De Raad van Nieuwe Tonge ontevreden over de Ned. Heide Mij en D.U.W.
Vrijdagavond kwam de gemeenteraad van Nieuwe Tonge in openbare vergadering bijeen, om een lange agenda in korte tijd af te werken. In deze vergadeung herdacht burgemeester van Hofwegen het overleden raadslid Zweerus op gevoelvolle wijze. De raad besloot tot toetreding bij de stichting „Tuberova", verkocht 875 m2 grond aan de firma A. Visbeen en Zonen voor de prijs van ƒ 1.25 en de egalisatie vuilnisbelt maakte de gemoederen waim. Men was zeer ontevreden over de Ned. Heide Mij en D.U.W. wat betreft de uitgevoerde werken Koiteweegje en Kerknng.
Herdenken Na de opening met gebed, herdacht de voorzitter het overleden raadslid Zweerus, waarbij hij er op wees, dat Zweerus gedurende een 16-tal jaren, niet meegerekend de oorlogsjaren, zijn beste krachten heeft gegeven. Veel en belangrijk werk werd door hem verricht, er van overtuigd zijnde dat door samenwei king het algemeen belang van de gemeente gediend weid. Trooste dit zijn achtergebleven viouw en kinderen in deze moeilijke dagen. Hierop verzocht de voorzitter de raad enkele ogenblikken stilte in acnt te nemen om het werk van de overledene te gedenken.
De heer J. Correman, onderwijzer aan de openbare lagere school, heeft, in verband met zijn benoeming als onderwijzer in de gemeente Spijkenisse, eervol ontslag verzocht uit zijn voornoemde betrekking.
B. en W. stelden voor het gevraagde ontslag op de meest eervolle wijze te verlenen, met ingang van 1 Juni 1951, onder dankbetuiging voor de vele aan de school en haar leerlingen bewezen diensten.
De raad volgde het voorstel. Voor de gemeente-ambtenaren 'telde men de pensioengrondslagen opnieuw vast.
Nu sinds 1 Januari 1951 de torenklok electrisch wordt opgewonden, was de functie van ,,klokkenist" overbodig geworden.
De functie werd waargenomen door de gemeente werkman J. Oosterling. B. en W. stellen voor de heer J. Oosterling als zodanig eervol ontslag te verlenen. Het ontslag werd verleend.
Wijziging precariorechten Tegen de op 14 December 1950 vastgestelde verordening op de heffing van precariorechten zijn bij Gedeputeerde Staten en de Minister van Binnenlandse Zaken een aantal bezwaren gerezen. In verband daarmede stelden B. en W. wijzigingen voor:
In het eerste lid onder a is een definitie gegeven van het begrip: „voor de openbare dienst bestemde gemeente grond." Het komt de bovenvermelde organen voor dat de Raad onbevoegd moet worden geacht dit begrip nader te definiëren en na ernstige overweging kunnen B. en W. zich met dit bezwaar verenigen. Het wordt niet juist geacht dat Bur
Het wordt niet juist geacht dat Burgemeester en Wethouders de termijn bepalen waar binnen de betaling moet plaats vinden. De Minister staat op het standpunt dat de Raad deze termijn in de verordening moet opnemen. In verband daarmede dienen de woorden ,,de termijn, binnen welke en" uit het bepaalde onder a van artikel 12 te worden geschrapt.
Na b ware aan artikel 12 een nieuw lid toe te voegen, luidende:
„c. De voldoening van de precario
„rechten moet geschieden binnen een ,,maand, nadat het verschuldigde „bedrag aan de belastingschuldige is „medegedeeld".
B. en W. stelden voor deze en weer andere wijzigingen aan te brengen. Aldus geschiedde.
De gascentrale ,,Oost Flakkee" heeft op 30 December 1947 bij de stichting Nutsspaarbank te Loppersum twee geldleningen gesloten.
Deze geldleningen zijn bij de combinatie van de gasbedrijven overgegaan naar de gascentrale „Flakkee" en dientengevolge behoort de borgstelling te worden uitgebreid tot alle thans deelnemende gemeenten.
