De heer Drooger in Australie betrekt een eigen woning
Er moest een dubbele schoonmaak aan voorafgaan
Gundagai, 31 Aug. 1951. Hier zijn we weer met onze wekelijkse brief. We maken het allen goed en hebben groot nieuws. We hebben nl. een huis. Mogelijk zullen jullie zeggen, dat is toch heel gewoon, maar in Australië is het dat niet. Er leven duizenden gezinnen in tenten en niet alleen emigranten maar ook vele Aussies. Het is ons echter gelukt, met medewerking van de baas Frank Elworthy een woning te huren van de andere farmer hier. De boerderijen zijn hier nl. zo uitgestrekt, dat een boer hier meerdere woningen over zijn gebied verspreid heeft, waar het personeel in verblijft, wanneer ze in de omgeving werken. Zo'n woning hebben we nu. Eens in het jaar komt
Is dat wel bevorderlijk voor je gezondheid, vroeg de i'echter? Tot nog toe heb ik er geen last van gehad, maar in dit geval zal het anders zijn. ƒ 4.— of 2 d.h.
C. Bijdevate te NieuweTonge reed niet rechts van de weg. ƒ 4.— of 2 d.h. J. L. V. Willigen te Rotterdam liet zich, gezeten op een rijwiel door een motor voortbewegen, ƒ 5.— of 2 d.h. Mej. G. Th. Krouwer te Oude Tonge fietste zonder licht, ƒ 3.— of 1 d.h. J. Berkenbosch te Den Bommel, idem. ƒ 4.— of 2 d.h.
A. V. d. Tonnekreek te Oude Tonge had geen rijbewijs en gaf een valse naam op. ƒ 35.^ of 1 d.h.
Chr. Wilkes te Dirksland, stuurde zijn kind naar school, maar liep telkens weer weg, hetgeen bleek uit de verklaring van het hoofd van de school, daarom luidde de uitspraak vrijspi'aak. T. Kamerling te Sommelsdijk hield
T. Kamerling te Sommelsdijk hield zijn dochter thuis, omdat hij ziek was. ƒ 7.50 of 4 d.h. De juun weet wat
A. L. Naten te Oude Tonge hield zijn zoon uit school thuis om uien te wieden. ƒ 7.50 of 4 d.h. K. Kamp te Oude Tonge, idem ƒ 10.— of 5 d.h.
Betaalde vvaarscliuvvimgen J. du Pree te Melissant overtrad de wet op de aardappelmoeheid. ƒ 5.— of 2 d.h. M. A. Molenaar te Melissant, idem, ƒ 7.50 of 2 d.h. A. V. Dijk te Melissant, idem. ƒ 5.— of 2 d.h. L. Mijnders te Melissant, idem. ƒ 4.— of 2 d.h. J. V. d. Mast te Melissant, idem. ƒ 5.— of 2 d.h. A. V. Es te Melissant, idem. ƒ 7.50 of 3 d.h. H. V. d. Mast te Melissant, idem. ƒ 5.— of 2 d.h. H. V. Oudenaren te Melissant, idem. ƒ 7.50 of 3 d.h. J. Grootenboer te Melissant ,idem. Eis ƒ 5.— of 2 d.h., ƒ 2. —of 1 d.h. B. A. Stolk te Melissant, idem. ƒ 7.50 of 3 d.h. L. V. Oudenaren te Melissant, idem. ƒ 7.50 of 3 d.h. J. M. V, Heukelen, te Molissant, idem. ƒ 7.50 of 3 d.h. E. Grootenboer te Melissant, idem, ƒ 7.50 of 3 d.h. W. V. d. Maden te Melissant, idem. ƒ 7.50 of 3 d.h. H. Hameete te Melissant, idem, ƒ 5.-— of 2 d.h. J. de Keizer te Melissant idem. ƒ 2.50 of 1 d.h.
C. Melissant te Stellendam, idemi beweerde geen aardappelen te hebben verbouwd en daarom werd de zaak tot de volgende maand aangehouden. C. Voogd, E. Voogd en K. G. Voogd,
C. Voogd, E. Voogd en K. G. Voogd, allen te Ouddorp reden niet rechts van de weg, omdat daar grote stenen lagen. ƒ 3.— of 1 d.h.
KI. Akershoek te Ouddorp leidde op een fiets twee paarden voort. ƒ 1.50 of 1 d.h.
