Gemeenteraad St. Annaland
Woensdag 2 Mei werd een openbare raadsvergadering gehouden te St. Annaland, waarbij dhr C. Ridderhof was verhinderd aanwezig te zijn.
De voorzitter deelt na opening mede, dat ter gelegenheid van Haar verjaardag aan H.M. de Koningin namens de raad een gelukwenstelegram Is verzonden daar het dag. bestuur er van overtuigd was, dat de raad hiermede accoord zou gaan.
Voorts deelt hij mede, dat aan Ged. Staten een brief is geschreven met verzoek de Dorpsweg (Schermerspad tot Dormaar) alsnog op het tertiair wegenplan te brengen. Hierop Is nog geen bericht ontvangen.
richt ontvangen. In verband met een In vorige vergadering gestelde vraag de haven uit te laten baggeren, zegt de voora., dat dit is onderzocht en alleen op één hoek noodzakelijk zou zijn. Deze wordt evenwel aUeen gebruikt bij grote drukte. Ove rigens ligt de haven er goed bij, waarom men dat uitbaggeren nog zal aanhouden.
De bestrating In de Tienhoven Is bekeken en zodra mogelijk zal tot algehele verbetering worden overgegaan. Vervolgens worden verschillende door Ged. Staten goedgekeurde raadsbesluiten voor kennisgeving aangenomen, w.o. verhoging huur gemeentewoning cier politie.
Van de Min. van Pin. inzake ondernemingsbelasting 1950, Daaruit blijkt dat de gemeente nog een tegoed heeft van ƒ 4939.— op welke post de voor/itt^r straks terug komt.
Voorts wordt van de zijde van het Min van Financiën meegedeeld, dat de gemeente nog een rijksuitkering krijgt van ƒ 6.50 per inwoner, voorlopig uit te betalen tot ƒ 6.— per inwoner. Dit maakt een bedrag van ƒ 14.880.—.
De voorz. merkt op, dat hij dit bedrag voor de vernieuwing van straten had toebedacht, maar dat is niet toegestaan. Men moet van dit bedrag oude schulden af doen. Hiervoor komt nog een Kon. besluit.
De School met den Bijbel heeft een verzoek ingediend voor afrekening 1950. De voorz. zegt, dat dit nog zal moeten wachten tot de gem. rekening 1950 Is afgesloten.
Ingezonden is ook de rekening van het Groene Kruis over 1950. Per 1 Jan. 1950 was er een tekort van ƒ 1860.87 en voor de t.b.c. bestrijding ƒ 425.32. Deze laatste post is meegevallen.
Ook de begroting 1951 van deze vereniging is ingediend. Daarop wordt een tekort bij de Groene Krulsafdeling aangegeven van ƒ 1969.— en voor de t.b.c. bestrijding ƒ 1312.77. Definitief Is dit vanzelf nog niet te zeggen, aldus de voorz., maar het gaat vooral met de t.b.c. bestrijding de goede richting uit. Hopenlijk blijft dat zo gaan.
Van het gemeentebestuur Bergen op Zoom, dat de verpleegkosten bij opname in de barakken tot ƒ 6.50 per dag moesten worden verhoogd. Een schrijven van Ged. Staten, waar
Een schrijven van Ged. Staten, waarin wordt meegedeeld, dat de Minister overweegt de gemeente St. Annaland en Stavenisse te combineren voor zover het het ontvangerschap betreft, waarom Ged. Staten vragen of hiertegen bij de Raadsleden bezwaar is.
B. en W. stellen voor de gemeente-ontvanger ter plaatse daartoe de gelegenheid te geven, daar er niet het minste bezwaar tegen behoeft te zijn.
Dhr G. Qoedeigiebulure vindt het een eer voor de gemeente-ontvanger van St. Annaland, maar vraagt of er in Stavenisse dan geen eigen ontvanger te vinden zou zijn, daar hij zich kan indenken, dat ze liever een eigen ontvanger hebben
De voorz. antwoordt ,dat dit toch wel bekeken schijnt te zijn in die gemeente. Vast staat dat dhr van Dijke er in elk
Vast staat dat dhr van Dijke er in elk geval goed Inzit. Niemand van de leden heeft bezwaar tegen deze combinatie.
