Holsbergers
Een jongen van twaalf jaar deed het nog niet zo dom. Was dat nu opzet van de jongen, onwil of interesseerde het bedrijf hem nu werkelijk niet? Zou Klaas iets van hem terecht brengen? Zou de wannut smid willen worden? Maar dan had hij geen opvolger. 't Was toch wel sneu: een zoon hebben en niet in de bakkerij, waar de Janses al een eeuw de scepter zwaaiden? Zou hij zich laten ringeloren door zo'n kwajongen? Het was toch al te gek! Als Harms gedachten die wending na
Als Harms gedachten die wending namen, was het voorstel van Klaas onmiddellijk weer uit zijn gedachten. Geen sprake van. Hij zou de baas zijn en Alder zou naar zijn pijpen dansen. Aan Tine had hij gezegd, dat zij er
Aan Tine had hij gezegd, dat zij er met geen woord tot Aldert van spreken mocht. De jongen mocht zich eens verbeelden, dat vader zijn onmacht had getoond aan oom Klaas en dat oom Klaas daarom met zijn idee gekomen was.
„Je spreekt dus nergens over. Ik kan er op rekenen?" ,,Ja," zei Tine.
Maar zij hield haar woord niet. Want een paar dagen later, zei Aldert:
,,Wat bezielde oom toch, om aan tafel dat te vragen?" ,,Weet ik dat", zei Tine.
,,Weet ik dat", zei Tine. „Poeh, dat weet je best. Is er over mij gepraat? Mij een zorg, hoor. Nog een jaar, dan ben ik mijn eigen baas". „Wat ga je dan doen?" vroeg Tine. „Weet ik nog niet. 'k Zal mijn kostje wel opscharrelen. Maar hier blijf ik niet dank je wel. Zo'n vader " ,,Vader is toch zo kwaad niet", ver
goelijkte Tine, in plaats van de jongen de les te lezen. Zij had dat nooit gedaan; nu was het onheri'oepelijk te laat, ook al wilde zij het. Doch zij wilde ook niet. Ze was al bang voor de ogen van de jongen. „Nou, wat had oom?" „Als je hier weg wil, kun je beter
„Als je hier weg wil, kun je beter gauw gaan", zei Tine, benepen. Dan kun je smid worden. Je moet toch een vak leren, Aldert".
„Naar oom Klaas? Dat was nog niet zo'n gek idee", vond Aldert. „Meen je dat?" „Wel natuurlijk. Daar voel ik wat
„Wel natuurlijk. Daar voel ik wat voor. Bakker niet. Nooit!"
Aldert was in zijn sas. Voor smid voelde hij ook geen zier. Hij wilde niet geregeld werken. Handelen, liefst in vee dat was zijn leus. Vandaag veel verdienen en vier dagen niets doen, in de kroeg zitten en kaarten, een lui leven leiden. Daartoe kreeg hij, naar hij meende, eerder de kans, als iiy in Laagheuvel was dan thuis.
„Vader vindt 't zeker niet goed?" informeerde hij. ,,Nog niet. Maar misschien ", aar
,,Nog niet. Maar misschien ", aarzelde Tine, die de waarheid niet zeggen dorst. „Pi"aat er niet met vader over", smeekte zij, bang voor Harms vreselijke ongenoegen.
„Ik denk er niet aan", zei Aldert, tot haar verlichting. ,,Ik weet wel een weg om te verdwijnen". Hij volvoerde zijn sluw plan. Er was
Hij volvoerde zijn sluw plan. Er was de eerstvolgende dagen geen goed garen met hem te spinnen m de bakkeiij. Opzettelijk maakte hij fout op fout, zelfs zo, dat Harm schade leed. Op een avond kv/am hij dronken thuis. Het was een hels toneel. De volgende morgen verscheen hij om tien uur in de bakkerij en toen Harm hem de les wilde lezen, pakte hij zijn biezen en verdween naar JKlaasman. Berend moest zijn route doen, toen hij van zijn eigen tocht terug kwam. Want de klanten moesten toch brood hebben.
