Raad St. Annaland
Goede en slechte berichten — De Dorpsweg blijft vooralsnog een probleem — Maar voor landere straten is er kans op verbetering.
De voltallige gemeenteraad kwam Donderdag 21 December des voorm. om 11 uur in ojjenbare vergadering bijeen onder voorzitterschap van burgemeester Boogaard, die na een welkom de notulen der vorige vergaderingen liet lezen door dhr J. F. Kaashoek. Ze werden onveranderd vastgesteld.
Daarna deelt de voorzitter mede, dat de plannen van de A.V.O. Stichting om ponsmachine te kopen voor een te stich ten werkplaats op het eiland Tholen geen doorgang kan vinden, daar de kosten daarvan enorm zijn gestegen, aangezien men op import is aangewezen. Daarvoor in de plaats is er nu ander werk gevonden voor de minder valide Thoolse mensen. Inplaats van adresplaatjes te ponsen, zullen ze kousen kunnen breien. Daartoe zullen breimachines worden gekocht .v/aarvan de totale onkosten zullen bedragen met de exploitatie, enz. er bij ƒ 12.000.— Hiervan komt voor de Thoolse gemeenten een bedrag van ƒ 7000.— ten laste en alzo voor St. Amialand ƒ liuG.«.: 'J/L' gerekend is dat men gemiddeld 7 paar kousen per dag zal kunnen breien, wat een weekloon geeft van f 25.— tot ƒ 30.^— is men zeer vaardig in dat werk, dan kan de verdienste zelfs tot ƒ 40.— ä ƒ 50.— per week oplopen. De Raad neemt van een en ander kennis.
Ingekomen is de vastgestelde begroting 1951 van de Keuringsdienst van waren, die in ontv. en uitgaaf voor de gewone dienst een bedrag aangeeft van ƒ 120.000.— en voor de kap. dienst ƒ 3550.—.
De Chr. Ver. voor Zwakzinnigen Veld wijk te E^rmelo doet mededeling van tariefsverhoging voor opname, dat van ƒ 1600.— op ƒ 1670.— per jaar is gebracht.
De rapporten van kasopname zijn weer eens zoek geweest bij de posterijen Inplaats van naar St. Annaland komen ze dan in Ameland of zo terecht. Daarom zijn duplicaten gevraagd, die nu binnen zrjn en waarvan de voorzitter me dedeling doet. Er is een brief van de gemeenteraad
Er is een brief van de gemeenteraad te Pinsterwolde, waarin om adhaesie wordt verzocht op een request aan de Min. van Binnl. Zaken, in welk bezwaar schrift geprotesteerd wordt tegen de benoeming van een regeringscommissaris. Het dag. bestuur stelt voor dit verzoek voor kennisgeving aan te nemen, waarmee allen instemmen. Ged. Staten hebben de begroting '51 al goedgekeurd met een minimum aan opmerkingen. Het dagelijks bestuur van de gemeente De Wijk vraagt adhaesie-betuiging aan hun request aan de Min. van Binnl Zaken, waarin wordt gevraagd de wegenbelasting te herzien en gewezen op de onbillijkheid van de huidige heffing. B. en W. ter plaatse zijn van mening, dat een lichaam als de Ver. van Ned. Gemeenten zulks maar onder ogen moet zien en eventueel voorleggen. Het wordt voor kennisgevin.g aangenomen.
het leed dat in de wereld geleden wordt. jaar 1950 afscheid van ons. Als in een zee van rampspoed nam het Wie zou niet gaarne blijdere klanken
laten horen. Maar de werkelijkheid moe Wie zou niet gaarne blijdere klanken ten wij niet verbloemen. Tot heden zijn wtj in ons Nederland nog rijk. Zijn wij heter dan deze millioenen op vrie Gods hand zo zwaar drukt?