Evenmin is er bezwaar tegen verlenging van de kasgeldlening met de Bank van Ned. Gemeenten tot een bedrag van ƒ 45.000.—. Verzoek demping sloot
Verzoek demping sloot De heer G. Heijboer, wonende aan do Ring alhier verzoekt ook namens omwonenden de sloot achter de Ring en Achterweg te dempen. In dat schrijven wordt er op gewezen, dat dit weliswaar tot de competentie van de Polder behoort, maar dot het zeker ook een gemeentebelang is, wanneer die onhygiënische toestand daar wordt opgeruimd. Voort;! wordt er op gewezen, dat een soortgelijk verznek aan het Polderbestuur is gezondeii en tenslotte de hoop ultgojproken, dat er in overleg metiJ Polderbestuur door de gemeente ji! 1 pen zullen worden ondernomen om ^1 uitvoering van dit verzoek te komen I
De voorz. wijst er op, dat deze wl tie door het Dag. Bestuur met het h\ derbestuur is besproken. Het verz(!il zal binnenkort In de vergadering Jl Ingelanden worden behandeld. Ei ij J*! middeels al wel een begroting o., I maakt en dan blijkt, dat demping ,^ die sloot een bedrag' van ƒ 6214,75 ui vergen. Nu zal liet polderbestuur ; de Ingelanden voorstellen hiervoor 'i bedrag van ruim ƒ 1522.— uit te treljul
B. en W. stellen voor een soortgekl bedrag uit te trekken, wanneer er vil de bewoners nog' een iDedrag van ƒ 2ij|l overblijft of ongeveer ƒ 15.— per ne\;M De voorz. merkt nog op, dat hievjal
De voorz. merkt nog op, dat hievjal vroeger ook reeds aandacht is best; toen was het uiterst goedkoop, maar \ er geen algehele medewerkingn. De heer Jb. Moerland vraagt, of J
De heer Jb. Moerland vraagt, of J werkelijk ook kans is, dat de Ingekl den hieraan meewerken.
De voorz. meent, dat men dit nmi afwachten, maar acht de kans wel j»| ter, wanneer de betrokkenen hiettol zelf oolc meehelpen. f De heer G'oedegebuur zegt, dat J
De heer G'oedegebuur zegt, dat J hem genoegen doet, dat er een dergeljjl verzoek is. Hij heeft jaren geleden M gezegd en zegt nog, dat die sloot dicjl moet, of de omwonenden daaraan J meewerken, ja dan nee. Al moet jijl enkel door gemeente en polder gehj ren. Omdat het werkelijk een ge belang is.
Weth. Stols vraagt zich af of er oi| der deze mensen ook niet zullen zjjn, dJ er niet zulke grote voordelen in zuUol zien. I
De voorz. zegt, dat het voor allen to« een grote verbetering is. Ze krijgen J meer grond door en anderen verbrefcl van het pad. I
Weth. Stols erkent, dat de enige oJ lossing daar Is: de sloot dicht. I De voors^ meent, dat de gemeenJ
De voors^ meent, dat de gemeenJ hiermee haar goede wil toont en vmtX de Raad genoemd bedrag zonodig te ÏI.| teren. Allen stemmen voor.
Ontheffing winltelsluitinjl Een 3-tal winkeliers — verkopers val ijs, patate-frites en fruit — vragen i| Raad gedeeltelijke ontheffing' van t| winkelsluitingswet in zoverre, dat bedrijven Zaterdagsavonds tot H UJI nam. geopend mogen zijn.
