Nu Het vee op stal gaat!
Wij zijn ongeveer de tijd genaderd waarop onze beesten op de stal geplaatst moeten worden en daar willen wij nu eens even bij stil staan. Want het is een zeer groot belang hoe onze beesten do stal opgaan en hoe do verzorging gedurende de Winter zal zijn. Het is niet meer dan billijk, dat de beesten oen goede verzoi'ging ontvangen, want als boer zijnde vraagt en vorlangt men van onze runderen oen zo groot mogelijke molkopbrengst. Die ook verkregen kan worden als de stal voor onze beesten zo geriefelijk mogelijk is. Het is nu een grote vraag hoe men zoiets kan doen en ook op een zo goedkoop mogelijke manier.
Wij allen, en zeker de goede veehouders, zijn wel wat geschrokken van het zeer karige rantsoen krachtvoer, door de regering' beschikbaar gesteld en dat is genoeg' om te weten dat daar niet veel van te verwachten valt. Dus om die reden zijn wij gedwongen andere maatregelen te nemen. In de eerste plaats zijn wij de heer den Eerzamen zeer dankbaar, daar deze zich bereid verklaard heeft deze Winter een cursus over Veevoeding' te organiseren teneinde ons een beter inzicht te geven in de voeding' van onze dieren.
Maar dat is niet voldoende, want wij allen begrijpen dat een goode voeding en een slechte verzorging elkaar tegenwerken.
Wat kunnen wij nu aan de de verzorging doen? Als wij daar eens een ogenblik over praten zult U zeggen: het is zó, maar hot zijn allemaal van die kleine bijzonderheden, die zo gemakkelijk door on.=! hoofd gaan!" Maar geachte veehouder', toch is dat helemaal fout. U, die al uw beschikbare tijd voor het bouwland en ,,juun" nodig denkt te hebben moet ook uw oog oens over uw veestapel laten gaan, want de moesten uwer willen or toch zeker nog winst van trekken en men weet goed genoeg, dat zoiets vanzelf niet kan. Hoe brengt men onze beesten op stal.
Hoe brengt men onze beesten op stal. In de eerste plaats controleert men van de beesten de klauwen en hoeven eens of deze wel geschikt zijn de stalperiode to doorstaan. Wanneer dit niet het geval is raadplege men een veearts of een goede hoefsmid teneinde een klauwverzorging te geven. Men bedenke dat het nu de geschiktste tijd daarvoor is.
Immers door de weidegang en vooi'al nu met het vele natte weer laat het overtollige eelt zich nog gemakkelijk van de klauw verwijderen.
Naar ik hoop zijn alle vcehoudoi'S wel op de hoogte van de verschrikkelijke gevolgen die kunnen ontstaan als de dieren volvoetig op de stallen geplaatst worden. Inplaats dat zo'n beest groeit en voldoende melk geeft bereikt men het tegen over gestelde ondanks het extra krachtvoer, dat men zo'n beest soms nog' toedient:
Hebt U er ook wel eens over nagedacht de beesten te scheren ? De kosten van deze behandeling' zijn meestal gering en het is voor onze beesten toch zo fijn en zo goed. Als het vee vroegtijdig geschoren wordt laat het stof zich gemalikelijk van de huid verwijderen en de poriën in de huid blijven beter open wat voor de uitwaseming' van groot belang' is.
Do laatste tijd heb ik met verschillende veehouders gesproken, maar de meesten vinden het opbinden van de staarten overbodig'! Maar als men zich do moeite eens troost door tegelijk met hot opstallen de staarten op te binden, dan zal men zie'n wat een profijt men daar van heeft. Het laat zich verstaan, dat men dat niet zo overdrijven moet, dat de beosten de gehele Winter met de staarten aan do zolder gebonden staan, Het bost kan men de hoogte bepalen bij een liggend beest. Het is ons tofh te doen om te voorkomen dat bij de lio. gende dieren de staarten niet vooitdurend in do most slingeren. Als dat bereikt is, zullen de beesten zich op de rug ook veel schoner houden.
Hebben de veehouders van Flakliee er ook wel eens om gedacht dat ro.skam en borstel een paar onmisbare avtikolen zijn in de stallen? Deze dienen dagelijks of althans 3 ä 4 maal por weel; gebruikt te worden.
Geachte veehouders! U begrijpt ilat ik op deze manier niet door kan gaan want dan zou ik de hele krant wel vol kunnen zetten. Graag zou ilc U no;; willen vragen de nodige aandacht te schenken aan het drinkwater. Het K nodig' dat onze beosten voldoende, ma.n vooral goed drinkwater ontvangen. Over slecht drinkwater ga ik niet uitwijden want dan kom ilc op 't gebied van Veevoeding' en dat laat ik gaarne aan cle heer den Eerzamen over. Maar slecht drinkwater kan noodlottige gevolgen veroorzaken, die voldoende zijn om onze volle aandacht or aan to besteden. J. A. H. Sommelsdijk
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 oktober 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 oktober 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's