Brand in de velden van Gundagai
Drooger als brandweerman in actie
Gundagai, Dec. 1951Op een halve mijl afstand van de stad staat de electriciteitscentrale. Die is niet in een gebouw ondergebracht maar staat er open en bloot. Men was er aan het werk en naar men zegt ging door een wegspringende vonk het gras naast de centrale in brand. En dat met de storm! U begrijpt wel dat het vuur zich enorm snel uitbreidde. Alle mannen uit het district werden opgeroepen om te helpen het vuur te bestrijden. Ik was aan-het werk op de farm toen het bericht kwam. Met twee arbeiders moesten we er op uit. De ene'arbeider was vlak bij met een kar en een paard bezig en op de motor had ik hem gauw te pakken; maar de ander werkte aan de andere kant van de berg in een dal en was aan het zaaien. Toch was ik gauw bij hem en riep hem de jobstijding toe. En toen heb ik zien paardrijden ! Hij liet de werkpaarden en de machines voor wat ze waren, sprong op zijn zadelpaard en daar ging het, als de wind er van door. Ik kon hem op de motor niet bijhouden, daar ik verschillende hekken moest openen, tervsnjl hij met het paard er radicaal over heen sprong.
Hallo, vrienden en bekenden, hier zijn we weer. We moesten een week overslaan met schrijven, omdat er geen tijd voor was. Maar nu kan het dan weer gebeuren.
We hebben heet weer gehad de laatste tijd. Donderdag 6 December spande de kroon. Toen hebben we kennis gemaakt met een „duststorm", een stofstorm. De wegen en de landerijen waren kurkdroog. Een storm stak, die geweldige stofwolken de lucht in joeg. Wind en stof waren gloeiend heet. Dat kunnen jullie in Holland niet voorstellen! Zittend in de schaduw en "in de Wind liep het zweet toch met straaltjes over het üchaam. Het is practisch onmogelijk om te werken en tot overmaat van ramp kregen we 's middags een bushfire. Op een halve mijl afstand van de stad
Vlug hebben we -drie benzinevaten met water gevuld. We pakten een rugsproeier en namen vijf yuurzwepen mee, — stokken met een vierkante lap leder — en toen naar de brand. Het was een mijl of zes van ons vandaan en we waren er gauw. Toen snel aan het blussen. Eén ploeg slaat met de vuurzwepen in de vlammen en anderen spuiten met de rugsproeiers. Het blussen gaat op deze manier vrij snel, maar de afstand en de uitgestrektheid van het terrein vormen enorme beletsels om het vuur geheel uit te krijgen. Er is een stuk afgebrand ter grootte van Polder Duivenwaard en alhoewel er in zo'n geval honderden mensen te hulp snellen duurt het uren voordat de brand bedwongen is. Om kwart voor één startte de brand en om zes uur was het gestopt. Gelukkig zijn er geen huizen of is er geen vee bij verbrand, maar bij verschillende woningen scheelde het maar een haar.
Er wordt bij het blussen enorm gewerkt, maar de organisatie is hopeloos. Ieder werkt maar zowat op eigen houtje en dat is niet bevorderlijk voor een effectieve bestrijding. Omdat ik mag zeggen wel iets van brandblussen af te weten, had ik gauw de leiding over een groep van twintig man.
Dat kwam zó! Ze werkten tegen de wind in. Dan is het niet te harden van de hitte en dus zei ik tegen de zoon van de farmer en de twee knechts: „kom aan, wij gaan met de wind mee blussen!" En dat ging veel beter. De ,,captain of the bushfire" zag het en htj riep: „follow the Dutchman, he knows it!!!" en de Aussies luisterden keurig mee, hoor.
Er werden staaltjes van rijkunst weg gegeven, schitterend om te zien. Ik had al spoedig vijf man met paarden opgetrommeld en gebruikte die als ordonnansen. Dat was ook nodig omdat het bergachtig terrein zo uitermate onoverzichtelijk is. , Vrouwen zorgden voor verfrissingen
Vrouwen zorgden voor verfrissingen en eten.
We moesten geweldig uitkijken om niet door het vuur ingesloten te worden want het verplaatst zich met verbazingwekkende snelheid.
Het is een grote strop geworden voor de bedrijven, want dnizenden hectaren grasland zijn verbrand en zij moeten nu met hun schapen naar andere gebieden. Thans blijven op alle farms in de ge
Thans blijven op alle farms in de gevarenzone een of twee inan th\iis met paarden, die voortdurend gezadeld staan. Men brengt alles in gereedheid om met het vee t^ vluchten.
Ik hoop, dat we zo'n brand niet weer meemaken. We hebben nu eens gezien want zo'n bushfire betekent. En een bosbrand moet nog veel verschrikkelijker zijn en die is nog veel moeiUjker te stoppen. Er staan hier evenwel niet veel bomen, zodat we voor een bosbrand niet bevreesd behoeven te zijn.
Nu, vrienden, aan allen de groeten weer en we zullen hopen: tot volgende week.
Familie W. pROOGER.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 januari 1952
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's