Te Oolttgensplaat een verordening op de aardadppelmoeheid aangemnomen
De gemeente krijgt een legaat - Een procedure met aannemer Damen - Verhuur volkstuintjes
De gemeenteraad van Ooltgensplaat vergaderde Donderdagavond. Men kwam bijeen in de voor het eerst electrisch verlichte raadszaal. Burgemeester Hordijk wees de heren raadsleden op de drie koperen kronen, waarop peervormige lampen een zacht licht verspreidden. De heer van Kempen was afwezig. Burgemeester Hordijk opende met gebed. De notulen werden door de secretaris, de heer Korteweg gelezen.
Bij de ingekomen stukken was o.a. bericht van verhindering van de heer van Kempen, aanvaarden benoeming tot onderwijzer door de heer Dame, voorts goedkeuringen op begrotingswijzigingen. Verzoek Bond Ned. Architecten om zoveel mogelijk leden dezer vereenigingen in te schakelen. Verzoek R. Kath. Beroepskeuzebureaux om subsidie werd voor kennisgeving aangenomen.
De heer liongeweg informeerde naar de salarisverordening gemeentepersoneel. Volgens de Voorz. is die binnen afzienbare tijd te wachten. Over de regeling voor het secretariepersoneel moest men een jaar doen!
Een prooediuie. De Voorz. sloot na behandeling der ingekomen stukken de openbare vergadering. Dit hield verband met het agendapunt: „Voorstel tot, indien nodig, voeren van een procedure inzake M. H. Damen. (De aannemer van de 52 nieuwe woningen in de kom en in Achthuizen, waarmede geschil is ontstaan. Redactie.) Deze geheime bespreking bleek heel wat tijd te vorderen. Na heropening begrepen wij uit de woorden van de burgemeester, dat deze bij rechterlijke uitspraak enige sleutels van woningen in zijn bezit wil krijgen. De raad moest besluiten om de procedure te beginnen. „Kost dat geld?" vroeg de heer D. C.
„Kost dat geld?" vroeg de heer D. C. van Oostende, waarop de Voorz. antwoordde, dat de tegenpartij tot de kosten veroordeeld wordt als die het geding verliest! De raad keurde het voorgestelde goed,
De raad keurde het voorgestelde goed, waarbij werd opgemerkt, dat men wellicht beter nieuwe sleutels kon maken, hetgeen echter volgens de Voorz. al gebeurd is. (Deze merkte nog op, dat al het materiaal eigendom van de woningbouwvereniging is.
Schooltandverzorgin^ B. en W. stelden voor om een renteloos voorschot te verstrekken aan de Stichting Schooltandverzorging, en wel ƒ 1.11 per schoolkind, totaal ƒ 569.43. De heer D. C, van Oostewie merkte op, dat men al schoolartsendienst kreeg en nu dit weer. „Wat zal er nog meer volgen?" zo vroeg spr. die in een en ander het onttrekken van ouderlijke verantwoordelijkheid zag. De Voorz. wees er op, dat alles op basis van vrijwilligheid staat. Het voorstel werd aangenomen. Een voorstel tot het garanderen van een evenredig dfeel van de rente en aflossing der door het Ebof aan te gaan kasgeldlening van 100.000 gld. bleek op geen bezwaren te stuiten.
Samenvoeging Dan volgde het voorstel van B. en W. om de gemeenschappelijke actie tegen de voorstellen van Ged. Staten tot samenvoeging van gemeenten op Goeree- Overflakkee te steunen met de gevraagde subsidie van 5 et per inwoner voor het sociologisch onderzoek.
De heer Liang«weg zei slechts een eenzijdig rapport van de commissie te verwachten, terwijl hij een zuiver objec tief sociologisch rapport verlangt. Spr. is voor 100% tegenstander! „Zoveel te beter!" vond de heer K. van Oostende, die bij de commissie wenste aan te sluiten.
De heer Langoweg weiiste stemming. Tegen de 5 et subsidie stemden de heren v. d. Vliet en Langeweg. De andere tien bleken voor.
Een legaat Gezien een schrijven van Notaris J. C. Stuart te Haarlem, d.d. 20 September 1950, waarin wordt medegedeeld, dat wijlen mejuffrouw A. T. A. de Clerq van Weel, laatst gewoond hebbende te Haarlem en overleden 23 September 1949 aan de Gemeente Ooltgensplaat heeft gelegateerd, vrij van alle lasten en belastingen:
zeven blauw porceleinen borden (oud blauw); haar Bijbeltje met gouden slot; een donker-eikenhouten kastje op hoge poten en 4 geschilderde portretten leden familie van Weel.