Er volgde nog enige dagen van ellende in huis. Ontzettende herrie. Op het dorp werd er schande van gesproken. Dat die Janse die jongen de deur niet uittrapte. Die verschandaliseerde zijn vader en moeder geheel en al. In enen was de maat bij Harm vol.
In enen was de maat bij Harm vol. „Je kunt verdwijnen", zei hij kalm. Zijn hart bloedde Want daar ging zijn jongen. En daar verdween zijn ideaal. „Je oom Klaas wil je wel hebben. Misschien pas je daar beter op, hoewel ik er geen verwachting van heb Van je vader hoef je niets meer te verwachten. Later het deel, dat je rechtens toekomt. En voor de rest zorg je maar voor jezelf. Ik help je met niets. Je bent de naam Janse niet waard. Een nagel aan mijn doodkist, dat ben je".
„Wanneer kan ik gaan?" vroeg Aldert brutaal.
dert brutaal. „Voor mijn part vandaag nog", zei Harm.
En hij wendde zich af. Niet boos. Maar geheel terneergeslagen. Kapot. In de bakkerij veegde hij de tranen uit zijn ogen. Berend zag het. En de jongen zweeg. Voelend iets van deze mannelijke smart.
Hoofdstuk XIII.
Weggegleden. De smid van Laagheuvel dacht, dat hij een goed idee had gehad, toen neef Aldert eenmaal goed en wel in zijn huis was. Na de ontvangst van Harms brief, waarin hij meedeelde, het voorstel omtrent Aldert te aanvaarden, had tante Janna nog even bezwaar gemaakt, omdat zij er geen heil in zag, maar zij moest tenslotte haar man toegeven, dat zij nu niet meer terug konden: hij had overleg met haar gepleegd, zij had toegestemd en eerst daarna had hij Harm op de hoogte gebracht van zijn idee. Het ging niet aan, thans te antwoorden: we zien er maar van af. Dat was juist. Eerlijk was eerlijk. En
Dat was juist. Eerlijk was eerlijk. En dus ging er een brief terug, dat Aldert welkom was. Nog geen week later verscheen die in Laagheuvel, best op streek Dat was weer iets anders in zijn le
Dat was weer iets anders in zijn leven. Oom Klaas was ook niet gemakl^elijk, maar dat gezeur thuis hing hem al lai^ de keel uit. In elk geval kon hij eens zien, hoe het hier liep.
Oom Klaas had er geen doekjes om gewonden en hem die eigen avond, toen zij met hun drieën in de huiskamer za, ten, precies de waarheid gezegd. Hij moest goed weten, dat hij niet voor zijn genoegen hier was. Thuis ging het niet met hem. Oom wilde daarvan niets zeggen. Als hij geen idee had, om bakker te worden. Nu kon hij dit eens proberen. En het was zwaar werk ook. Als hij dat maar bedacht. Hij zou voor zijn doen een behoorlijk weekgeld hebben, méér dan gewoonlijk aan een jongmannetje — want Aldert wist immers niets van het vak af — werd betaald. Hij behoefde ook zijn leven niet te verkniezen. Kwaad zouden oom en tante niet voor hem zijn, dat zou hij wel zien. Als hij nu ook zijn best maar deed. Behoorlijk op tijd thuis kwam des avonds. En niet in de kroeg lopen, want daar kwam niets dan ellende van. Om de veertien dagen kon hij, indien hij dat wenste, van Zaterdag tot Maandag naar huis gaan. En verder werd strikte gehoorzaamheid van hem geëist.
Aldert hoorde het sermoen me'* grootste geduld aan; stemde ze'^^. ^ Ja, hij zou zijn best doen. Smiä» hem wel wat. Dat hij in Holsberg »' kroeg liep, kwam alleen, omdat het t« zo vervelend was. Hij dacht ei niet elke 14 dagen naar huis te gaan had hij er aan? Vader moest toen» van hem hebben. Hij had hem namw»' goeden dag gezegd, toen hij van ^ ging. Neen, dan was moeder h«« ders. Aldert verzweeg natmuüjH a^hem vijf en twintig gulden iiad g* toen hij er om vroeg.