De vooii'z. zegt, dat ingevolge de 1 ontheffing kan worden gevraagd. HJ stelt voor dit verzoek in te willigen, b(J houdens goedlieuring Kamer van Koofl handel, enz. Hij acht het wenselijk : te doen in het belang van de rijpenl jeugd, die anders wellicht de zakce: op minder oirbare wijze onder de brengen. Hij meent evenwel dat er w»! nig kans is, dat hlei'op goedkeuring! worden verkregen, maar hij vi'il het daii| toch proberen. De leden hebben er; bezwaar tegen. Tegen hernieuwde vaststelling ]
Tegen hernieuwde vaststelling ] sloensgrondslagen van de gem ambttl naren in verband met de diver.se veilijj gingen is evenmin bezwaar.
De KleuterschHll In behandeling komt dan een verzoiiJ van de vereniging tot stichting en uj standhouding van een school voor cli voorber. l.o. alhier om een bedrag pi leerling' p. j. ä ,f 25.— als subsidie vo( de lileuterschool, In een uitvoerig sehn ven wordt door dit bestuur de toestmll van het ogenblik geschetst. Ei woiiit| daarbij eerst op gewezen, dat er » jaren een mannenvereniging bestaat, d tevens een bewaarschool in s,tand hield 1 Tot voilg jaar was er door het Rijte-| schooltoezicht tegen de Inrichting 1' van geen bezwaar. Maar nu de OverliaJj zich meer met het Kleuteronderwijs gi' bemoeien, werd vorig jaar meegeto dat het op deze manier niet langer l worden toeg'estaan. Men moesi een i dere inrichting van het lokaal en am meubilair aanschaffen, terwijl ook tól benoemen van een helpster noodzakeijk | werd geacht.
Do Mannenvereniging ging dat te vet,! zodat door een aantal inwoners een bf-f stuur is gevormd, bestaande uit de htl ren Breas, Kalle, J. van Luijlt en A. A| van Luijk en M. van Dijke, die kwestie verder ter hand hebben men na het stichten van een vereniginäl als hlei'voren genoemd, een vereniginSij die thans Konlnkiyic is goedgeKeurd Zij acht het in het belang van de geraeetjj te, dat het kleuteronderwijs voort, " kan worden. Er wordt voorts op g«*-! zen, dat de vereniging een inteikerkfj lijk karakter heeft, dat het geen ei»'! dat de kinderen, die op de kleuterscoW I gaan, later ook de chr. school nioetal bezoeken, dat men evenmin lid der vu- r eniging behoeft te zijn om een kind na''I deze school te zenden. En om zelfs * I schijn te vermijden, dat het er allee»» te doen is, dat de kinderen raar de * f school zullen gaan, Is een apart bestui» gevormd. Het oorspronkelijk verbouwlngsplan behoorlijk opgezet. Het lokaal zou een speel- en leslokaal worden gelitst W.C's aangebracht, garderobe, l een spreekkamertje en nieuw meu- °ir, maar dit vergde een bedrag van
gezien het feit, dat de regering het werp Kleuteronderwijs heeft inge- Itken en er dientengevolge van een rlpse rijkssubsidie van ƒ 40.— pe i voorlopig wel niets terecht zal men, kan men ook de voorgenomen rbouwingsplannen en exploitatie moeik doorvoeren.
Daarom is een soberder plan gemaakt, t toch nog aan de gestelde eisen vol
lamiddels is reeds een helpster beemd. Voorts is een ontwerp verbouw hooi opgemaakt, dat met nieuw meuair een bedrag van ƒ 5 ä ƒ 6000.— rgen. Het lokaal wordt dan in eeén gesplitst met een schutwand, er i^en 2 kachels en W.C's, er komt het dige nieuwe meubilair, maar de grote uitbreiding als hiervoren genoemd oet dan achterwege blijven.
Hiertoe wil men hypotheek opnemen. Hiermee is het bestuur er echter niet, Jus in dit schrijven. De exploitatie jakt het noodzakelijk, dat de gemeensubäidieert, waarom ƒ 25.— per leer- per jaar wordt gevraagd. Tenslot °vordt er nog op gewezen, dat Ged. ten kleuteronderwijs-subsidies stimuen en in de naburige gemeente daarook een bedrag ad ƒ 25.— per leer- -g heeft goedgekeurd. Naast deze sub (jie wordt ƒ 0.50 per leerling school- Id gevraagd en zal men trachten jaar- ](s in de beide kerken een collecte aan vrageri,
De voorz. wtjst er op, dat het kleurondervrijs, ook hier ter plaatse in een -te behoefte voorziet. Het Dag. Beuur zou dan ook met het verzoek van t bestuur accoord kimnen gaan, wan- (er er in dat bestuur ook 2 vertegenrdigers, voorstander zijnde van het penbaar onderwijs, kunnen worden opnemen.
