,,Er moet paal en perk gesteld worden aan de vele verkeersovertredingen", aldus Mr van der Velde
Kantonrechter: Mr v. d. Velde. Ambtenaar O.M.: Mr de Jong. Griffier: Mr Groeneveld. Deurwaarder: Dhr W. v. Duyn. Zitting van Vrijdag 13 Juli 1951.
In verband met het bereiken van de 70-jarige leeftijd is door de minister van Justitie aan de heer P. J. Groenendijk te Sommelsdijk eervol ontslag verleend als deurwaarder bij de arrondissementsrechtbank te Rotterdam en bij het kantongerecht Sommelsdijk.
Nadat het deurwaarderschap gedurende enige maanden reeds was waargenomen door de heer Bloem, deurwaarder te Brielle, is thans bij besluit benoemd de heer W. v. Dujni te Rotterdam, welke op de heden gehouden zitting in deze functie dienst deed. Treurige samenloop van omstandigheden
Als eerste verdachte stond terecht H. Grootenboer te Dirksland, (aangehouden zaak), welke vanaf de Kaai te Middelhamis met zijn vrachtauto de Nieuwstraat inreed, daar een geparkeerde auto wilde passeren, hetgeen niet mogelijk bleek.
Verd. beweerde, dat de stilstaande auto niet voldoende links van de weg stond en dat hij daardoor klem was gereden.
Op verzoek reed verd. toen iets achtei'uit en kraakte daarbij een fiets van Vroegindeweij.
Waarom reed U achteruit? Omdat de ene zeide dat dit moest en de ander zeide van niet.
Had U die fiets niet zien staan? Neen edelachtbare. Hoe reed U achteruit? Recht achteruit. Was het niet een beetje scheef? Nee dat kon niet, want dan had ik Vroegindeweij moeten raken.
Blijkbaar gaf deze man meer om zijn fiets ak om zijn leven, merkte de rechter op?
Op deze manier had U hem rustig kunnen dood drukken. Hij had zelf ja geroepen, interrum
Hij had zelf ja geroepen, interrumpeerde verdachte.
Vest op prinsen geen vertrouwen, was rechters antwoord.
U wist toch, dat er een fiets stond ? Ja, maar ze riepen toch dat het kon. Wanneer Groen meer links had geparkeerd, was er niets gebeurd.
In zijn requisitoir kwam de ambtenaar O.M. tot de conclusie dat de verklaringen van verdachte en getuigen niet klopten. Ondanks alles blijft de chauffeur verantwoordelijk, al gaat men af op een teken van een politie-beambte. Men moet zich ten alle tijde overtuigen of iets mogelijk is. Het was inderdaad een heel moeilijke positie, want de geparkeerde auto stond daar erg ongelukkig en dit kunnen we als verzachtende omstandigheid aanmerken.
Bis ƒ 20.— of 8 d.h. Vervolgens las Mr v. d. Velde de verklaringen van de niet opgeroepen ge- tuigen voor, doch daar was verd. het niet mee eens, want zo zeide deze: „Aan de spiegel rechts had ik niets, doordat daar een muur was." Wanneer is een verdachte dan vrij van schuld. Als ik schuldig verklaard wordt, neem ik daar geen genoegen mee en laat ik de kwestie door een deskundige onderzoeken.
Naar aanleiding hiervan stelde de ambtenaar voor een reconstructie van de zaak te doen maken, waarmede getuige accoord ging.
De rechter wilde de zaak aanhouden tot 12 uur, teneinde de getuigen te kunnen oproepen, hetgeen weerklank vond.
't liie'tje van de Bokjes J. Hoek te Ouddorp had met z'n auto op de niet verharde weg ,,'t Lie'tje van de Bokjes" gereden en daarna geen voorrang aan het verkeer van rechts gegeven.
Verd. beweerde dat het wel een verharde weg was. Plotseling, aldus Hoek, kwam er een auto over de Dirkdoensweg en reed in de richting van de Dorpsweg. Deze auto gaf geen signaal.
Ja, dat is allemaal goed en wel, maar U liet de doorgang niet vrij, aldus de rechter.
Het is daar erg onoverzichtelijk en dus kon ik deze niet zien aankomen. Maar U reed bovendien nog op het linkerweggedeelte. Dat is zo. Reed je hard? Ongeveer 10 km. Was je auto nog beschadigd?