Het Comité wil plaatselijke sub-commissies vormen, die klederen (liefst héél en schoon) en speelgoed inzamelen om die naar deze kampen te zenden. Een goed werk, dat steun verdient! Deze vluchtelingen moeten geholpen worden, opdat zij in hun kampen toch nog als mens kunnen leven. Opdat zij zelf weer eens hun kleding
Opdat zij zelf weer eens hun kleding wassen en repareren. De opvoeding der kinderen dient ter hand genomen, zal er mensen gekweekt worden. Laten wij van niet een groot leger opstandige jcnge- onze rijkdom allen iets afstaan. Want wie onderscheidt ons van hen?
En maar niet redeneren aan wie van dit alles de schuld is. Want de schuld meenschappelgke schuld vernederen. is bij ons zelf. Mogen vrij ons in die ge- Wie zal bestaan voor Uw toorn?
Maak ons vreemdelingen breng ons thuis! Heere, en WAARNEMER
Verbetering Dorpsweg in 't' gedraiig Door de raad is eertijds een verzoek gericht aan Ged. Staten om, vooruitlopend op de algehele verbetering van de wegen St. Annaland-Stavenisse en St. Annaland-St. Maartensdijk thans reeds goedkeuring te willen geven en subsidie (65%) voor circa 400 meter klinkerbestrating in de Dorpsweg (van af Schermespad tot bij D. Dormaar.) Was het dag. bestuur aanvankelijk van mening, dat er een behoorlijke kans op goedkeuring door Ged. Staten was, thans blijkt het tegendeel uit een schrijven van het provinciaal bestuur. Daarin wordt nl. beweerd, dat ge
Daarin wordt nl. beweerd, dat genoemd gedeelte van de Dorpsweg niet op het tertiair wegenplan voorkomt en er alzo door Ged. Staten geen subsidie van 65% kan worden verleend voor verbetering bestrating.
De voorz. licht dit nog toe. Bekend is dat verbetering dringend nodig is. Dat is dan ook aangevoerd door de St. Annalandse raad, maar uit dit antwoord kan men concluderen, dat het geheel voor gemeenterekening zou komen. Wanneer men nagaat, dat de raming van dit gedeelte ƒ 24.000.— bedroeg — 400 meter lang — dan weet men ook, dat men zonder de provinciale subsidie hieraan zo maar niet kan beginnen.
Ged. Staten deelde voorts mede, dat wel het gedeelte buiten de kom der gemeente vallend voor verbetering in aanmerking komt en dat ook in 1951 zou kunnen geschieden, mits men overeenstemming kan krijgen met Stavenisse. De voorz. zegt, dat hij deze kwestie toch graag nog even in Middelburg zou willen bespreken, om het alsnog gedaan te krijgen dat de provincie bijdraagt in deze verbetering.
De heer Moerland wijst er met nadruk op, dat indertijd de weg Stavenisse-St. Maartensdijk door de provincie is aanbesteed en er toen toch ook geen bezwaar is gemaakt door Ged. Staten inzake verbetering kom der gemeente, want die weg is doorgetrokken tot bij de kerk voor rekening van de provincie. Waarom daar niet en hier wel. (En de Javadijk toch ook? (red.) De provincie wil nu dus eerst bij Dormaar beginnen?
Die laatste vraag beantwoord de w>orz. bevestigend en vindt het overigens ook niet in de haak. Hij zal er ook de aandacht op vestigen, wat in Stavenisse is gebeurd.
De heer Goedtegebuiire vindt, dat men tegen de provincie moet zeggen, dat het moet verbeterd vanaf Schermespad
De heer J. Moerland vraagt of hij het toch goed heeft begrepen. Het is toch zo, al doet Stavenisse mee, dan nog doet de provincie niets aan het genoemde stuk Dorpsweg. „Inderdaad", zegt de voorz., „althans zoals het er nu bij staat." De heer Moerland meent, dat men als
De heer Moerland meent, dat men als raad die toezegging van 10% voor verbetering weg St. Annaland-Stavenisse toch gaf, wanneer dat vanaf hetSchermespad zou gebeuren.
Dat weet de voorz. niet zeker, als er door ons slechts over tertiaire weg is gesproken, zal dat in feite niet het geval zijn, maar bedoeld is het zeker. Hij zal dat aan eens nazien.