De heer J. L. Goedegebuure vraagt of dus nu evengoed kinderen, die later ar beide scholen gaan, worden opgemen, dus precies zoals dat thans het -val is.
De voorz. antwoordt bevestigend. Het tauv van deze stichting brengt dit g eens met nadruk naar voren, aldus relier.
ffeth. Stols ziet dan ook niet in, waa het bestuur er bezwaar tegen zou bben, dat er nog twee personen in dat stuur worden opgenomen, die kennelijk rstander zijn van het Openbaar onrj(i)3.
Het zou ook de school ten goede ko- , daar er ongetwpeld veel meer len zullen komen.
De heer Jb. Moerland: B. en W. steldus inwilliging met een restrictie r? Ik stel voor het verzoek, zoals t daar ligt te behandelen.
e heer J. L. Goedegebuure merkt op, l dan toch de statuten der vereniging ijzigd moeten worden, daar dasrin ar over een bestuur van 5 personen tdt gesproken. Maar hoe denkt het "luuv daar zelf over? Be voorz, antwoordt, dat hij van me-
Be voorz, antwoordt, dat hij van me- ! IS, dat dit niet naar hun zin is en t waarschijnlijk niet zal worden toe- "taan,
Weth. Stols vraagt: Maar waarom dan let, om welke reden, het is toch het emeen belang en een school voor ieder het bestuur zelf zegt. De voorz. meent, dat men het liever l houden.
Et ontstaat nog een uitvoerig debat (r, waarbij de heer G. Goedeigetouure weth. Stols aan het woord zijn. Eerst noemde zegt, dat van alles wat dhr tols naar voren heeft gebracht, niets recht komt. Dan zou men immers d ehele statuten moeten wijzigen, tenzij Ie op te nemen bestuursleden-voorstants van het O.L.O. accoord kunnen m met de statuten. Wat IS daar voor bezwaar tegen?
Wat IS daar voor bezwaar tegen? ; weth. Stols, het gaat er niet om thet geen chr. kleuteronderwijs mag 'n, maar dat er ook van andere rich- ' in het bestuur zitting hebben, omthet juist een algemeen belang is. De gesprekken komen op hetzelfde 6er, waarom de voorz. zegt het in stem •"e te zullen brengen. De heer Jb. Moerland vraagt het
De heer Jb. Moerland vraagt het eest verstrekkende verzoek in stem- ' te brengen, dus het verzoek van «Weuterschoolbestuur, zoals het is
voorz. gaat hiermee accoord. »O stemming zijn de wethouders Stols Muk en raadslid J. L. Goedegebuure jS» mwilliging en de heren Den En- «sraan, G. Goedegebuure en Jb. Moeri voor. Het verzoek wordt door deze ^H dus aangehouden tot een volgen- 'ergadering. Inmiddels zal contact Wen gezocht met het kleuterschool 'UMr om te vernemen, wat men van «door B. en W. ingediende voorstel Aan de orde is dan de'wijziging be-
Aan de orde is dan de'wijziging be- «»JS 1950 en 1951. Dit houdt voormelijk verband met de bestratings- ™i'fheden. Uit de hieruit voortvloei- »e besprekingen blijkt, dat het niet s«"jk is geweest voldoende aandelen Plaatsen, zoals dat in vorige verga- *"? 'S besloten.
