Teelt van Aardappelen in Amerika
Een studiereis naar dit uitgestrekte land
Vrijdagmiddag liield de heer B. Zinkleg, landbouv^er te Numansdorp voor "e HoU. Mtj van Landbouw een lezing Hotel Spee te Sommelsdijk, over zijn rtudie-Aardappelreis naar Amerika. )oor het sneeuw-weer was het aantal ipgekomenen niet groot, wat wel jam- |iier was, daar over de aardappelteelt Amerika zeer interessante mededelinen werden gedaan, waaruit voor de teers in Flakkee veel viel op te steken. je studiereis van de heer Zinkweg heeft ngeveer drie maanden geduurd waarbij hij vrijwel alle Staten van Amerika leeft bezocht.
De wnd. voorz. van de afd. Flakkee d. Holl. Mij. van Landbouw dhr van ^tieuwenhuijzen te Ooltgensplaat opende bijeenkomst en gaf na een wellomstwoord direct de spreker gelegenleid zijn causerie over deze reis te houlen.
De heer Zinkweg bracht in de allerlerste plaats dank aan de Stichting van IB Landbouw die het hem (met enige inderen) mogelijk had gemaakt deze eis te maken, zulks door bemiddeling an het Marshall plan. Anders was dit ok niet mogelgk geweest, daar de reis ler persoon op ongeveer ƒ 10.000.— wam te staan.
De afgelegde afstand bedroeg zeven naai de afstand Amsterdam-Moskou. ipr. zeide van U.S.A. meer gezien te lebben dan de meeste Amerikanen. Zijn ilgemene indruk was dat Amerika een ;root en machtig land is, met arme en ijlte gronden en arme en rijke mensen. |(Iet Nederland vergeleken viel het op Jat 1. Holland zeer arm is; 2. een te ;rote bevolking op te kleine oppervlak- -B leeft; 3. beide problemen voor een Iroot deel op de rug van de boer worlen uitgevochten; 4. een boer in Amerika een man is, die men zeer waardeert !n hoog aanslaat; 5. de bevolking in p.S.A. meer coöperatief (samenwerend) is aangelegd.
Wat de wetenschappelijke opleiding uil de jonge boeren betreft deze is zeer ;oed; tot hun 8ste jaar bezoeken ze de lagere school, daarna 4 jaar de Hogeschool en lopen dan nog 4 jaar college p een Universiteit. Men volgt in Ame 4a het systeem van:: „the right man « the right place". Spr. acht het in folland ook noodzakelijk om de jonge loeren die naar Wageningen willen erst de H.B.S. te laten aflopen en dan Ie beste hiervan uit te zoeken om goe- Je landbouw-ingenieurs te krijgen. In Amerika wist men heel goed, dat Nelerland in Europa bovenaan stond wat iet onderwijs betrof. Ook kenden ze er te spreuk: ,,God schiep de wereld en te Hollander maakte Holland." Dr Larson te Madison vroeg bv. aan spr. om woral de groeten te doen Prof. Quanjer ill Dr Oortwijn Botjes, voor wie ze fcroot respect hadden als kenners van piusziekten in aardappelen.
Ook de bedrijfsvoorlichting op land- |)ouwgebied vond spr. zeer goed. Prachopbouwend en leerzaam werk verichten er de 4 H clubs (de Jeugdorga- •lisaties, waarover Ir v. Beekom een lefiiig hield.) Bij de bedrijfsvoering staat 'oorop arbeidsbesparende methodes toe Je passen. De schaarste aan arbeids- (lachten noodzaakt het zo gemakkelijk in economisch mogelijk te doen en dan: lOg vlugger! De boeren zijn er op beekend alles zelf te doen, de meesten lebben een lasapparaat en een knecht :ooit net een tractor uit elkaar alsof iet een ervaren vakman is. Wat landlouwknechts soms uitvinden, wordt in Ie fabrieken op nieuwe machines toegepast.
