bede, dat God zijn onmisbare zegen zal schenken op het werk in het belang van de gemeente en de inwoners. Weth. Hoek bedankte de burgemees
Weth. Hoek bedankte de burgemeester voor diens uiteenzetting en goede wensen. „De voorzitter is wel wat erg pessimistisch, zo zei de wethouder, en daar is ook wel reden voor, want de gemeente staat er niet best voor. Zeer veel is geprobeerd in het afgelopen jaar, maar alles werd bij de handen afgebroken. Spr. wenste wederkerig de burgemeester alle goeds en beval hem Gods zegen bij de vernieuwing der werkzaamheden toe.
De heer Verbiest merkte op in de nieuwjaarsrede van de voorzitter gemist te hebben, dat het personeel ter secretarie veel werk heeft moeten verrichten en daarvoor dank toe komt.
De Voorz. antwoordde, dat hij in de vergadering hierop vanzelf zou terugkomen.
En dan begon men aan de agenda, allereerst aan enkele ingekomen stukken, die slechts van administratieve aard waren.
Aanbieding vond plaats van de gemeentebegroting en begroting Alg. Armbestuur volgde. De voorz. deelde mede, dat door de ziekte van de secretaris de begrotingen' niet tijdig konden worden klaar gemaakt. De secretaris is gelukkig herstellend en al halve dagen aan het werk. Spr. wees er op, dat de begroting door de beide ambtenaren moest worden klaargemaakt en spr. was hen er dankbaar voor dat althans nu de aanbieding kon plaats vinden.
Subsidies
De diverse gemeentekassen waren gecontroleerd en in orde bevonden.
De Volkshogeschool Olaertsduyn verzocht orn subsidie, maar B. en W. — alhoewel overtuigd van het nut der school — stelde voor af te wijzen.
De heer Verbiest vond de school wel van betekenis en meende, dat onderwijzers er al eens een cursus volgden, maar de voorz. zei dat met te weten.
In de commissie tot nazien der begroting benoemde men de heren Verbiest, Brinkman en Moyses. Besloten werd voortaan ook onder de
Besloten werd voortaan ook onder de controle van het verificatiebureau te laten valen de vismijn, de weger, grafdelver, enz.
De heer Keizer vroeg naar de kascontroles bij havenmeester en waterlevering enz.
De voorz. antwoordde dat daarin al voorzien is.
De heer Keizer wilde deze zaak maar af hebhen.
Vastgesteld werd een ziektekostenregeling voor het gemeentepersoneel, en eveneens nam men het besluit tot van toepassing verklaren van de wijziging in het toelagebesluit 1951. B. en W. stelden voor — op suggestie
B. en W. stelden voor — op suggestie van Binnenlandse Zaken •— om een uitkering ineens aan het gemeentepersoneel te verlenen (van ƒ 5.—). Werd goedgekeurd.
Voor 1952 stelde men een overeenkomst in rek.-courant vast met de Bank van Ned. Gemeenten tot een bedrag van ƒ 70.000.—.
De voorz. lichtte toe, dat dit geld niet voor openbare werken gebruikt mag worden.
Ontevredenheid in de Raad
Overgelegd werd de begroting 1952 van de dienst bouw- en woningtoezicht.
De heer Brintaman zei nooit een voorstander van deze dienst te zijn geweest. Hij wilde de ambtenaar buiten beschouwing laten, maar moest constateren, dat veel van de gemeente niet in orde is.
De opzichter is maar anderhalve dag voor Stellendam beschikbaar. En met de straten is hetdroevig. Men kon met • fatsoen niet naar de kerk, maar nrvoet hoge laarzen aandoen!
De voorz. antwoordde dat er diverse loonronden zijn geweest. Dat voert de kosten op. Een vergelijking met het verleden gaat ook niet op. Er zijn nu vele plannen ontworpen door de architect, zelfs ook het grote rioleringsplan, voorts voor Achterweg en Nieuweweg. En het is goed nnogelijk dat hij ook de architectuur van nieuwe woningen zal verzorgen. Spr. wilde derhalve met niets ! dan lof over de architect spreken.
De heer Brinkman zei niets op de ambtenaar af te dingen, maar hij lette • op de toestajid van de gemeente en spr. zei de instructie wel eens te willen kennen.
De voorz. attendeerde er op, dat de architect in dienst van deze gemeenten is en voor Stellendam maar anderhalve ' dag beschikbaar. Dat kan ook niet anders. Volgens spr. pleit deze samenwer- king tegen samenvoeging.
De heer Moyises vergeleek met Goedereede, waar wekelijks straat geveegd , wordt. Hier is nog niet eens „gei krauwd". Zoals in Stellendam ziet men het toch wel nergens.
De vtoorz. antwoordde dat men de 'oorzaak in het verleden moet zoeken. ; Thans is alles zoveel moeilijker.
De heer Keizer dacht dat men toch beter met een eigen opzichter was.
,,Dat lijkt heel erg waar, maar het is het niet!" wierp de voorz. tegen. „We hebben plannen, maar kunnen niet uitvoeren!"
De heer VerMest vond het wel nodig dat de weg naar de kerk goed grint krijgt. De heer Keizer herhaalde, dat het
De heer Keizer herhaalde, dat het vroeger beter ging, maar dat onderschreven noch de heer Verbiest, noch de heer Van Seters.
„Er waren jaren waarin er veel verbeterd werd en nu gaan we alsomaar achteruit!" merkte de heer Keizer op.
De voorz. wees er op, dat de oplossing ligt in de wijze, die in de Meidoomstraat is toegepast: bestraten en rioleren. Maar dat kan nu ook niet en voorts is door volkomen deskundigen gewaarschuwd tegen het teren van wegen. „Voor iemand die het nooit gezien
„Voor iemand die het nooit gezien heeft, is dat aan te nemen!" vond de heer Keizer. „Er zijn stukken geteerd, die zich vrij goed hielden!"
i,Vrö goed!" weerde de voörz. af, die de discussie sloot.
De begroting van genoemde dienst werd dan zonder stemming aangenomen evenals een verordening op heffing van besmettelijke-ziektegelden.
B. en W. stelden voor om aan de vereniging van Ned. Gemeenten een subsidie van een halve cent per inwoner te verlenen voor het nieuwe gebouw en ter gelegenheid van het iO-jarig bestaan.
De heer Brinkman vroeg of dit gebouw zo belangrijk is, waarop de voorz. antwoordde, dat dit gebouw in dienst staat van de Vereen, van Ned. Gemeenten, die steeds meer middelpunt en pleitbezorgster der gemeenten bij de centrale overheid wordt.
Ook de Stichting Maatsch. werk verzocht subsidie. B. en W. stelden voor om ƒ 12.—• per jaar te geven.
De heer Verbiest vroeg of de gezinszorg hiermede ook te maken heeft en de voorz. antwoordde bevestigend.
De raad besloot tot de subsidie van ƒ 12.—. 1
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's