«aar wel geldt nog het aanbod van eienV*^- Moerland om de porfierthM fU'len en bovendien is daar "^''ag, dat de gemeente tegoed IOBT öndememingsbelasting 1950 eldT' ^"^''O'n kan worden voorge- ""OW B. en W. om de Hoenderweg eti ^***' ^^^ breedte van 5 meter vethi« ^ Winkers te bestraten en de ItW^^?'^* rabatten aan te vullen met nniM," loeien, die niet voor ruil in «ïzavv ^ l^omen. Dan voorkomt men •» br7«!f*^ ^^" ^^ klinkerweg, terwijl tliik ^^" ^ ™^'^er klinkers be- J^ genoemd kan worden. Voorts »n de A^tl *®'^ worden een gedeelte r tot ^^^'^eg, vanaf het postkan «ienda ""S^. """Selijk "^ar onder de ta dei;'^ ^" wordt dan gefinancierd Het nv •'' ^^ ^"'^ ^^^ porfierkeien elden vZ^T ^^^ ^^ eerder genoemde Kan mi ondernemingsbelasting. '"e sC ^^entueel later nog een le ' al de 7^" ®®° f 30.000 dan kun 'even i„ ^^''^te^, die verbetering be VloL ''* ™''*n gemaakt. 'Ssmeneft *°'''^'^ bovenstaande met ßew ft'"iï«" aangenomen . «>t„Of ,„7 Moerland vraagt of er dit ^« voor, ^ ^^" zal komen. ""• zegt, dat hij het onverwijld aan Ged. Staten ter goedkeuring zal voorleggen en zodra de klinkers er dan zijn, kan worden begonnen.
Als het warm is De voorz. zegt vervolgens, dat de dorpsweg met olie is bewerkt, zoals het plan was. Men moet echter met alles leren, aldus de vooez., want het bleek dat de olie veel te dik was. Het kan alleen waimeer de weg warm is en de olie dun. Zoiets kan men niet gaan mengen met water. Dus dat zullen we volgende keer pro
Dus dat zullen we volgende keer proberen, omdat het toch goed schijnt te werken, ja men voor een week of 9 van het stof af is. Alleen zitten we er nu mee, dat de olie op is en we weer moeten sparen. De heer «len Elngelsman vraagt daar
De heer «len Elngelsman vraagt daarop of de olie toch niet aan de schoenen komt en zo in huis. (Inmiddels dreigt deze olieachtige dorpsweg de humoristische gevoelen van de vroede vaderen te gaan prikkelen — een vrolijke noot bij een droge raadsvergadering. — Red) Want, zegt Weth. Stols: als het nu gaat regenen, hoe moet het dan met die olie ? Dat is geen bezwaar zegt de voorz die olie is bestand tegen weer en wind. De heer Jb. Moerland: Maar als dat nu zo goed werkt, waarom koopt U dan geen vat olie, dat is toch geen bezwaar. Te wachten tot het opgespaard is, kan te lang duren.
De voonz. voelt er evenwel niet voor, om daaraan geld te besteden.
Weth. Stols: Dus kunnen we eigenlijk alleen sproeien, wanneer we eventueel een hittegolf krijgen?
De heer Jb. Moerland zegt, dat er toch vloeistof in de handel is, die het wegdek stofvrij maakt, dat is ook wel op de Thoolse dijk gebruikt om de weg te egaliseren (asfalt.)
Weth. Stolsi Als dat waar is, wat zitten we dan met die verlopen olie te zaniken. De voorz. zal het wel eens bekijken,
De voorz. zal het wel eens bekijken, maar het moet niet te veel kosten, dan maar een beetje laten stuiven. Daarna sluiting.
Naschrift van de Redactie. Wij hebben dit verslag gelezen en herlezen, en onze verbaasdheid is daarbij steeds gestegen.