De Amerikaanse farmers hebben in fe oorlog goed verdiend, er waren er an 420.000 dollar, een andere 250.000 lollar, welke laatste zich zeer beklaagle tlat hij daarvan 34000 dollar belas- 'ïïig moest betalen. Spr. vergeleek, da iit met Holland maar een peulschilletje as. Opmerkelijk was hoe bekend Holland
Opmerkelijk was hoe bekend Holland Amerika was, de mannen van de weenschap vroegen aan spr. „hoe is het legaan met het land dat onder zout »ater gezet is? Wat deed je er aan? an de boer vroeg: „Geeft het nu weer «n goede oogst?" De grond in Amerika bestaat gedeel
De grond in Amerika bestaat gedeelelijk uit zandgrond, maar het meest Jit leemhoudende grond, die zeer dank- Mar is om op te werken. De prijs van e woeste grond is 100 dollar per ha. pet in cultuur brengen kost plm. $ po,—; oud land varieert van 1000 tot dollar per ha. De grond is meest igendom. Pachtgrond kost 30 ä 40 dol Br per ha. Men koopt er niet meer Fond dan men kan betalen. Zware klei fond vindt men er niet. wel veel heul'elachtig' land. Het zijn meest flinke percelen, soms 64 ha aaneen. De gemidielcle grootte van een farm is 40 é, 45 i,
De teeltlaag van de leemhoudende J'ond varieert van 1.50 tot 4.5 m. Op 'laatsen waar de grond te droog is, Wrdt deze door irrigatie bruikbaar gelaakt.
De meest gewenste vruchtwisseling Joor aardappelen is graan, daarna kla »w, waarvan de eerste snee hooi, de J^veede zsiad. Ploegen doet men bij voor '*ur in het najaar, de voorjaarsbewer 'Wg is zeer oppervlakkig. De ploeg Jiepte voor aardappelen is 17 cm.
Men poot meest met 2 rijïge automal'sche machines met 2 naalden, waarbij 'an gelijktijdig kunstmest wordt geaaid. De te poten aardappels worden ^vieren gesneden en ontsmet met su 'limaat. De rijafstand is 75 tot 90 cm, '«otdiepte 7 cm, in de rij 15 tot 35 cm. i het poten vindt het opploegen plaats W^t zeer kleine ploegjes wat snel gaat. Waarna met 6 cultivatortanden afeggen T* elke voor, waarna men weer opploegt H wel 10 keer toe. De bedden zijn 25 '"> diep en 20—25 cm boveÄbreedte. Wieden doet men er nooit, en we za ^a nergens onkruid zegt spr. dan al ^^D een enkele melde. Spr. is bij een *er geweest die 176 ha land met één *echt bewerkte' en het land was kraak ftflelijk. Als het gewas 15 ä 20 cm f^S is bespuit men met D.D.T. en/of arathon. Later met Dithane en wel el * 3 tot 7 dagen, wat een uitstekend f'ddel Is tegen alternaria in het blad en dikwijls ook afdoende tegen Phytopliora. Het bestuiven geschiedt per „airplain", men doet dit meest met een sportvliegtuig, omdat c iU helicoptere te duur is.
In Amerika vindt men dezelfde aardappelziekten als in E iropa: Bladrol, mozaïek, X en Y virus, en allerlei combinaties als schurft, ring rot, sprundeltuber, flea beatle (kleine zwarte luis) Leafhopper (kleine sprinkhaan). De coloradokever is er, maar speelt er geen rol.
Het kweken van nieuwe variëteiten gebeurd op de Staatsbedrijven. Het gaat alles op vr^'willige basis, de een kweekt, de ander probeert ze uit. Coördinatie is er over de gehele U.S.A. Er wordt veel gewerkt met „Golden" en „Mary Gold", een geelvlezige aardappel, maar ook met veel andere soorten.
Regenval is er meestal onvoldoende, behalve dan in Maine en Long Ysland. Is het te droog werkt men met irrigatie, waarbij het water na 4 Juli wordt ingelaten. Dit water komt van de Rockey Mountains, de Staat gaf niet minder dan 175 millioen dollar uit voor het afleiden van het water naar de droge gebieden.
De soorten aardappelen zijn meest alle witvlezig, met witte en ook rode schil. De kwaliteit evenaart niet naar de Hollandse, het voornaamste is, dat de aardappel er mooi uitziet. Het pootgoed is alles aan keuring onderworpen, de keuringsdienst is wettelijk geregeld. De te velde staande gewassen worden meerdere malen gekeurd, een inspecteur legt soms 500 m^l per dag af.
