Nieuw-Guinea in het brandpunt
Nieuw Guinea, het enige gebiedsdeel, dat overbleef van Tropiscli Nederland mag zich de laatste jaren in een zekere belangstelling verheugen. Zonder twijfel zal deze belangstelling in de naaste toekomst nog groter worden, reden waarom wij zeer beknopt aandacht aan dit eiland zullen besteden.
Nieuw Guinea behoort volkenkundig tot de Stille Oceaan en niet tot de Indonesische Archipel. Het heeft een totale oppervlakte van 780.000 vierkante kilometers, wat neerkomt op een grootte van ongeveer 24 maal Nederland. Meer dan de helft staat onder het Nederlandse bestuur, terwijl het andere gedeelte tot Australië behoort.
Dit uitgestrekte gebied is bedekt met grote, vrijwel ondoordringbare oerwouden, waarbij nog komen de enorme bergcomplexen, met toppen, die altijd met sneeuw bedekt zijn.
De bevolking van Nieuw Gmnea wordt geschat op een aantal van ruim één millioen zielen, gevormd door een groot aantal Papoea-stammen. Voor het grootste deel hangen deze stammen het animisme, d.i. de godsdienst der geesten, nog aan en ook heeft het kannibalisme er nog niet afgedaan. Men durft te veronderstellen, dat 85% van deze bevolking nog nooit een blanke of Indonesiër heeft gezien.
Gelukkig echter maakt de kerstening van deze natuurvolken goede voortgang. De moeilijkheden, die zich bij de zending onder deze stammen kunnen voordoen, zijn alléén al verklaarbaar als men weet, dat onder de ruim één millioen mensen reeds meer dan honderd verschillende talen en ontelbare verschillende dialecten worden gesproken.
De Protestantse zending wordt er verzorgd door de Nederlandse Zendingsvereniging, die er reeds vanaf 1862 het Evangelie mag brengen. Het was de zendeling L. J. van Hasselt, die zich als 'eerste Evangelieboodschapper op Nieuw Guinea vestigde. Vele jaren heeft deze man mogen arbeiden. Echter, meer dan veertig jaren scheen deze zendingsakker dor en onvruchtbaar. Maar omstreeks het jaar 1907 had een zeer grote ommekeer plaats. Sindsdien is de zendingsarbeid op Nieuw Guinea wel niet zonder moeilijkheden vraagt deze arbeid nog immer veel zorg, het is echter een feit, dat zij gestadig en met zegen voortgang mag vinden. Zo trekt de Protestantse zending van de Noordkust langzamerhand verder het binnenland in.
Van R.K. zijde wordt het missiewerk van het zuiden uit verricht en heeft men reeds in het binnenland, bv. bij de Wisselmeren zendingsposten gevestigd
Vóór de laatste wereldoorlog hadden de Nederlandse kolonisten slechts enige kleine nederzettingen op Nieuw Guinea bv. bij Manokwari, Sorong, Hollandia en Tak-Tak. Ook bij Merauke had zich een Nederlandse nederzetting gevestigd. Aan de Boven-Digoel bevond zich he
Aan de Boven-Digoel bevond zich he gevangenkamp, of wel het verbanningsoord voor revolutionaire Indonesische elementen, die in Nederlands-Oost-Indië agitatie voerden tegen het Nederlandse bestuur.
Tijdens het Amerikaanse tegenoffensief tegen Japan in de laatste oorlog werden de bestaande bestuursposten weggebon^bardeerd. Later werd het Nederlandse bestuur gehuisvest in doo Mac Arthur's troepen achtergelaten versterkingen.
Welke mogelijkheden dit uitgestrekt eiland in zich bergde was voor de oorlog nog nimmer serieus onderzocht. In bepaalde gebieden werd wel eens een onderzoek ingesteld, maar dat geschiedde dan nog zeer oppervlakkig. Grote gebieden zijn nog slechts van uit de luch „onderzocht."
Thans schijnt hierin echter wel ee kentering te zijn ingetreden. Na afloop van de Ronde-Tafel-Conferentie in Den Haag is de Nederlands regering overgegaan tot de benoemin van een gouverneur voor Nieuw Guinea Deze gouverneur, de heer Van Waardenburg en de resident, de heer Van Eekhout schijnen de zaken met kracht aa te pakken. Het aantal Europeanen o Nieuw Guinea is thans al beduiden groter geworden. Alleen reeds in Sorong zijn er enkel
Alleen reeds in Sorong zijn er enkel honderden in dienst van een petroleummaatschappij. Deze maatschappij heef bij Sorong een reusachtig bedrijf gevestigd, waarmede vele millioenen gulden gemoeid zijn.
Bereids is een aanvang gemaakt met de bouw van een nieuwe regeringswijk te Hollandia, waar dan de departementen van algemeen bestuur zullen worden gehuisvest.
En nog dezer dagen heeft gouverneur Van Waardenburg meegedeeld, dat grote plannen in voorbereiding zijn, o.a. voor de bouw van een nieuwe stad. Men krijgt wel de indruk, dat in N. Guinea energiek wordt aangepakt om dit gebiedsdeel tot groter bloei te brengen.
Als de politieke ontwikkeling nu maar geen roet in het eten gooit Maar hierover een volgende keer. I. V.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 oktober 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's