Uit het Kijkvenster
Bedenkelijke dingjen — Het verzet van Ds lyedfiboer teg«n de kerkelijke hiërarchie — Een merkwaardig maar zeer godvruchtig man.
Verleden week schreef ik over een bedenkelijk ding van de Hervormde Raad voor Kerk en Gezin, nl. over de instelling van een Huwelijks-contactbureau voor de Ned. Herv. Kerk. Er zouden nog wel meer van die bedenkelijke dingen, als uitvloeisels van de jongste Hervormde Synode te omschreven zijn, maar wij laten dat voor de kerkelijke bladen van Herv. Ger. richting. Als wij zo wekelijks een blik slaan in „De Waarheidsvriend" en in het „Gereformeerd Weekblad" bemerken wij, dat er op meerdere punten sterk tegen wordt gefulmineerd.
Ik heb — in overdenking van de huidige toestand — mij deze week weer eens verdiept in een boek over het leven van Ds Ledeboer. Landwehr, (uitgave Donner 1900) geeft van Ledeboer's veelbewogen leven een o.i. objectieve omschrijving, die, men mag het met alle daden van deze godvruchtige predikant niet geheel eens zijn, waard is gelezen te worden.
Zoals de meeste van onze lezers bekend zal zijn, kon deze jonge predikant, die in 1834 (juist in de dagen der Afscheiding) zijn intrede te Bonthuizen deed, zich niet verenigen met de voorschriften en reglementen van de Besturen en ook niet met de Gezangenbundel. Hij verzette zich tegen de hiërarchie in de kerk. Op zekere Zondag (8 Nov 1840) wierp hij in het vuur van zijn predikatie in diepe verontwaardiging èn de gezangenbundel èn het ondertekenings-formulier van de kansel. Een vrouw, die het wilde oprapen, kreeg te horen: „Laat het liggen, straks gaan we het begraven!"
Aldus geschiedde. Toen Ds Ledeboe klaar was met preken, nam hij 'de gemeente mee naar de tuin van een pa door hem gekocht huis (wat later al kerk werd gebruikt) waar hg de paperassen, na het zingen van Ps. 68 : 1 en 2, plechtig begroef. Dit feit was een va de zaken, waarom Ds Ledeboer werd geschorst en uit zijn ambt ontzet. Ds Ledeboer volgde hier de drang van zijn geweten, hij schreef later: ,,Ik had niet gedaan dan gezuiverd den wijngaard, dien de Heere mijner zorge hadde toevertrouwd, niet in eigene, maar in 's Heeren kracht." Met de Afscheiding ging hij niet mee, ofschoon hij zich er eerst had bijgevoegd. Van sectarisme had hij een afkeer, altijd is hij op zichzelf blijven -staan. Van hem is het bekende woord: „de Hervormde Kerk is onze, en God zal ze op zijn tijd weergeven."
Ds Ledeboer was iemand, die zichzelf vaak beschuldigde, dat hij veel te raad ging met vlees en bloed. Hij gevoelde zijn onvolkomenheid zo diep dat hij altoos op het zondig van zijn werken de nadruk legde. Maar wat hij deed, deed hij in heilige ernst. Zelfs in zijn persoon legde hij beslag op zijn omgeving. Een buitengewone redenaar was hij niet, maar trok altijd veel hoorders, omdat hij ze leidde naar de binnenkameren van het hart. Hij was een ware boetprediker, waarbij hij echter tevens zeer lieflijk het aanbod der genade deed horen. Ds Ledeboer was zeer vrijmoedig. Hij durfde dingen te zeggen, waarover een ander zich wel driemaal zou bedenken. Zo zei hij eens tegen een voorzanger: „een onbekeerde voorzanger en een schoon orgel zijn precies gelijk." In eigen gemeente zei hij eens tot een vrouw, die hij met de vinger aanwees: ,,op dat blauw zijden kleed, loopt de waarheid af." Na de predikatie kwam die vrouw, ondanks de heftige aanval vertellen, dat zij een zegen onder de predikatie genoten had. De kansel is niet de plaats om persoonlijke vermaningen te geven, daarvoor dient het herderlijk bezoek. Maar Ds Ledeboer deed het niet om daarmee effect te bejagen). Bij het huisbezoek was hij zeer nauwgezet, hij ging recht op zijn doel af. Eens bezocht hij een lid van zijn gemeente, die Pauw heette. Ds Ledeboer wist, dat deze man een hoogmoedige natuur bezat. Ds Ledeboer hem aansprekend, zei: „hoe gaat het U mijn vriend? Geeft God U nog al veel genade om uw mooien staart uit het oog te verliezen en te letten op Uw lelijke voeten?" Een zijner ouderlingen liet bij het huisbezoek ergens de bovendeur openstaan, waarop Ds L. zei: „zo gaat het in de gemeente, de bovendeur des Verstands is veelal open, maar de onderdeur des harten is gesloten." Van geschenken hield hij niet. Hij
Van geschenken hield hij niet. Hij dichtte eens: Schatten zijn boeien, zij vertragen in 't spoelen, naar 't hemelse Huis." Toch kreeg hij dikwijls geschenken, op zijn verjaardag liet hij ze, zonder gezien te hebben achter zich neerzetten en schoof ZQ met zijn stoelpoten achteruit. Terecht onderhield hem daar iemand over, waimeer hij ze niet aannemen wilde te zeggen waarom niet en wanneer hij ze aannam, de gevers niet te beledigen maar Gods liefde te zien in hun hartelijkheid. Er is over dezen merkwaardigen man
Er is over dezen merkwaardigen man zeer veel te doen geweest, vooral, of zijn optreden juist is geweest. Op latere leeftijd moet hij zich over zijn ingenomen standpunt dubbelzinnig hebben uitgelaten. Dit is echter zeker, dat hij een man was, vol des Heiligen Geestes. En als herder en leraar én in zijn huiselijk leven was hij een voorbeeld. Velen is hij ten eeuwigen zegen gesteld. WAAKNEMER.
Zondagsdiensten Artsen.
Van Zaterdag 27 October v.m. 12 uur t.m. Maandag 29 October v.ni. 9 uur IHiddelhanüs-Somimelsdijk: Afwezig de artsen P. Knöps, ,1. J. Wieringa en C. F. Arends. Voor spoedgevallen Tj. Kuipers, arts, Telef. 210, Sommelsdijk.
Dirksland-Heritingen-Meljssant: Afwezig B. Elvé, arts. Voor spoedgevallen G. Huisman, arts, Telef. 1512, Melissant en dr P. Boot, Telef. 127, Dirksland.
Oost-ïlakkee: Afwezig de artsen P. J. de Man, P. C J. Voogd en G. J. Buth. Voor spoedgevallen C. W. Kramers, arts, Telef. 42, Ooltgensplaat en E. Bouman, arts. Telefoon 19, Stad aan 't Haringvliet.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's