B. en W. stelden mitsdien voor de borgstelling te wijzigen in die zin dat naar het nieuwe cijfer van verhouding der bevolking van de deelnemende gemeenten borg wordt gestaan voor de betaling van rente en aflossing van de geldleningen.
Onderzoek op t.b.c. In een aantal raadsvergaderingen is door verscheidene leden aangedrongen op een voorstel tot het doen onderzoeken van de bevolking van deze gemeente op tuberculose.
B. en W. hebben nu contact gezocht met de stichting ,,Tuberova", gevestigd te Schiedam en zijn uitgenodigd tot deze stichting toe te treden.
De stichting stelt zich ten doel de bevolking van de deelnemende gemeenten op tuberculose te doen onderzoeken, voorlopig eenmaal per 5 jaar.
De bijdrage van de gemeente is gesteld op ƒ 0.50 per inwoner en komt voor deze gemeente, naar het aantal inwoners per 1 Januari 1951, op 2200 x f 0.50 = ƒ 1100.—, af te schrijven in 5 jaar of per jaar ƒ 220.—. Gezien het grote belang dat door de
Gezien het grote belang dat door de tuberculose arts voor het district Schiedam, waarbinnen ook deze gemeente valt, aan het onderzoek van de bevolking op tuberculose wordt gehecht, stelden B. en W. voor tot deelname aan de stichting „Tuberova" te besluiten en daarvoor voor éénmalig onderzoek een bedrag ad ƒ 1100.— uit te trekken. „Duurt het nog lang voor we daartoe overgaan", vroeg de heer Tljl. „Als de raad tot toetreding besluit,
„Als de raad tot toetreding besluit, zal in overleg met de stichting, zo spoedig mogelijk tot doorlichting worden overgegaan, de deelname is geheel vrijwiUig." Op een vraag van de heer Opstelten
Op een vraag van de heer Opstelten antwoordde de voorzitter, dat bij een deelname minder dan verwacht mocht worden de kosten per persoon hoger zouden komen. „Betaalt de gemeente per persoon of
„Betaalt de gemeente per persoon of per deelnemer," wilde de heer Opstelten weten. „Per inwoner, maar zijn er minder
„Per inwoner, maar zijn er minder deelnemers dalen de kosten toch ook, meende de voorzitter, er worden minder negatieven e.d. gebruikt. De heer Opstelten vond de idee prachtig maar zag wel wat tegen de kosten op, „wij hebben toch een consultatie bureau?" „Ja, maar daar wordt doorgelicht op
„Ja, maar daar wordt doorgelicht op advies van een dokter." Weth. Dekker attendeerde op het gro
Weth. Dekker attendeerde op het grote belang van een algehele doorlichting van de bevolking. Het is voorgekomen dat een dorp
Het is voorgekomen dat een dorp voor 96% had voldaan aan doorlichten maar juist in de overige 4% bleken 4 gevallen van T.B.C, te zijn, de bevolking dient zolf de noodzaak van doorlichting te begrijpen." Zo als in iedere g-emeente zal ook in
Zo als in iedere g-emeente zal ook in Nieuwe Tonge een commissie worden ingesteld die door huisbezoeken de mensen het nut van een doorlichting duidelijk zullen maken. Hierop besloot de raad tot toetreding.
Dat kijst meei-l Tijdens de uitvoering van het werk is gebleken dat op de vuilnisbelt niet alleen in het zuidwestelijk gedeelte huisvuil voorkomt, zoals aanvankelijk aangenomen, doch dat tevens m het andere gedeelte van het terrein huisvuil voorkomt, gemengd tot op een diepte van orrgeveer 20 cm met pum en metalen voorwerpen. De voorkomende materialen zullen tot op een diepte van 0.30 m beneden het nieuwe maaiveld worden ontgraven en eveneens in het zuidoostelijk gedeelte van de vuilnisbelt te zamen met het huisvuil worden verwerkt en afgedekt met 0.50 m grond. De aanvankelijk opgestelde begroting zal hierdoor aan arbeidsloon met ƒ 1400 worden overschreden en aan overige kosten met ongeveer ƒ 700.-. De Directie van de Rijksdienst voor uitvoering Werken heeft inmrddels bij schrijven van 23 April 1951 reeds toegezegd deze meerdere kosten te zullen subsidieren voor 85% van het arbeidsloon.
