Engelands positie steeds verder achteruit
De afbraak van Engelands luaeht Igaat steeds verder. Wie zich zwak toont wordt verder vernederd
Het Engelse Gemenebest wordt als overladen met moeilijkheden. Na de tweede wereldoorlog heeft Engeland veel van zijn macht, invloed en respect ingeboet. Van het machtigste wereldrijk is het geworden een tweede rangs mogendheid. Een mogendheid die wat macht aangaat niet in de schaduw kan staan van Rusland en Amerika. Van alle zijden wordt het geducht imperimn van weleer aangetast. Momenteel liggen de moeilijkheden in het MiddenOosten. Thans zijn het speciaal Perzië en Egypte die Engeland grote moeilijkheden veroorzaken.
Reeds dadelijk na de tweede wereldoorlog werd de afbraak van Engelands macht ingezet. Voor en AchterIndië ging voor Elngeland verloren. Later kwamen de moeilijkheden met de Arabische landen .Met de joijge staat Israël en met de Arabische volken. Daarop volgde Perzië en nu is het Egypte dat het voorbeeld van Perzië volgt om zich aan Engelands invloed te onttrekken. Egypte wenst al de verdragen met Engeland op te zeggen. Het wU zich ontdoen van de verplichtingen tegenover Engeland van het in 1936 voor twintig jaar aangegane verdrag met Engeland. Bij dit verdrag kreeg Engeland het recht een troepenmacht te legeren in de zone van het Suezkanaal. Over de status van de Soedan werd toen ook een overeenkomst gemaakt. In dat verdrag werd tevens ook een bepaling opgenomen, dat geen eenzijdige opzegging van het verdrag kon plaats hebben. Nu komt Egypte met drie eisen.
Het zegt het EngelsEgyptisch verdrag van 1936 eenzijdig op. Het eist dat de Engelsen de Kanaalzone ontruimen en het eist de volledige souvereiniteit op over de Soedan. "
Hoe komt Egypte er toe juist nu deze eisen te stellen. Voorop moeten we stellen, dat het tussen Engeland en Egjrpte al jaren lang niet erg botert. Over de status van de Soedan hebben reeds vele onderhandelingen plaats gevonden. Maar zonder succes. En ook de aanwezigheid van de Engelse troepen in de Kanaalzone is reeds sedert enige jaren een doom in het oog van Egypte geweest en aanleiding tot het wisselen van tal van regeringsstukken tussen beide landen. En nu lijkt de tijd voor Egypte niet
En nu lijkt de tijd voor Egypte niet slecht gekozen. In Perzië moest Engeland het land in economische zin ontruimen. De zwakke zieke ministerpresident Mossadeq heeft weten te bewerken, dat de Engelsen het Perzische Abadan moesten ontruimen. Wie zich in het le^ ven der volken zwak toont moet verwachten idat zijn. naachtspositie steeds verder afbrokkelt.
De geschiedenis van Engeland op heden is daarvan een duidelijk bewijs. De serie nederlagen begon dadelijk na de tweede wereldoorlog. De socialistische Engelse Regering heeft een zwak buitenlands beleid gevoerd. En de vruchten daarvan moet het tot heden plukken. In dat opzicht is er tussen Engeland en Nederland grote overeenkomst.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 oktober 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's