Uit het Kijkvenster
L Een eeuw teiug in St. Philipslaiul — De eerste dopelingen van Ds Pieter van Dqke — Het ambtscostuum: de steek en de bef — In de tweede helft van de Vorige eeuw, was er al een Chr. Sohool.
Het was de 23sten Maart 1851 — dus honderd jaar geleden — een geweldige drukte in het dorpske St. Philipsland. Van heinde en verre waren de mensen saamgestroomd om de gebeurtenis bij te wonen, dat Ds Ledeboer van Bonthuizen de oefenaar Pieter van Dijke in het ambt zou bevestigen. Het kerkje kon de menigte schier niet bevatten. De bevestigingstekst van Ds Lede
De bevestigingstekst van Ds Ledeboer was Joh. 18 : 33—38; aan de handoplegging namen naast Ds Ledeboer deel de ouderlingen Pieter de Voogd van Domburg; C. van Zweden van Capelle bij Goes en Willem Schot van Tholen. Des namiddags deed Ds van Dijke zijn intrede met de woorden uit 2 Cor. 3:5: „Niet dat wij van onszelven bekwaam zijn iets te denken als uit ons zelven, maar onze bekwaamheid is uit God."
De invloed van dezen merkwaardige Zeeuwsen predikant, werd, nu hij in de volle bedienmg stond, met de dag groter. Overal in het land werd hij ontboden om Woord en Sacrament te bedienen en vele gemeenten werden door hem gesticht. Nu was hij met de bediening van het H. Avondmaal zeer spaarzamelijk, want hij vreesde, dat er aan de tafel zouden komen, „niet onderscheidende het lichaam des Üeeren." Duizenden kmderen zijn echter door hem gedoopt, soms wel 40 of 50 op een dag. Zijn eerste doopsbediening die hij te St. Philipsland hield was Zondag 30 Maart 1851. De namen van die dopelingen zijn nog bekend. Voor de curiositeit laten we ze hier volgen: Martina, dochter van Cornells van de Ree en Maria Kunst; Jannetje Rozetta, dochter van Adriaan de Graaf en Aagt je van de Ree; Fincent, zoon van Jan den Braber en Jannetje Eindhoven. Ds van Dijke liep altijd in ambtscos
Ds van Dijke liep altijd in ambtscostuum, evenals later Ds Boone, die ook wel op ons eiland preekte en velen nog wel gekend zullen hebben. Dit costuum bestond uit korte broek, steek, witte bef, en schoenen met brede zilveren gespen. Meermalen preekte hij ook in de open lucht; staande op een boerenwagen sprak hij dan het volk toe, dat uren ver kwam, om hem te horen.
Zijn grootste gemeente was die van Middelburg, die ruim 1000 zielen telde. Bij het ouder worden heeft hij zich in Zeelands' hoofdstad gevestigd om vandaar uit gemakkelijker te kunnen reizen, maar het beviel hem niet. Na 15 maanden was hij weer te St. Philipsland terug.
Hij was, ofschoon octavist, een zeer ordelijk man, want eens of tweemaal per jaar kwam hij met afgevaardigden uit de kerkeraden der door hem gestichtte gemeenten samen om de kerkelijke belangen te bespreken.
Ook op het gebied van christelijk onderwijs kan hij een pionier worden genoemd. Hij bouwde een school (nu nog bekend als de oude school) waarin hij christelijk onderwijs deed geven. Helaas heeft hij dit niet kunnen bolwerken. Het kostte grote sommen geld — de gelijkstelling met het Opb. onderwijs was er nog lang niet — en hij moest het, tot vreugde van zijn vijanden, opgeven. St. Philipsland was overgeleverd aan openbaar onderwijs, zonder God en Zijn Woord. Totdat, eerst in 1949 — in samenwerking met Oud Gereformeerden en die der Ger. Gemeenten — een christelijke school kon worden geopend, waaraan zover ons bekend thans drie leerkrachten verbonden zijn. Helaas gaan nog niet alle kinderen van de leden der kerk op deze school. Wat zou Ds van Dijke getoornd hebben als hij het had beleefd, dat er nog kerkleden waren, die dit christelijk onderwijs negeerden!
In 1871 liet Ds van Dijke de derde kerk bouwen, die nu nog in gebruik is en waar de Oud Ger. Predt. Ds D. van Leeuwen iedere Zondag driemaal voor gaat.
Het jaar 1883 werd zijn sterfjaar. De 3e Maart overleed hij en de 8ste Maart werd hij onder zeer grote belangstelling uit de gemeente en het gehele land begraven. Op zijn graf, dat door schrijver dezes
Op zijn graf, dat door schrijver dezes wel eens is bezocht, ligt een grote zerk, waarin het volgende staat gebeiteld: „Hier rust het stoffelijk overschot van den Weleerw. Heer Ds Pieter van Dijke, in zijn leven van God geleerd en geroepen Leeraar in verscheidene Gereformeerde Gemeenten, zoo in Zeeland, als in Holland en Drenthe. 2 Kron. 24 : 16 — Phil. 1 : 21."
Met hem was een groot man in Nederland heen gegaan ,die velen tot rijken zegen is geweest. WAARNEMER.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 april 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's