Bö het rooien gebruikt men de modernste machines, waarvan spr. een uitvoerige uiteenzetting gaf. Voor het rooien wordt het loof doodgespoten of met een vlammenwerper doodgebrand, waarna het met een loofklapper wordt vergruizeld. De aardappelen worden laag bij de grond gerooid zonder veel schudden en met de hand geraapt in zakjes van 30 kg. Dit gaat ongelooflijk snel. Nooit heeft echter iemand een zak op de rug, het op en afladen gaat alles mechanisch. Van het veld naar de bewaarplaats gaat per truck, het inkuilen kent men er niet.
Bewaring. Van de bewaring gaf spr. een breedvoerige uiteenzetting, men heeft farmers storages en coop, of handelaars storages. De koelhuizen zijn soms onder de grond, ze worden er bovenop ingestort. De grondtemperatuur ia vaak 36 tot 38 Fahr. Bij aflevering worden ze eerst gewassen, waarvoor grote spoelgoten zijn aangebracht. Het sorteren geschiedt over rubber
Het sorteren geschiedt over rubberrollertable's, het wegen, inpakken, zakken dichtnaalen gaat alles automatisch en zeer snel. Het vervoer in de zomer naar de afnemers gaat in ijskoude geventilleerde wagons; in de winter zijn deze wagens met alcohol verwarmd. De wagons zijn verzegeld, op de zakken komt de gradering voor.
Hoe de aardappel „kookt"' is voor de consument van geen belang, de eisen van het publiek zijn, dat de aardappel er mooi, schurftvrlj en niet beschadigd uitziet.
De prijs bij de farmer is 1 tot ].75 dollar per 100 lbs. (100 pond). De winkelprfls 3% tot 4 et pond. Ze worden verpakt in mooie gemerkte zakken (doorzichtig) van 10 pond, men gebruikt ze gekookt, in puree, in schijfjes gebakken, en als patat. Plm. 8% van de totale oogst wordt gebruikt als chips en als shoestring, waarvan spr. monsters toont. Het verbruik in Amerika is 117 pond
Het verbruik in Amerika is 117 pond per pers, per jaar, wat terug is gelopen tot 108 pond per jaar. In Nederland eet men er vijf maal zoveel, nl. 230 pnd per persoon per jaar. Ook in Nederland loopt het verbruik terug, Nu eet men in Amerika veel meer vlees, ham, bacon, brood, groenten en fruit, zodat er dan niet veel ambitie voor aardappelen meer over blijft.
Opbrengsten. De opbrengsten variëren van 600 tot 1100 mud per ha. De groeittjd is langer dan in Holland, in Februari gepoot, worden ze in November gerooid.
Conclusies voor de kleibouwstieken in Nederlamd Aan het eind van zijn causerie gaf spr. z^n conclusie voor de kleigronden hier te lande. Hij wees er op te zorgen voor een goede structuur en evenredige bemesting. Noodzakelijk is de grond regelmatig te laten bemonsteren. Verbouw geen onkruid, riep spr. uit, daarvoor ztjn wij te arm. Beproef grotere rijafstand tot 75 cm, met hetzelfde aantal planten. Meer en langer opploegen, afeggen, schoffelen en cultiveren is gewenst. Maak de bedden met een bovenbreed
Maak de bedden met een bovenbreedte van 15 tot 20 cm. Ploeg niet te diep. Spuit vroeg met D.D.T. emulsie en Dithane om opbrengstverhoging te verkrijgen en later met koperpreparaten. Tegen de luis zonodig van onder tussen de rijen spuiten.
Schaf een goede 2 rijïige rooimachine aan en rooi met grote zorg bv.maar net schoon. Het schudden met de machine is uit den boze. Raap de aardappelen als In Amerika in één sortiment in rubbermanden.
Bouw bewaarplaatsen met nachtkoeling, desnoods coöperatief. Beproef voor sortering op 28 — 35 — 47 machinaal. Tenslotte zei spr.: levert alleen AA
Tenslotte zei spr.: levert alleen AA consumptie af. Met lantaamplaatjes werden verschil
Met lantaamplaatjes werden verschillende episodes van deze studiereis verduidelijkt, waarbij bijzonder aan de machines de aandacht was geschonken. De heer Zinkweg gaf dit alles weer
De heer Zinkweg gaf dit alles weer in een zeer vlot betoog, terwijl aan zijn Voordracht de vrolijke noot niet ontbrak. Hij had dan ook een flink applaus te aanvaarden en een hartelijk dankwoord van de voorzitter.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 december 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's