Land en Tuinbouw
Lucerne en het enten met Bacteriënculturres
Lucerne groeit het best op goed ontwaterde klei- loss en leemgronden, die voldoende rijk zijn aan koolzure kalk. Jonge zeepolders zijn dan wel in de eerste plaats te noemen, doch ook op andere klei- en zavelgronden zijn beste gewassen te verbouwen. Men teelt lucerne onder dekvrucht,
Men teelt lucerne onder dekvrucht, vlas is zeer geschikt en vrij zeker ook olievlas. Half April kan ook gezaaid worden als hoofdgewas zonder dekvrucht. Het gewas levert dan 2 sneden, wat ongeveer de helft is van een normale jaaroogst. In dit geval moet in schoon land gezaaid worden. Ook in Juli, na vroeg gerooid pootgoed, karwij of erwten, is de luceme-zaai zeer goed mogelijk. Het volgend jaar heeft men dan een prachtig gewas, Kunstmatig gedroogd geeft een lucemegewas een opbrengst van 8 tot 13000 kg per jaar, met een ruw eiwitgehalte van 16—24%. Aan zaaizaad wordt ong. 25 kg per ha gebruikt, hoogstens gaat men tot 30 kg. Men zaait ondiep op een rijen-afstand van 20—25 cm, omstreeks half April of iets later.
April of iets later. Waar speciaal op gewezen moet worden is het enten van het zaad met knolletjesbacteriën, die bij lucerne behoren. Er moet steeds geënt worden, zeker op grond, waar nog nimmer lucerne is geteeld. Het enten is te zien als een veiligheidsmaatregel en kan van invloed zijn, op de aanslag, de stand van het gewas, het aantal knoUetjes aan de wortels en het eiwitgehalte van het te oogsten product.
Het enten van het zaad kost weinig aan entstof, ongeveer ƒ 6.— per ha. Deze kosten ziJn zo gering, dat het niet verantwoord geacht moet worden het zaad- of grondenten achterwege te laten. Aan zaadenten geven we de voorkeur.
Entstof kan men bestellen lé dagen vóór het zaaien bij het Bedrijfslaboratorium te Groningen. Gemakkelijker en handiger zijn de in blik verpakte, 6 maanden houdbare bac teriën van de Landbouwhogeschool Upp sala in Zweden. Deze bacteriën-cultures, die in busjes voor 1, % eni4 ha verkrijgb£iar zijn in de handel, werden in ons land op verschillende plaatsen reeds met groot succes toegepast. De bacteriënstam voor Lucerne van de Landbouw hogeschool te Uppsala bleek bij verschil lende beproevingen een zeer actieve te zijn. De resultaten met deze bacteriën waren beter, dan die met cultuers van andere herkomst. Op de busjes is de datum van uiterste houdbaarheid aangegeven, zodat men te alle tijde zeker is met werkzaam materiaal te doen te hebben.
Deze bacteriëncultures kunt U bij de handelaar of uw organisatie bestellen. Ttn zeerste wordt aangeraden het enten niet te verwaarlozen van vlinderbloemigen in het algemeen.
Centrale Veiling Middelharnis
Uienveiling van Dinsdag 20 Febr. 1951 Grove en gewone uien ƒ 3.45—3.59; Drielingen ƒ 3.46—3.52; Picklers ƒ 12.75 Aanvoer 118.000 kg.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 februari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's