Mitsdien stelden B. en W. voor het reeds beschikbaar gestelde crediet te verhogen als aangegeven.
De heer Tijl vond het vreemd, dat nu na het reeds uitgetrokken bedrag, weer een post gevraagd wordt omdat het eerste met toereikend bleek te zijn. Het hele veld is dit bedrag niet waard, men kan beter een goed stuk bouwland kopen voor die prijs. Ondanks de 85% subsidie die de regering geeft acht ik de kosten te hoog, aldus spreker. De voorzitter antwoordde dat tijdens de werkzaamheden was gebleken dat er meer puin in de vuilnisbelt zat dan aanvankelijk verwacht werd. De heer Opstelten was van menmg,
De heer Opstelten was van menmg, dat het werk beter in eigen beheer uitgevoerd kon worden ondanks de 85% subsidie. Hij achtte het mogelijk in eigen beheer voor de 15% die de gemeente zou moeten betalen klaar te komen. Ook Weth. Deklter deelde dat standpunt. „Wij hadden met de D.U.W. tot voor kort de prettigste ervaringen" aldus de voorzitter, „maar door het werk aan de Kerkgracht en het Korteweegje is dit wel grandioos veranderd." De heer lijl was in geen geval te
De heer lijl was in geen geval te spreken over de gemaakte kosten aan de Kerkgracht. Als men gezien heeft hoe gewerkt werd door de arbeiders, begrijpt men van de leiding niet veel meer. De bagger moest over een drietal schoppen gaan, met het gevolg dat de laatste met een zo goed als lege schop de vrachtwagen probeerde te vullen. Weth. v. Alphen] verzocht de heer Tijl wel te bedenken dat het weder een belangrijke stagnatie was geweest bij het uitvoeren der werkzaamheden, maar toch was hij het ook met de heer Tljl eens, dat er onoordeelkundig gewerkt is.
B. en W. zijn eveneens van oordeel dat er veel effectiever gewerkt had kunnen worden, aldus de voorzitter. Alle raads leden waren het hiermede eens en het beleid van de leiding van de Heide Mij en D.U.W. kon de goedkeuring van de raad niet wegdragen. De voorzitter beloofde een en ander bij de directie van genoemde inrichtingen ter kennis te brengen.
Verkoop grond De fa. A. Visbeen en Zonen heeft het verzoek gericht een perceel gemeentegrond te verkopen voor opslag van materialen en voor het plaatsen van de auto's.
B. en W. hebben hun aanbod van een tweetal jaren geleden herhaald en daarop is de firma, te meer nu de vurlnisbelt geëgaliseerd is, onmiddellijk ingegaan en heeft een oppervlakte van ongeveer 25 x 35 m = 875 m2 te koop gevraagd.
De gemeente-architect heeft geadviseerd voor te stellen tot verkoop van de gevraagde oppervlakte te besluiten en na nader overleg wordt hiermede bedoeld een oppervlakte grond onmiddellijk grenzende aan het door de Gekro ingenomen perceel.
B. en W. stelden voor tot deze verkoop te besluiten onder de volgende voorwaarden: prijs per m2 f 1.25; de koper zorge voor het plaatsen en onderhouden van een afrastering van betonnen palen en harmonicagaas; de koper verkrijgt het eeuwigdurend recht van uitpad over het van de openbare weg naar de vuilnisbelt aangelegde toegangspad; de koper verplicht zich verhardmgsmateriaal, als puin e d. te leveren.