De heer J. Goedegebiiure. Veronderstelt dat Stavenisse eens niet mee doet. De voorz.: Dan komt er geen nieuwe
De voorz.: Dan komt er geen nieuwe weg, maar daarvan hangt het stuk Dorpsweg immers niet af. Dat gebeurt alleen, als onze gemeente het zelf doet.
Weth. Geluk merkt op, dat indertijd het Polderbestuur ook heeft besloten tot verbetering vanaf het begin. In elk geval zal de voorz. deze kwes* tie nog eens aanhangig maken in Middelburg en daarop is het wachten.
Ruiling porfierkeien tegen klinlkers. Een beter bericht is het volgende: Er is een schrijven ingekomen van de heer Johs. Moerland Czn., aannemer alhier die voorstelt om nader aan te duiden straten, waarin porfierkeien liggen te ruilen tegen klinkerbestrating. Er zal daarbij gezorgd worden voor het nodige aanvulzand. Rekening moet gehouden worden met het feit, aldus in dat schrij ven, dat nieuwe klinkers niet voor Juli 1951 leverbaar zullen zijn. De Voörz. zegt, dat die een prachtig
De Voörz. zegt, dat die een prachtig aanbod betekent. B. en W. stellen dan ook voor, behoudens goedkeuring Ged. Staten op dit aanbod in te gaan, althans een principe-besluit daartoe te nemen. Men zal dan de districts-opzichter vragen te onderzoeken hoeveel straten daarvoor in aanmerking komen en eve tueel wat er nog bij zou moeten worden aangevuld. Blijven er in die straten bijv. kleine eindjes over of is verbreding noodzakelijk, dan zou hiervan een begroting kunnen worden gemaakt en indien het financieel mogelijk is voor gemeenterekening in orde worden gemaakt.
Dhr. Moerland vindt het ook een mooi aanbod, maar meent dat de opzichter er nog wel iets aan toe te voegen zal hebben. Neem bijv. de Hoenderweg, wanneer daar enkel omruiling zou plaats hebben is het wel een verbetering, maar toch niet voldoende. De weg is daar maar 3 meter, daar zou minstens aan iedere kant 1 meter bij moeten. Dan was het in orde.
De Voorz. gaf dit toe en zegt dat het daarom juist de bedoeling is, dat dhr. Jasperse dat eens bekijkt. Met algemene stemmen wordt besloten op het aanbod van dhr. Johs. Moerland Czn. in te gaan behoudens goedkeuring Ged. Staten en nader te bepalen voorwaarden. >
De heer H. R. M. J. van Es wordt met algemene stemmen herbenoemd als geneesheer van de Wezen Armen. Wegens bedanken van dhr. J. v. d.
Wegens bedanken van dhr. J. v. d. Klooster als bestuurslid van de Wezen Armen is doojr dat bestuur de volgende aanbeveling opgemaakt: 1. J. v. Luijk Anthz. en 2. N. M. Hage. Bij stemming krijgt dhr. v. Luijk 6 en Hage 1 stem. Herbenoemd wordt als regent-raadslid dhr. J. Moerland Czn. Vastgesteld wordt de begroting 1951 van de Wezen Armen met in ontvangst en uitgaaf de som van ƒ 6711,11, batig slot nihil. De kap. dienst ƒ 21043,—. De rekening 1949 van die instantie in ontvangsten op ƒ 8310,10, uitg. ƒ 8163.40, batig slot ƒ 146.70. Kapitaal dienst ƒ 202.69,40. Riomdvriaag Dhr. Moerland vestigt de aandacht op het straatje in de Cureelanden, dat een grote verbetering heeft ondergaan en vraagt of ook het zijvleugeltje daarvan kan worden verbeterd. De Voorz. meent, dat men nu beter
De Voorz. meent, dat men nu beter kan afwachten, hoe het loopt met de porfierkeienruiling. Dan kan immers een algeheel plan worden opgemaakt. Daarmee is dhr. Moerland het eens. Tenslotte dankt de Voorz. de leden voor hun medewerking in dit jaar, en wenst hen een gezegend Kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar toe.
