Begrotingsbehandeling te Ouddorp
Dinsdagmorgen vergaderde de gemeenteraad van Ouddorp. Burgemeester Kleijnenberg presideerde de voltallige bijeenkomst. Men behandelde o.a. de begroting 1952 en daarmede was men de primus onder de raden van ons eiland En verder kwamen er natuurlijk nog allerlei andere zaken ter sprake, die voor de burgerij van Ouddorp van betekenis zijn.
Veel diversen
Burgemeester Kleijnenberg opende met gebed. De notulen werden vastgesteld. De heer Hameeteman vroeg naar de notulen van de geheime zitting. De voorz. deelde mede, dat het geen geheime, maar een geschorste vergadering was. De heer Hameeteman meende, dat de voorzitter wel over „besloten" zitting had gesproken en hij stemde tegen de notulen].
Ingekomen waren de volgende stukken: een brief van D. Hoek, Burg. Hermansweg A 256c, houdende verzoek om de Woningwetwoning Oosterweg A 248c (voorheen bewoond door A. Temmink) van de gemeente te mogen huren, hetwelk werd aangenomen; besluit van Ged. Staten tot goedkeuring van het raadsbesluit strekkende tot aankoop van 9 bunkers op de zgn. Horrelshoogten van de Staat der Nederlanden; idem tot goedkeuring van het raadsbesluit, waarbij het verkopen van het aan de Westzijde van de Burg. Hermansweg gelegen gedeelte van het perceel bouwgrond aan candidaatbouwers, wordt gedelegeerd aan B. en W.; idem tot goedkeuring van het besluit van B. en W. strekkende tot verkoop aan Jan Meijer Pzn., Bokweg A 289, van een perceel bouwgrond aan de Burg. Hermansweg; goedkeuring van het raadsbesluit inzake verhuur aan A. H. Tanis Pzn. van de Woningwetwoning Oosterweg A 248c tot en met 31 December 1956; besluit van Ged. Staten tot nadere regeling van de jaarwedde van de wethouders, welk besluit bij K.B. is goedgekeurd; 3 rapporten van het Centr. Bur. voor Verificatie en Financiële Adviezen, inzake kasopnemingen en controle van administrateurs in het 3e kwartaal 1951; de begroting van de vleeskeuringsdienst voor het jaar 1952 met de daarbij behorende memorie van toelichting; jaarverslag van het Electriciteitsbedrijf Dordrecht over het jaar 1950; verzoeken van E. Klepper Johz. en L. Padmos Czn., Burg. Hermansweg, om een achter hun woning strookje grond van de gemeente te mogen huren voor ƒ 0.50 per are. hetgeen werd ingewilligd, en een schrijven van de hoofdinspecteur der Domeinen te Dordrecht waarin werd voorgesteld de lopende erfpachtsovereenkomst van de haven met havendammen (die op 31 December 1953 afloopt) in verband met de nodige herverkaveling van het haventerrein, te ontbinden. •
Een goed slot over 1950 In de begroting 1951 bracht men een wijziging aan, terwijl de jaarrekening 1950 van het Burgerlijk Armbestuur werd vastgesteld. Aan C. Rijnbrand werd op verzoek
Aan C. Rijnbrand werd op verzoek een perceel grond aan de Oosterweg verhuurd.
Vaststelling moest ook geschieden van de gemeenterekening over het dienstjaar 1950. De uitgaven hebben bedragen ƒ 405.214.09 en de inkomsten waren ƒ 397.076.88, zodat er een nadelig slot zou zijn van ƒ 8.138.27. Maar er valt nog ƒ 12.889.48 te verhalen en maar ƒ 112.— te betalen door de gemeente, zodat men reëel een batig slot heeft van ƒ 4.640.27.
De volgende punten ontlokten geen bespreking en werden zonder meer aangenomen: wijziging van de gemeentebegroting voor het dienstjaar 1951; goedkeuring rekening Burgerlijk Armbestuur over het dienstjaar 1950; voorlopige vaststelling van de gemeenterekening over het dienstjaar 1950; voorstel van B. en W. tot het nemen van een besluit houdende verzoek als bedoeld in artikel 55quater der Lager Onderwijswet '20 voor het jaar 1952; beschikbaarstelling bedrag per leerling voor het bijzonder gewoon, lager onderwijs voor het jaar 1952; voorstel van E. en W. tot vaststelling van een nieuwe Kindertoelageverordening.
Daarop volgde de begroting 1952 van het Burgerlijk Armbestuur.
De heer Caron rapporteerde namens een raadscommissie en adviseerde tot goedkeuring. De inkomsten en uitgaven worden geraamd op ƒ 9.087.39. Werd goedgekeurd, evenals de begroting van Bouw- en Woningtoezicht en Gemeentewerken in Goedereede, Ouddorp en Stellendam en van het Woningbedrijf Ouddorp, beide voor 1952.
l>e gemeentebegrroting En daarop volgde het voorstel van B. en W. tot vaststelling van de gemeentebegroting voor 1952; Als rapporteur van de commissie tot nazien trad ook nu de heer Caron op. De heer Caron deelde mede, dat de commissie bezwaar heeft tegen de uitgaven van ƒ 9800.— voor teren van de opritten bij de haven, in verband met de financiële toestand.