Oom Klaas en tante Janna weinig op zijn ontboezemingen Zi] ^" ten het hunne van die verhalen ,
„We hebben elkaar goed "oegK^P, zult het hier niet kwaad hebben geregeld werkt en gehoorzaamt. ^ Ja, Aldert had het best begiep«'
Ja, Aldert had het best begiep«' was hier zoveel als een veibeteiinfe ^ voor hem. Maar als het hem er n ^ viel, dan smeerde ie 'm, d** st ^ hem vast. Nog een jaar en hij w»» derjarig. Ging het niet m de sffl«» vin?' gekeken, dan zou hij naar iets ^ i uitzien. Je had hier ook veeKoop ^^, [ en werd hij al te veel op ZB^^ ^^j, lil kon dan zien met hen in e°"'^'^,,jj men. Want die lievelmgswens ^j,^ niet ontvangen. Eerst maar een j, ken. In elk geval was hij nu v af en het leek hier met slecht (Wordt ven' olS«
.. „,. ^ff V. Noort had het ^^iflen heel visnet te verliezen, wat «''ï^mlen grote schade is. '' ^^JTfvad a.s. wordt de nieuwe /«uit welke gebouwd is door de tospuit, w "culemborg, aan de S f f i r ^ overgedragen, 's Mid ' Ä m 2 uur wordt de nieuwe Jt bep?oefd en door de brandweer in
To« TvSure, ontstaan door het iek van de heer Kreeft m de ge '^ tprald was opvolger de heer C. v. 'B1 Daardeze^ommandant van de fnweer is, »ocht hij geen raadshd " „ daar deze functies niet kunnen In gaan. In zijn plaats zal als raadsi^Lea de heer Pt. Westhoeve Jz. ne Vereniging VrijwUlige Brandweer ^ng van de heer Kalkman uit Rot Aam een mooie gift.
r^Te gift bestond uit 25 stuks nieulelen voor de vergaderzaal van de „„Leer Vertegenwoordigende een "de van plm. 275 gulden.
OUPE TONGE ne afdeling van de Zuid Hollandse reaiÄing »Het Groene Kruis" is voormi een Moedercursus te houden onr leiding van Zuster Hattink van Rotnlam Reeds gaven zich een aantal T en aanstaande moeders voor deelme aan de cursus op.
Zii die van de gelegenheid gebruik en maken kunnen zich thans nog opven bij Zuster Kievit, Nieuwstraat 5 Oude Tonge. .
De cursus wordt gehouden in een looi van de lagere school aan de Wilémstraat.
OOLTGENSPLAAT Zondag a.s. hoopt D.V. voor de Ger. m. voor te gaan Ds G. Zwerus van Iddelhamis en wel des voorm. 9.30, r (bed. H.A.), nam. 2.30 uur (bevesring nieuwe lidmaten) en sav. 6.30 u. Vrijdagavond a.s. 6.30 uur zal de oegere predikant Ds A. H., L. van der den een lezing houden over zijn ver •f te Indië als legerpredikant. Door de N.V. Zaadteelt en Zaadhan 1 v.h. A. Hobbel is vergunning geaagd tot plaatsen van 2 ringventüaren in haar pakhuis aan de Noord chterweg.