Was je auto nog beschadigd? Ja, die van mij meer dan van Grinwis. Je hebt het jezelf moeiUjk gemaakt.
Get. wachtm. v. d. Poel verklaarde, dat de weg wel een harde kleiweg, maar geen verharde weg was. Op de kaart van de V.V.V. staat ze aangegeven als voetpad. Get. gaf ook toe, dat het zicht daar slecht is.
Get. J. Grjnwis was niet verschenen, maar daar had niemand bezwaar tegen. De ambtenaar O.M.: Als de verdachte
De ambtenaar O.M.: Als de verdachte meer rechts had gereden en voorrang had verleend, waren de kansen van een aanrijding minder geweest.
Eis ƒ 25.— of 10 d.h. Dat is een knap hoge boete, merkte verd. op, temeer daar ik de onkosten ook heb moeten betalen. Er hadden grote ongelukken kunnen
Er hadden grote ongelukken kunnen gebeuren en daarom conform de eis. luidde uitspraak
Hij had geen „rook" J. Kamerling te Den Bommel, niet verschenen, was niet voldoende naar links uitgeweken. Get. A. Klem te Herkingen reed per auto tussen Den Bommel en Stad en kwam Kamerling onderweg tegen. Daar hij hem moest spreken, beduidde hij hem dat hij moest stoppen. Beide veranderden van richting en kwamen zo elkaar weer tegen. Nadat we enige tijd hadden staan praten zou Kamerling eerst met zijn auto draaien en daarna wij. Kamerling deed volgens afspraak, doch haalde niet voldoende naar links uit. Plotseling hoorden we een grote klap en merkten we, dat hij ons links achter had geraakt.
Hij was toch niet dronken, vroeg de rechter?
„Ruuken kan ik niet, want „rook" heb ik niet", antwoordde get. Get. A. v. Rumpt te Herkingen, me
Get. A. v. Rumpt te Herkingen, mede passagier van Klem, had de aanrijding niet gezien, maar hoorde wel een klap. Eis ƒ 25.— of 10 d.h.
Eis ƒ 25.— of 10 d.h. Uitspraak ƒ 20.— of 10 d.h.
A. V. Maren te Gouda parkeerde zijn auto niet binnen de vereiste afstand. ƒ 5.— of 2 d.h.
Joh. Winters te Rotterdam parkeerde op een verboden weggedeelte, ƒ 5.— of 2 dagen hechtenis.
St. Wesdijk te Nieuwe Tonge vervoerde zonder vergunning riet op zijn rijwiel. ƒ 3.r- of 1 d.h.
A. Berkenbosch te Den Bommel, parkeerde zijn rijwiel op een verboden plaats bij de Openbare School te Middelharnis. ƒ 2.50 of 1 d.h. J. Troost te Sommelsdijk fietste zon
J. Troost te Sommelsdijk fietste zonder achterlicht, ƒ 3.— of 1 d.h.
T. Koppelman leunde te Middelhamis tegen een perceel, ƒ 4.— of 2 d.h.
L. 't Jonk parkeerde binnen een afstand van 12 m van een bushalte zijn auto. ƒ 4.— of 2 d.h.
S. Matsinger te Dirksland leunde zonder noodzaak tegen een woning. f 4.— of 2 d.h.
J. Padmos te Ouddorp fietste links van de weg met een baal kunstmest. ƒ 3.— of 1 d.h. K. A. v. Beek te Melissant vervoerne
K. A. v. Beek te Melissant vervoerne zonder vergunning met zijn vrachtauto personen, ƒ 10.— of 4 d.h.
G. C. Vroegindeweij te Sommelsdijk had zijn werkbrief je niet ingevuld. ƒ 7.50 of 3 d.h. S'. Brand te Leiden kocht te Oude Ton
S'. Brand te Leiden kocht te Oude Tonge een auto, reed daarmee weg, maar had geen rijbewijs, ƒ 25.— of 10 d.h.
L. C. Lokes te Ooltgensplaat had geen rijbewijs voor de motor, maar wel een voor een auto. ƒ 10.— of 5 d.h.
Mej. A. Boon te Alblasserdam reed verkeerd „De Trechter" te Dirksland in. ƒ 1.— of 1 d.h. M. v. d. Vliet te Sommelsdijk fietste
M. v. d. Vliet te Sommelsdijk fietste zonder achterlicht, ƒ 3.— of 1 d.h. (Zie voor vervolg pag. 4 Ie kolom)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 juli 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's