L. Kievit te Oude Tonge had een paar borrels teveel op. De ambtenaar O.M. verzocht voorge
De ambtenaar O.M. verzocht voorgeleiding omdat verd. op de zwarte lijst voorkomt en daaror^n werd de zaak aano'ehouden. de knecht van de farmer er drie naar toe van 's-Maandangs tot ViiM wellen en nu is de conditie, dat hij in ([jg ,'» in onze woning eet en slaapt. Bez' brengt dat niet mee. Hij is er nu ooit het is een gezellige oude baas ongeveer half in de zestig. Onzêja" noemt hem opa, zij waren zo iu,^ vrienden. .De man had 7 honden bij z,» om konijnen te vangen en daar onz! Jan gek is op honden, was het ijs zo J broken. ^''
De woning bestaat uit een woonslaapkamer en een keuken, met noo „," zgn. sleepout. Dit is een vertrek "zo,," der deur. Bijna iedere woning heeft zu»' een vertrek, dikwijls geheel van im,. gengaas. In de zomer wordt er in i' slapen, die knecht verblijft er thans a Ik heb 2 dagen vrij genomen om «r en ander op te knappen. Winr l^ schoon gemaakt, wat bar hard noji» was. Er valt geen voorstelling van i! maken, hoe vuil alles was. De rattei. keutels waren wel met een schop op ti scheppen! Zelfs opossuins (Amer, buj. delrat) leefden er in. Het ziet ernui aardig uit. Het huis is geheel van dj, belwandig hout. Ik heb een keiikentaw gemaakt, 3 stoelen en tafeltje voor j. slaapkamer. Voor de woonkamer zuu.j we meubilair kopen.
Het is een hele vooruitgang voorom voorheen hadden we slechts één kaïiKt en nu een geheel huis.
We moeten op de ,,pit"stoken, «au; er staat een Australische schooisttfs in. Al met al zijn we reuze blij, dat,,, het zo ver hebben, al zitten we daiii!B( een eindje verder van de stad, Vi dn' gen natuurlijk nog steeds mee naai (H nieuwe woning in de stad, men fe nooit weten! Nu hebben we althans f plekje waar we eigen baas zijn, op;. duur valt het toch niet mee om P ' drie gezinnen in één woning te veittven. Onze plaats was zo ingenomen i«;
Onze plaats was zo ingenomen i«; een schilder die bij de bomvcampatr! komt. Hij is nog maar alleen, zijn vioi> is nog in Holland. Hij komt in de ko: bij de familie de Mooij, de eigenlijke'n woner.
De huur van het huis dat we mi k wonen is 1 pound. Dat is buitengemnr weinig want voor de ene kanrer die 'n voorheen bewoonden, moesten «e 1' pound betalen. In een dorp of stad is de huur al gauw 3 ä 4 pound en soiiij nog wel meer.
Er zijn mogelijkheden om groenten ie telen; langs de rivier kan ik netZOTOI onrspitten als ik wil. Thans is het daat weiland.
De vorige keer werd door niij ie, meld dat de Mooij rnoest geopeieu. worden aan zijn rug. Hij vertoeft m In ziekenhuis te Sydney, het gaat nogmet best met hem. Hij heeft een vrouiïtn vier kinderen dus dat valt niel »e Wij zullen hopen dat hij gezond en vd terug mag keren, maar het zal opzij.' kortst genomen toch wel 6 maaiil'i duren.
We ontvangen nu ook regelmatij * krant dus lezen we het nieuws vu Plakkee. We krijgen ook vee! post, fel meeste wel van de Hollanders die ! wonen. Dat doet ons bijzonder veel j( noegen en we hopen t.z.t. terug it schrijven. en tot de volgende keer. Ons nieuwe adres is nu Met vele hartelijke giofta
Mr W. .DROOGER R.M.B. 23 Gundagai, N.S.W., Australië.
Ettense veemarkt
Etten en Leur, 12 Sept. 1951. ( veemarkt werden aangevoerd: 126 stilwaarvan: 60 runderen, 1 paard en S biggen.
De aanvoer van runderen was n"' der dan vorige week, de handel stug' de prijzen als vorige week. In biggen was de handel geduiltt • aanvoer gering en de prijzer als von;. week. De belangstelling was groot. Prijzen: Kalfkoeien ƒ 500.—875; » vaarzen ƒ 500.—750; pinken ,f 300.--i'' guste koeien ƒ 450.—650; graskr-lvt.-- ƒ 100.—175; paarden ƒ 400,—700, '< gen ƒ 30.—50; lopers ƒ 50.—80; 'f koeien ƒ 2.00—2.50 per kilo geslacli' Woensdag a.s. veemarkt te Leur.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 september 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's