Vervolg gemeenteraad Middelharnis
De heer Boomsma wenst in zijn beschouwingen naar voren te brengen enkele problemen, die hem benauwen.
Spr. begon met te wijzen op de zeer moeilijke algemene toestand, ook voor de gemeente en haar inwoners. Hij za geen evenwicht in de verhoudingen. Dat constateerde hij bv. uit het feit, dat o sommige momenten allo arbeidskrachten van Flakkee aibeid hebben en men zelfs nog te kort komt, terwijl op andere tijden velen in de DUW moeten. De regering moedigt het emigreren aan en voor Plakkee zal men ook tot het sombere resultaat komen, dat het sterk overbevolkt is en dat een deel van d jongeren elders een werkkring zal moeten zoeken. Men mag de jongelui geen blinddoek voorbinden. In Australië, Nieuw Zeeland, Canada en wellicht nog in Nieuw Guinea hebben zij een kans, Wat wij kunnen doen is dit, aldus spr. oprichten van emigratiecursussen. Spr. opperde het idee, dat alle Flakkeese gemeenten, de landbouworganisaties enz. de handen ineen slaan en een cursus in de landbouwschool gaan organiseren. Industrialisatie Is hoop geweest van de regering, maar spr. laat die hoop varen. In Duitsland komt de industrie weer geweldig op, de lonen zijn er lager dan hier. Als men in Middelharnis industrie wil hebben moet men eerst industrieterreinen ter beschikking stellen. Er zqn herhaaldelijk 800 mensen in de DUW. Een bedrijf, dat zovelen kan opnemen, kan hier vermoedelijk niet gesticht worden en zal het van kleinindustrie moeten hebben. Maar voor een fabriek met 15 man personeel is het nodig 100.000 gid te investeren (Spr. loopt derhalve vast met het probleem van industrialisatie, tenzij Philips, de AKU of andere grootindustrie een filiaal hier zetten.
Het enige lichtpunt ziet spr. in de brug. Men zal arbeiders kunnen gebruiken bij de bouw en de aanleg en daar de weg over Spijkenisse zal lopen schept dat de kans, dat vele arbeiders een goede werkgelegenheid kunnen krijgen, die bij Rotterdam zullen verrijzen.
,,Men heeft wel eens gesuggereerd, dat de brug er alleen komt voor rijke boeren en hun auto's, maar ik geloof het anders te mogen zeggen, nl. dat de werkloze Flakkeënaars via de brug naar fabrieken gebracht kunnen worden, waar zij een lonend bestaan zullen vinden!" aldus de heer Boomsma.
Deze wijdde voorts ook aandacht aan het jeugdprobleem en de verwording van het jonge geslacht. „Wij hebben de jongeren zelf veel te weinig fraaie dingen geleerd, zo vond spr. De jongeren moeten zelf in het gareel gebracht worden. Men zal met heropvoeding moeten beginnen en daarvoor offers moeten brengen. Als de jeugd niet naar de bioscoop gaat loopt ze over de dijk. Spr. hoorde dat het met het jeugdhuis niet vlot. Men zou het wel willen oprichten, maar op voorwaarde dat het Zondags niet open zal zijn. Spr. ziet niet in, waar om men de jonge mensen niet juist op Zondag bijeen zal brengen. Wat ze nu doen, rondlopen, vechten of nog ongezelliger dingen, Is helemaal af te keuren. „Sticht het jeugdhuis. Wanneer uw groepering er op Zondag geen gebruik van wil maken, laat dan toch anderen hun jongeren er bijeenbrengen . Gij behoeft uw visie op de Zondagavond hen niet op te dringen!" aldus betoogde de heer Boomsma. „Wanneer op Zondag een dijk doorbreekt, zal ook iedereen helpen dichten!"
De heer Boomsma had dan nog ee belangrijk punt: het Haringvliet. Spr. heeft er veel op gezeild en in gezwommen en kent de stromingen. Er is een dam gelegd tussen Ooltgensplaat en Den Bommel en nu komt de Noordelijke stroom met volle kracht op de Van Pallandtdijk af. De gevolgen heeft men dit jaar gezien. Omdat de Van Pallandtpolder grondgebied van Middelharnis vormt moet aandacht geschonken worden aan dit probleem. Spr. gaf in overweging om Prov. of Rgkswaterstaat te wdjzen op de noodzakelgkheid van verleggen van de stroom. Het zou in Delft momenteel wellicht zonder grote kosten bezien kunnen worden.
De heer Boomsma besloot: de algemene wereldtoestand is verse van gunstig. Oorlog of vrede hangen af van Stalin. Wij moeten bedacht zijn op oorlog, een gebeurtenis, die altijd onverwacht optreedt. Op Flakkee is men er niet bedacht op. Het vormen van goede Rode Kruis of E.H.B.O.brigades vraagt veel trfd en spr. achtte het thans ten hoogste tijd om alle jongeren, die persoonlijke moed hebben om bij oorlogsgeweld hulp te verlenen, bijeen gebracht worden voor nieuwe brigades. Er zal ernstig geoefend moeten worden .— laat men hopen voor niets! — maar als de dreiging een feit zou worden, zal men het prijzen tijdig de voorzorgsmaatregelen te hebben genomen, aldus de heer Boomsma tot besluit beschouwingen. zijner algemene
De heer Koppelaar (S.G.P.) sprak als volgt:
Mtjnheer de voorzitter, In de vergadering van 28 Juni jl. is d opmerking gemaakt dat de raad in zijn taak tekort schoot, en dat de raadsagenda's van weinig betekenis waren. Het is in 't geheel mijn bedoeling niet, over deze ontboezeming verantwoording te vragen, doch wel is het mij als voor zitter der rechtse raadsfractie, een behoefte te verklaren, dat ik van een geheel tegenovergesteld gevoelen ben.
