De Indonesische politiek weer actueel
Nog steeds kan men niet zeggen, dat het vertrek van het Nederlandse gezag de rust in de Indonesische Archipel „ weergekeerd.
Integendeel. Moorden, overvallen, roof «n ontvoering ztjn er aan de orde van de dag; en niet zelden vernemen vi^j, dat Nederlanders van deze misdadige handelingen het slachtoffer zijn geworden. Dit alles is slechts een bewijs, dat geen Indonesische regering sinds de souvereiniteitsoverdracht (en dat zrjn er al ette Uike) bij machte is geweest het gezag te lieiBtellen. Nog altijd voert de revolutie „ de boventoon.
Degenen, die destijds zo optimistisch waren om te verwachten, dat na overdracht van de souvereiniteit de toestand zou verbeteren, moeten thans toch 1 erkennen, dat hun verwachtingen te hoog gespannen zijn geweest.
Voor wat de toekomst betreft kunnen m evenmin veel hoop koesteren, dat de rust in Indonesië binnen afzienbare tijd zal terugkeren. Wij zullen trachten duidelijk te maken waarom. Indonesië heeft na 1% jaar souverei
Indonesië heeft na 1% jaar souvereiwteltsoverdracht zijn zoveelste regering Wekenlang heeft men gepoogd een kabinet samen te stellen, dat opvolger zou jjn van het afgetreden kabinetNatsir. Men is algemeen van mening, dat de thans gevormde regering tot stand gekomen is onder persoonlijke druk en invloed van president Soekamo. Het nieuwe kabinet bestaat uit een drie partijencoalitie. De Masjoemipartij (Mohamme daans), de Partai Nasional Indonesia (P.N.I.) en de Partai Indonesia Raya (P.I.R.) werken er in samen. Er zijn echter ook nog enige onafhankelijke ministers in opgenomen.
Ministerpresident is Dr Soekiman, een vooraanstaand figuur uit de Masjoemi. Dit is dezelfde iDr Soekiman, die verleden jaar aan het hoofd stond van de Indonesische parlementaire missie, die in verband met de kwestie Nieuw Guinea een bezoek aan ons land bracht. Minister van Justitie in de nieuwe regering is de bekende, men zou bijna geneigd zijn te zeggen beruchte, Mohammed Yamin. Men zal zich herinneren, dat ook deze
Men zal zich herinneren, dat ook deze heer van de parlementaire missie deel uitmaakte. Hij heeft toen in Nederland niet bepaald een sympathieke indruk gemaakt, want reeds bij aankomst op Schiphol moest hij zqn hart luchten. De manier, waarop Moh. Yamin dat deed, verwekte een storm van verontwaardiging. Zelfs de Nederlandse regeg werd er toen door wakker geschud en dat wilde in die tijd al heel wat zeggen. De heer Yamin gaf zo veel te kennen, dat, waimeer Nederland de souvereiniteit over Ned. Nieuw Guinea niet tan Indonesië zou overdragen, de persoonlijke veiligheid van de Nederlanders en de Nederlandse belangen in Indonesië gevaar liepen. Woorden, die men gevoeglijk als een
Woorden, die men gevoeglijk als een dreigement kon beschouwen. Zoals gezegd, deze man staat aan he hoofd van het ministerie van Justitie. Als men nu weet, dat het regeringsprogram voor Justitie o.a. vermeldt: „vernieuwing van de wetten op agrarisch gebied", en als men dan bedenkt, dat Nederland op dit gebied in Indonesië nog grote belangen heeft, dan hoeft men heus geen zwartldjker te zijn, om wat dit betreft met bezorgdheid vervuld te
De nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken, Mr Soebardjo, is eveneens geen onbesproken figuur. Soebardjo heeft o.a. aan de zpe van de communist Tan Malakka deelgenomen aan de onder diens leiding staande staatsgreep van enige jaren geleden.
Ook heeft Mr Soebardjo een tijdlang in Moskou vertoefd Wg zgn zo vrij om te betwijfelen, dat de conmiunistische Idealen van Soebardjo zich thans in gunstige zin zouden hebben gewijzigd. Zelfs al was dit zo, dan nog Igkt ons
Zelfs al was dit zo, dan nog Igkt ons een dergelijke figuur niet de aangewezen man voor de zo buitengewoon belangrijke post van Buitenlandse zaken. Het linksradicale element is in de nieuwe Indonesische regering zeer versterkt. Duidelijk blijkt er uit welke hoek de wind waait en in welke richting Indonesië steeds verder afglgdt.
Dit zijn belangrijke punten die ook voor Indonesië zelf geen rooskleurige toekomst voorspellen.
Wij hebben zo maar enige figuren uit dit kabinet aan U voorgesteld, om te bewijzen, dat Nederland van deze regering weinig te verwachten heeft. Trouwens diverse ministers hebben daar van nu al blijk gegeven. Zo o.a, de Minister van Financiën, die het als zijn taak beschouwt de Javasche Bank met de meeste spoedo te nationaliseren.
Het regeringsprogram vermeldt verder nog zeer belangrijke punten, zoals: een zo spoedig mogelijke inlijving van Nederlands NieuwGuinea bij Indonesië; opzegging van het Uniestatuut met Ne derland en nietigverklaring van een deel der Ronde Tafelovereenkomsten.
Al met al zal het voor ieder duidelijk zgn, dat met het optreden van de nieuw gevormde Indonesische regering de Indonesische politiek in Nederland weer actueel zal gaan worden en vrij zijn er van overtuigd, dat dit overvloedig stof tot spreken (en schrijven!) zal geven.
Internationale telegraafen telefoontarieven
Met ingang van 1 Juni worden de telegraaf en telefoontarieven in het verkeer met niet aan Nederland grenzende landen verhoogd.
Aangezien de koers van de goudfranc, op basis waarvan de afrekening van de telegrammen en telefoongesprekken tussen de verschillende buitenlandse administarties geschiedt, ten gevolge van de devaluatie van de gulden in 1949 me 43% steeg en PTT na deze devaluatie bij wijze van voorlopig maatregel een verhoging van 20% op de tarieven toepaste, dienen de tarieven op een reëel peil te worden gebracht. De thans ingevoerde tariefsverhoging
De thans ingevoerde tariefsverhoging is vooralsnog uitsluitend van toepassing op telegrammen en telefoongesprekken in het zgn. transitverkeer, d.i. het verkeer, waarby PTT aan een derde land voor doorvoer een uitkering moet betalen.
Het verkeer met de Beneluxpartner Luxemburg is van de tariefsverhoging uitgezonderd.
Prof. j. j. van der schuit naar brazilië
Naar wij vernemen, zal prof. J. J. v. d. Schuit, hoogleraar aan de Theol. School der Chr. Gteref. Kerken, te Apeldoorn in Juli een reis maken naar Brazilië, waar hij de grote PanAmerican Evangelical Conference, georganiseerd door de Int. Raad van Chr. Kerken (I.C.C.C.) zal bezoeken.
Prof. van der Schuit, die zoals bekend één van de zes ondervoorzitters van deze Raad is, zal op deze conferentie hét woord voeren, evenals dr Carl Mcintire, president van de I.C.C.C. en tal van andere prominente figuren van de Raad.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 mei 1951
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's