De heer Tijl was er niet op tegen, dat de fa. Visbeen de grond koopt, maar verandert hierdoor de geschiedenis op de Molendijk, zo vroeg hij. „Je kan er op de fiets haast niet langs." Het betreft hier een openbare weg,
Het betreft hier een openbare weg, en wij kunnen de fa. Visbeen geen verplichtingen opleggen, het college van B. en W. hoopt dat de toestand ter plaatse door de verkoop veranderd, antwoordde de Voorzitter.
De heer Opstelten vond de prijs voor deze slechte grond wel wat hoog; hij had de grond liever in huur gegeven. B. en W. oordeelden dat het beter was om te verkopen, aldus de voorzitter, mede in verband met nadere voorstellen waarover thans nog geen uitleg gegeven kon worden. Tot de verkoop werd besloten.
Verkeerstafel Ten behoeve van het verkeersonderwijs op de scholen bestaat behoefte aan een verkeerstafel, waarmede aan de leerlingen op aanschouwelijke wijze de regels van het verkeer kunnen worden uitgelegd. In zeer vele gemeenten van ons land wordt reeds gebruik van zo'n tafel gemaakt en met veel succes.
De Directeur van de Ambachtsschool te Middelhamis heeft toegezegd dat de leerlingen onder leiding van de leraren der school de tafel zullen maken, hetgeen een zeer belangrijke besparing van kosten betekent. Nrettemin worden de totale kosten geraamd op ƒ 500.—, hetgeen voor deze gemeente een bijdrage ad ƒ 40.— betekent.
B. en W. achten het voor de goede gang van het verkeersonderwijs noodzakelijk dat de tafel wordt vervaardigd (een model van het verbond voor verlig verkeer zal tot voorbeeld dienen) en stelden daarom voor de bovenaangegeven bijdrage te verlenen. De raad stemde er in toe.
Op 14 December 1590 werd besloten tot aankoop van een perceel grond aan de Gen. Snijderstraat, eigenaar de heer A. K. Nieuwkerk. De grond was bestemd voor het bouwen van twee politiewoningen met dienstruimten. Nu de Minister van Justitie uit bezuinigings overwegingen van mening is dat de woningen niet kunnen worden gebouwd, staat het college van Gedeputeerde Staten op het standpunt dat het raadsbesluit niet kan worden goedgekeurd. De eigenaar van de grond werd in
De eigenaar van de grond werd inmiddels met dit voorstel in kennis gesteld.
Wijziging in opcenten Ipersonele belasting. In vergadering van 9 October werd bekrachtigd het besluit tot heffing van progressieve opcenten op de personele belasting.
B. en W. hebben dit besluit nader overwogen en zijn tot de volgende resultaten gekomen:
De toegepaste progressie van 130 opcenten bij een belastbare huurwaarde van ƒ 100.— of minder en 210 opcenten bij een belastbare huurwaarde van ƒ 451.— of hoger, heeft tengevolge dat de in de wet op de personele belasting opgenomen progressie wordt gedoubleerd.
Het rijk past in zijn belastingstelsel naar inkomen en vermogen reeds een zodanrg progressie toe, dat hierdoor zeer belangrijke draagkracht verschillen worden genivelleerd, zodat betwijfeld moet worden, of het wenselijk is daarnaast plaatselijk nog een progressieve heffing toe te passen naar de huur waarde van de woning.
Door het tekort aan woningen mist de gebruiker veelal de mogelijkheid om naar vrije keus zijn v/oninghuur en daarmede de hoogte van zijn aanslag in de personele belasting te regelen. In vele gevallen ontbreekt inderdaad redelijk verband tussen de draagkracht van de gebruiker en de huurwaarde van de ter beschikking gestelde woning. Over de belastingjaren 1948—1949 en
Over de belastingjaren 1948—1949 en 1949—1950 verkreeg de gemeente met progressieve heffing eenzelfde bedrag als genoten had kunnen worden wanneer 150 opcenten op alle aanslagen zou zijn geheven.
Door de huurverhoging van 15 pet en de te verwachten herschatting van de personele huurwaarde zullen waarschijnlijk geen aanslagen overblijven, die bij de nu toegepaste opcenten-heffmg minder dan 150 opcenten moeten betalen.