Haximale productie en arbeidsvoorziening in de landbouw
Een maximale productie in de landuw is alleen mogelijk, wanneer de areidsvoorzieningen goed mogelijk is. Dit tekent, dat de boeren zo goed mogelijk kerheid moeten hebben, dat de ver ging en de oogst der gewassen op 'd en tegen betaling van de overeenekomen tarieven kunnen worden uitgeoerd, aldus de heer J K. Melse, Hoofdspecteur van de Oogst, in een dezer agen gehouden radiocauserie. Mechanisatie heeft vooral na de oorg enige verlichting gebracht in het roMeem van de arbeidsvoorziening. In ele gevallen kon de kostprijs gunstig orden beïnvloed, terwijl de arbeidsprouctiviteit door verantwoorde mechanitie werd opgevoerd. Bij de oogst van "mmige gewassen is mechanisatie echr nog slechts ten dele mogelijk. Boendien kunnen moeilijkheden optreden gevolg van het weer en dan zijn lotseling veel mensen nodig. Valt de achine geheel uit, zoals tijdens de "gst 1950 dikwijls voorkwam, dan is oedig ingrijpen met grote aantallen beiders nog meer noodzakelijk. In de behoefte aan oogstreserve word oorzien door middel van de bekende atregelen voor de oogstvoorziening 'e een onderdeel vormen van de landuwpolitiek van onze Regering. Zij zijn oodzakelijk gebleken om een maximale roductie in de landbouw mogelijk te "aken en zijn dus belangrijk voor on hele volk. De gelden worden in de eerte plaats gebruik om landarbeiders ui verachotgebieden over te brengen naa reken met tekorten aan arbeiders aardoor kan de akkerbouw een hogere roductie leveren, terwijl de betrokken "beiders meer mogelijkheden krijgen w in hun beroep werkzaam te blijven e resultaten van deze regeling worden "bter sterk beperkt door het vaak ge "g« aantal landarbeiders, dat in d kke periode beschikbaar is en d "k korte duur van het werk.
Er is echter nog een andere mogelijker om de bedrgven te helpen. Dez staat hierin, dat de arbeiders uit d eden en elders, die in eigen beroe en werk kunnen vinden, door het Buau Oogstvoorziening in dienst worde enomen. Aan de stadsarbeiders word woonplaatstoelage boven het doo «1 verdiende loon uitgekeerd, terwij nodig in het begin een trainingstoeag wordt betaald. Zij worden vaa I'S! grote afstanden vervoerd en ontangen dan tevens een vergoeding voo eisverlet, (Deze bedragen vormen ee «angrijk deel van de kosten voor d ogstvoorziening.
„2® °oêsthulp is in de eerste plaats beueia om de productie op te voeren. He erkgelegenheidsaspect mag echte venrnm worden vergeten. De landbou "ept gedurende enkele maanden pe aar werkgelegenheid voor duizenden ariërs die anders werkloos zouden zij m u ^*^* van de Overheid zouden ko .™' Het hoogste aantal arbeiders i -^ van het Bureau Oogstvoorzienin rKzaam, bedroeg in het afgelope «r ongeveer 7300. Het gemiddeld doo „": .™'ende uurloon bedroeg 89 cen elprTÏ ^^ worden opgemaakt, da ehw . *'' ^^^ ^eer goede prestati eoben geleverd.
2lw.^ ^t jaar zal in de eerste plaat uS f"^ ^«""«ieii door verplaatsing e e' „!"ng van landarbeider uit gebie Ov^^u «verschotten voorkomen, e 4f ui. Se'^ele land verspreid hee L inn'"^ voor de Landbouw onge 'satie "«"^"lissies, die aan de orgaunn«„ j^", ^^^ oogstvoorzieningswer eiifk^./flnemen. Zij bestaan uit ee ellen ?rr-f boeren en landarbeiders e igden V ^ ^^^ ongeveer 6000 afgevaa OïTAfJ'^ ^® ® bekende organisatie en hp,i! ^^""^e van hun werk ligt voo et ri'ï^"^'^ ^^^^ » ^'^ bekeüdhei "nvrap» J^® omstandigheden. D orden rt^^^? ^^ boeren om oogsthul n ecpr,^'??'" ^^® commissie beoordeel erSn "f''• °°'^ ^^ de uitvoerin e taak ^ ^^ medewerking, hetgee 'ng belal^.^^ï; ^"'^e^" Oogstvoorzie Belangrijk heeft vereenvoudigd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 mei 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's