Wij vragen: „Kunnen de linkse heren niet begrijpen, dat men het algemeen belang kan dienen door Chr. Kleuteronderwijs, zonder daarbij kennelijke voorstanders van het openbaar ondeiwijs in te schakelen?" en verder: „Kan een bestuur ener Chr. Kleuterschoolvereen. met positief Ger. Grondslag, mensen als wethouder Stols bedoelt, ook al ondertekenen deze de statuten, als bestuurslid toelaten zonder het principe geweld aan te doen?" Maar we begrijpen het. Men wil via de
Maar we begrijpen het. Men wil via de geëiste „neutrale" vertegenwoordigers door toelating van neutrale leden de vereniging als chr. vereniging onthalzen. Daarom bestuur der Chr. Kleuterschoolvereen. let op Uw zaak. Naar onze mening zijn personen, die handelen als dhr Stols meent te kunnen doen, in hun handeling onwaar: en pleegt het bestuur, dat daarmede accoord gaat geestelijke zelfmoord. Het bestuur is blijkens het verslag,
Het bestuur is blijkens het verslag, met handhaving van het beginsel, zeer objectief te werk gegaan. Het kan o.i. niet verder gaan. Wij hebben al veed rariteiten horen
Wij hebben al veed rariteiten horen verkondigen door „vroede vaderen," maar wat men te St. A. te berde brengt, overtreft deze.
Waarom zeggen de linkse heren niet ronduit, dat ze tegen zijn, omdat hier Chr. onderwijs in het geding is? Dat ligt er dik op; diait snapt ellk weldieiüiend mens. Heel het betoog van wethouder Stols voelen wij aan als camouflage van de antipathie tegen chr. onderwijs. Vele jaren kreeg het bestuur der huidige bewaarschool, waarvan de te stichten kleuterschool een voortzetting zal zijn, ƒ 100 ƒ 300.— subs, van het gemeentebestuur. En nu hebben B. en W. bezwaar, tenzü men kennelijk voorstanders van openbaar onderwijs opneemt.
Dhr J. L. Goedegebuure besefte, dat dit zonder statutenwijziging onmogelijk is en dat in feite het karakter der school ongewijzigd blijft. Maar waarom stemde hij dan nu toch tegen?
Ook de voorz. blijkt, gezien zijn uitlatingen te begrijpen, dat de eis van B. en W. onmogelijk door het bestuur kart worden toegestaan.
Jammer, dat hij niet getracht heeft de heren politiek fatsoen aan te brengen. We kunnen toch moeilijk gaan veronderstellen, dat de voorz. zich laat intimideren door dhr Stols. In elk geval had van de voorz. ver
In elk geval had van de voorz. verwacht mogen worden, dat hiJ zich zou losmaken van zulk een „gedoe." Onze conclusie is, dat B. en W. het bestuur in een dwangpositie willen brengen, terwijl aangevoeld wordt, dat zulks onparlemenfaJr genoemd moet worden. Maar men handhaaft de eis.
't Is wel fraai. Bij de wethoudersverkiezingen hebben de rechtse raadsleden wel eens dhr Geluk als eerste weth. gekozen (hij had 7 stemmen van de 7 leden) maar links koos geen rechtse man als 2e weth., hoewel rechts de grootste fractie in de Raad heeft, nl. 3 leden. De linkse fractie bestaan uit 2 x 2 leden, nl.: liberaal en „oude S.D.A.P." Toen bleek wel heel duidelijk hoe democratisch de heren zijn en hoe bereidwillig om met rechts samen te werken. En nu wensen deze heren een samenwerking door dwang te forceren, die principieel onmogelijk is. Het is absiuml (d.i. strijdig met gezond verstand.) Als redactie van een chr. blad, dat tot taak heeft principiële voorlichting te geven, adviseren wij met de meeste nadruk: „St. AmiaUuMl, let op Uw zaak." Het is voor Chr. St. A. een schamde dat het een linkse Raad heeft helpen stemmen. Bij landelijke en provinciale verkiezingen stemt St. A. 70% rechts. Bij gemeenteraadsverkiezingen laat men het beginsel niet spreken, doch stemt men personen en laat men de leiding komen van hen, die Gods Woord niet als richtsnoer voor het gemeentebeleid erkennen. De gevolgen zijn duidelijk. De Raad stemde o.a. vóór busdiensten op Zondag en tegen het ambtsgebed en nu tegen subs, aan het Chr. Kleuteronderwijs. Daarom, wij herhalen: „St. Annaland, let op Uw zaak."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 mei 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's