Gelet op vorenvermelde argumenten stelden B. en W. voot met ingang van het belastingjaar 1951—1952 (1 Juni tot en met 31 Mei) 1950 opcenten te heffen op alle aanslagen personele belasting. De heer Tijl kon zich met deze verhoging onmogelijk verenigen, eerst was het 130 tot 210 opcenten, en nu zou ieder 150 opcenten moeten betalen. Nu zou iemand met een groot huis evenveel moeten betalen als een uit een kleine stulp. ,,Met de herwaardering var do huurwaarde wordt een en ander toch herzien en zullen de door de heer Tijl bedoelde personen toch meer moeten betalen", zei de voorzitter. „Maar vrij moeten nog geen begin maken met de verhoging" vond de heer Wethouder Dekker was van mening
Wethouder Dekker was van mening dat, als er straks een herschatting van de huurwaarde komt, de bezwaren van de heer Tijl komen te vervallen. Hij noemde de oude progressie een grote onbilhjkheid. Met de stem van de heer Tijl tegen, werd het voorstel aangenomen.
Men ontvangt meer Dan kwamen B. en W. met een voorstel tot begrotingswijziging en wel naar aanleiding van het feit, dat aan ondernemingsbelasting ƒ 9126.— meer aan ondernemingsbelasting ontvangen worden dan men aanvankelijk verwachtte. Hiervan komt ƒ 2000.— ten goede aan de reserve en de post onvoorziene uit- gaven bedraagt dan ƒ 9200 90 Tegenover deze verhoging van > komsten stonden ook enige ineeidiH uitgaven, o.a. een bedrag van f of 20 et per inwoner voor oigamsati van de burgerlijke verdediging (: bescherming.) De raad keurde dezem zigingen goed. In lie roncUmi
In lie roncUmi attendeerde de heer v. Zielst op de \fm aangebrachte verbeteringen Gaameïtf hij zien, dat er wat meer ruimte 1 schikbaar kwam in het postkaiitooip vooral de ruimte voor het publiek veel te klein.
Alle raadsleden onderstreepten ditk zwaar en de voorzitter zegde toe, dW j kennis te brengen van het hoc'" stuur der P.T.T. om zo mogelijt denH dige uitbreiding te verkrijgen Dan volgde sluiting.
Nederlands Veiligheid
een beschrijving van de ontwiIttó'H van de internationale samenwerking' 1 verzekering van de Westerse veiligW' r De brochure werd ontworpen om »1 der de dienstplichtigen van de sWi krachten meerdere bekendheid te W | gen met de bondgenootschappelijke' fensieopbouw. Het is een zeer lezenswaard ; De Legervoorlichtingsdienst zond oi 1 mede namens de Marine en de WH machtstaf een exemplaar van een P | chure, getiteld: „Nederlands' V«« heid." Deze brochure heeft ten mW
Het is een zeer lezenswaard ; met een duidelijke uiteenzetting v wederzijdse wapenhulp, dat zeei ook in civiele kringen zijn weg ZS'^ 1 den. , [l
De brochures, die met vele fo'"^,,,! verlucht, zijn gratis verkrijgba*' .F kantore van de Legervoorliclitmgso' | Bazarstraat 7, Den Haag. O
Centrale Veiling Middelharnis
VeiUng van Vrijdag IX »^ ^f^ Sla A ƒ 11.—; Bloemkool Aj ''j'l idem B ƒ 59.-66.—; idem C ƒ i^'r\A idem D ƒ 26.-38.—; Rabarbei / • 1 10.—; Radijs ƒ 7—8.- ' '^"'"^™ '' ' 22.—; Postelein ƒ 33.- Witlof 1 * I 44.—,
HOEVEEL BADIOLTJISTEBAAI'^ TELT NEDERLAND.' Het aantal aangegeven radw-o" *' ,L toestellen in Nederland bedioeg , I Mei 1.541.080 tegen l-SST.SST «P \,„ge Op 1 April waren er 480 »** ticf! I slotenen op het Rijksradiodist»" tegen 482.188 op 1 Maart.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 mei 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's