Dhr. Goedegebuure dankt voor deze woorden en wenst de voorz. ook alles goeds toe voor 1951 en hoopt met de andere raadsleden gezamenlijk weer in het belang van St. Annaland te kunnen werken. Daarna sluiting.
Nieuws uit Zeeland
THOLEN Zondagsdienst artsen op Jan. 1951 Voor de gemeenten Tholen, Oud Vossemeer, Nieuw Vossemeer en St. Philipsland hebben Zondag dienst de heer P. J. Duinker, arts te Tholen, tel. 40 en de heer H. Menger, arts te St. Philipsland, tejl. 20.
— Ernstig gewond. De fam. J. van Dijke te Tholen ontving Dinsdag 2 Jan. jl.
Stagnatie door ijsgang
Donderdag 4 Jan. 1951 Sedert Zaterdag jl. is er op het Haringvliet stagnatie in het vervoer van en naar ons eiland Goeree en Overflakkee dioor de ijsgang. De gasboeien op het Haringvliet zijn weggenomen, waarom in donker zo min mogelijk gevaren wordt. De eerste boot vertrok de gehele week pas om 6.20 uur uit de haven van Middelharnis en de laatste om 4 uur des namiddags.
Het valt te begrijpen dat bet postverv'oer daardoor ook onregelmatig is,. Wanneer dus ons blad by die afoonné's buiten het eiland en vooral in Zeeland later wordt ontvangen, is dit foroe maijeure en hopen wij dat zij dit zullen billijken.
Wij zitten nu eenmaal nög op een eiland — hoe lang nog? — en zolang de brug er niet is, zullen wij met ons isolement blijven tobben.
Liek in de veerboot Dezer dagen is er in de veerboot, de ,,Minister van der Sleyden" in de scheepswand een lek gestoten. Men bemerkte dit, toen men aan de steiger te Middelharnis lag. Eerst heeft men geprobeerd met eigen pompen het water weg te werken. Dit bleek niet mogelijk, daar het water steeds steeg, zodat de hulp van de brandweer te Middelharnis moest worden ingeroepen. De grote spuit verscheen spoedig ter plaatse, waarbij ook de wnd. burgemeester N. V. d. Brugge aanwezig was. Het water werd tot onder het lek weggepompt, waarna het gat werd gedicht. In de loop van de dag kon de veerboot weer dienst doen. Het lek is waarschijnlgk ontstaan doordat men op de havendam was gelopen, waarbij een scherpe steen een scheur in de scheepswand had gemaakt.
Op het ogenblik dat wij dit schrijven is er dooi, zodat het te hopen is, dat al deze euvels spoedig zijn verholpen.
bericht, dat hun zoon, de electriciën S. van Dijke, ernstig gewond in het ziekenhuis te Bergen op Zoom was opgenomen.
Bij de firma Voets te Bergen op Zoom waar van Dijke werkzaam was, is Dinsdag een zuurstofcyilnder ontploft, waar bij 5 personen ernstig werden gewond. — Ds V. d. Wiel tgdeUjk consulent. In verband met ziekte van Mevrouw van Putten is het Ds van Putten Ie Oud Vossemeer niet mogelijk zijn con.sulentschap aan de Ned. Herv. Kerk te St. Annaland te vervullen. Ter vervanging van 'hem is met ingang van 1 Jan. a.s. Ds B. B. G. K. V. d. Wiel te Tholen tot tijdelijk consulent benoemd.
ST. PHHIPSLAND — Het vervoer van suikerbieten per schip 't welk de laatste tijd gestagneerd is door mistig weer en en vorst, heeft men vervrisseld met vervoer per as, 't welk op jl. 2 Jan. energiek ter hand genomen is. Wegens de door de fabriek getroffen regeling, om termijnsgevrijs te leveren, heeft het havenplateau „zö het r laat" deze week z'n oude aanzien , - kregen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 januari 1951
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's