Wamieer wij terug blikken op he achter liggende begrotingsjaar, dan mogen wij getuigen, dat er door het huidige college van B. en W. zeer krachtig beleid gevoerd wordt, tot welzijn der gemeente.
Dit demonstreert zich in de feiten naar buiten zowel als in de raadsagenda's De te behandelen zaken worden zo
De te behandelen zaken worden zo goed door het college voorbereid, dat e weinig op of aanmerkingen zijn, en wanneer zij niet liggen op het vlak der principiële verschillen, worden zij me grote meerderheid, ja soms met algemene stemmen aangenomen.
Ook de niet rechtse partijen, weten dan geen betere voorstellen ter tafel te brengen.
Wanneer iemand het hiermede niet eens is, dan mogen wij gerust vragen, waar zijn uw verbeterde voorstellen, of hadden moeten afschrijven, het zou zeer ten nadele van een goede verzorging onzer gemeente zijn geweest. De begroting zoals B. en W. deze de gemeente ten goede komt. Indien wij deze tekorten hadden moeten dekken, uit de middelen der lopende begrotingen, en ieder jaar een zelcer gedeelte
De begroting zoals B. en W. deze thans aanbiedt baart zorg. Gelet op de economische en financiële ontwikkeling in ons land mogen wij algemeen verwachten, dat wij zeer moeilijke tijden tegemoet gaan.
Onze regering laat herhaaldelijlt horen: „meer produceren of versobering", en onze bevolking in ogenschouw ne mende, vrezen wij dat het op versobering zal uitlopen, wat zich ook zal weerspiegelen in de ontvangsten.
Daarom zou ik B. en W. willen vragen, met de grootste voorzichtigheid te werk te gaan, en geen verdere uitgaven te doen, wanneer er geen dekking tegenover staat.
Anders zullen wij met een tekoit sluiten, en hoe moeiiyker de tijden worden, hoe zwaarder de last van zo'n tekort gevoeld zal worden.
Resumerende komen wtj tot deze conclusie: De rechtse raadsfractie kan in grote trekken haar tevredenheid over het gevoerde beleid uitspreken, en wanneer deze lijn wordt voortgezet, hoopt de fractie B. en W. bij zijn taak te blijven steunen.
Waar wij in alles afhankelijk zijn van de zegen Gods hoop ik, dat het college dit steeds voor ogen mag houden. Die Mij eren zal Ik eren, maar die Mij versmaden zullen licht geacht worden. Ik dank U.
Ik kom nu tot enkele grotere vraag stukken.
Als gemeentebestuur hebben we tot taak zoveel mogeigk de economische welvaart te bevorderen
Ik denk dan allereerst aan onze haven.
Ons streven moet zijn niet alleen ervoor te waken, dat de daar gevestigde bedrijven naar elders door een betere we moeten de haven, en de aangrenzen outillage aangetrokken worden. Neen, de terreinen voor het bedrijfsleven aantrekkelijk maken, daar dit direct of in direct een voorname bestaansgelegen heid is. Ook dienen we de werkgelegen heid.
Het is mij bekend, dat de Havencommissie met voorzichtigheid, maar niet temin met energie de problemen beziet en tot een oplossing tracht te brengen. Een waarborg voor de uitvoering der plannen is. dat het gehele College in de Commissie zitting heeft. Voor Middelharnis liggen hier veel mogelijliheden. Is door B. en W. in enigen zin geantwoord op het schrijven van G.S. va September 1950, betreffende de heffing van het kadegeld en welke motieven zijn door B. en W. aangevoerd?
Een ander vraagstuk van eminent belang is de volkshuisvesting. Met trots zien we een geheel nieuwe wijk verrijzen. Op dit gebied ligt misschien wel de grootste werkzaamheid van het College. Dit jaar werden niet minder dan 47 nieuwe woningen gebouwd.
Echter de woningnood is niet minder geworden, terwijl aan krotopruiming nog niets van betekenis kon worden gedaan. steunen en stimuleren, wanneer dit nodig is. Een woord van dank wil ik thans nog
Een woord van dank wil ik thans nog bi'engen aan B. en W. voor hetgeen in 1950 is tot stand gekomen en voor de wijze van toelichting bij de begrotingsposten. Ook dank aan de secretaris en ambtenaren voor hun werk in dienst der gemeente.
We zeggen tot het College, ga op de ingeslagen weg voort, maar doe he in het besef, dat de grens en de taak der overheid van God is gegeven.
Samen zullen wij die taak moeten uitwerken. Laten we het ook samen doen in diepe afhankelijkheid van Hem, Die alles regeert, Die gezegd heeft. Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde.
Wanneer ons volk, onze gemeentenaren zich buigen voor Gods Woord, dan is er ondanks te overwinnen moeilijkheden, zegen te verwachten op onze arbeid. N. H. Beversluis (S.G.P.)
n Mijnheer de voorzitter. Bij de aanbieding en vaststelling der begroting 1951, zij het mij vergund, enkele zaken nader te bespreken. Met algemene beschouwingen zal ik zeer kort zijn, aangezien andere partijgenoten hierover wel iets meer zullen zeggen. Van de begroting in zijn geheel wil ik alleen dit opmerken dat deze een somberder geluid geeft als vorige jaren. Als gevolg van de nog steeds voortdurende internationale spanningen en daaruit voortvloeiende meerdere uitgaven wat zijn terugslag op de gemeente als vanzelf niet mist.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 november 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 november 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's