De heer Niefuwland had geïnformeerd bij de gemeente-architect. Deze verklaarde, dat er geen vrees behoeft te bestaan voor grote gladheid van de opritten, zoals ook te Stellendam blijkt. En in die ƒ 9800 zit ook het teren van de Oosterweg. De heer Hameeteman vond het mo
De heer Hameeteman vond het momenteel een janboel. Er moet geëgaliseerd worden. Als de wegen glad zijn is dat overal het geval. Wel zal het lang duren voordat deze opritten ontdooid zijn, omdat ze op het Noorden liggen. Bij de KiUiaven liggen overigens ook geteerde opritten. De toegansgewgen naar de opritten moeten eerst gelijk gemaakt worden.
De voorz. wees er op, dat overal op het eiland opritten geteerd zijn. Voor geval van gladheid kan men er een hoop zand leggen. De raad ging daarop met het voonstel inzake de opritten aceoord.
Te weinig voor de brandweer De heer Hameetemaii vond het voor de brandweer geraamde bedrag te laag. Hij wenste de post voor hulpmiddelen enz. met ƒ 150.— te verhogen. De raad stemde daarmede in en bracht deze post op ƒ 400.—. De heer Hameeteman besprak voorts
De heer Hameeteman besprak voorts het plan tot teren van de Oosterweg; hij meende, dat men met de helft teer en grint toe zal kunnen. Hij verwachtte niet veel van een heel dikke teerlaag. De heer Caron deelde mede, dat de
De heer Caron deelde mede, dat de commissie het ook zo bekeek. Men achtte het nodig voor de slechte plekken. De heer Hameeteman vond verder de post voor bestrijding van gladheid der wegen geraamd op ƒ 100.—, voor het grote wegennet te weinig. Spr. rekende dat men ƒ 500.— kan nodig hebben.
De heer Caron vond dat men een zandstrooier nodig heeft en de heer Hameeteman raadde aan eenzelfde schuif te gebruiken als bij grint strooien. De voora. zag geen bezwaar tegen de post. Het is misschien niet nodig. De heer Caron besprak dan bestrating van de Weststraat en betegening van de trottoirs voor ƒ 10.900.—. De commissie vindt dit een zeer hoog bedrag en zij stelde voor er niet toe over te gaan. Voorts kon de commissie niet accoord gaan met verhoging van de subsidie voor de voor- en nazorg van krankzinnigen van 2 tot 5 et per inwoner.
Met de plaatsing van een nortonput kon de commissie zich niet verenigen, echter dient deze op de Horrelshoogten en niet in de Achthuizen te komen. Weth. Nederlof besprak hierop de financiële positie van de gemeente en de plannen van het gemeentebestuur. De Westerweg dient toch wel verbeterd te worden. Die wordt zeer druk gebruikt. Spr. zei het werk van de Nazorg Geestesziekten van nabij meegemaakt te hebben en gezien hetgeen hij daarbij heeft gehoord en gezien, verklaarde spr zich voor de subsidieverhoging.
De heer Car<m verklaarde dat de commissie niet tegen verbeteringen enz. is, maar de financiële positie laat niet toe dat men hoge accoorden aanslaat. Men is aan de noodlijdendheid gekomen.
De heren Nederlof en Caron disputeerden vervolgens over de inkomsten uit ondememersbelasting, uitkering uit gemeentefonds, enz. Eerstgenoemde was van oordeel, dat het niet verantwoord is tegenover de weggebruikers om de Weststraat niet te verbeteren. Tevelen moeten er hun brood op verdienen. Weth. Grhiwis was wel geneigd om de verbetering van de Weststraat wat soberder te doen. In de vergadering van B. en W. was spr, tegen verhoging van subsidie Voor- en Nazorg geweest.
De heer Caron hield vol dat het budget een en ander niet kon dragen.
De heer Hameeteman vond de Weststraat niet zo bar slecht, hoogstens kon men het stuk bij De Mooij verleggen en teren. Dan kan men over een paar jaar bezien of niet alle straten zo behandeld kunnen worden. Spr. stelde voor de begroting aan te houden en de architect nieuwe plannen te laten opstellen. De verhoging voor de krankzinnigenzorg wilde spr. niet becritiseren al leek het hem hoog. De nortonput zou op het kruispunt Keiderweg—Hazersweg moeten komen. Spr. had kort geleden met Van Damme gesproken en die oordeelt, dat goed voor brandblussing gebruik kan worden gemaakt van de nortonput van de Eendracht. Spr. gaf B. en W. in overweging dit te bezien, (Zie voor vervolg pag. 2 Ie kolom)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's