Overwegende, dat dit legaat vrij van kosten en zonder voorwaarden aan de Gemeente wordt aangeboden en dat het een aangename herinnering vormt aan een nazaat van de familie van Weel, welke familie voorheen van grote betekenis voor deze gemeente is geweest, terwijl erflaatster zelf geen andere band met Ooltgensplaat had, dan alleen de afstamming van haar moeder en voorouders, dat het aangebodene een plaats in de historische raadzaal kan worden gegeven en dus een aanwinst voor het gemeentehuis betekent, stelden B. en W. voor om het aangeboden legaat onder dankzegging te aanvaarden. De raad betuigde zijn instemming met dit voorstel.
Beschikkende op een reclame hondenbelasting 1950 van J. Kreeft, Nieuwstraat 15, overwegende, dat reclament dus tijdig heeft gereclameerd en dat bij onderzoek gebleken is, dat hij ten onrechte In de 2e klasse van de honijenbelasting is aangeslagen, stelden B. en W. voor de aanslag, groot ƒ 10.— terug te brengen in de Ie klasse, groot ƒ 5.— Aldus werd besloten. Een bezwaarschrift van J. W. Kaslander tegen aanslag schoolgeld werd niet ontvankelijk verklaard, daar men bericht had ontvangen van de belastinginspectie dat de aanslag in overeenstemming was met de gegevens ter inspectie.
Verordening Aardappelmoeheid Dan kwamen B. en W. met een voorstel tot het aannemen van een verordening „op de aardappelmoeheid'.. Dit voorstel luidde aldus:
Gezien een voorstel van de Directeur van de Plantenziektenkundigen Dienst, waarin wordt aangedrongen op de vaststelling ener verordening, regelende de registratie en exploitatie van volkstuinen,
Overwegende, dat deze verordening nodig is voor de handhaving van de Wet Bestrijding Aardappelmoeheid en dat de naleving dezei wet veelal onvoldoende is, niet uit onwil, doch uit onwetendheid, voornamelijk van telers van aardappelen in volkstuintjes,
dat b\j het registratie van volkstuintjes zowel voldoende voorlichting kan worden gegeven als op de naleving van genoemde wettelflke voorschriften kan worden gelet en dat het dus in het algemeen belang moet worden geacht, de voorgesteide verordening vast ♦« stellen".
T>e heer Kopteweg vroeg of men wis wat men begon, gezien de uitvoering van de regeling en de controle. De moeheid komt bovendien zelden voor bij de eompostbemesting, die men in de volkstuintjes toepast. Spr. was het eens met Ir Cleveringa.
De Voorz. noemde het een noodzakelijkheid, tenzij de raad van andere gevoelens was.
De heer van Es vond de toestand nu nog niet gevaarlijk, maar dat kan komen en voorkomen is het best, Spr. vond het wel nuttig om de verordening bij de hand te hebben. Er staan grote belangf n voor de aardappeltelers op het spel.
De Voorz. sloot bij deze woorden aan en voerde aan, dat in de volkstuintjes weinig wisselbouw mogelijk is. Hij gaf echter toe, dat het gelukkig nog niet urgent is.
De heer D. C. van Oostend« kon zich met een en ander slecht verenigen.. Het legt weer boeien aan en verplichtingen op. „En er is er Eén, die regeert. Laat men daar meer op letten. Het is een ontwijken van de Voorzienigheid!"
De heer Langeweg vond, dat men de middelen toch mag gebruiken.
De heer van Es wees op het toegenomen gevaar van de Coloradokever. De verplichting van spuiten is er af en nu dreigt een catastrofe. Dat dreigt ook met de aardappelmoeheid. De mensen moeten tegen zichzelf beschermd worden. Als de moeheid er is moet opgetreden kunnen worden. De Voorz. zei, dat de coloradokever
De Voorz. zei, dat de coloradokever juist bij de volkstuintjes is aangetroffen en gedijt.
De heer D. C. van Oostemle zag het anders. Ondanks alle voorzorg is de coloradokever doorgegaan. Spr. vond het een zaak van de landbouwers. Een verordening achtte hij misplaatst. Het voorstel werd aangenomen. Beide heren van Oostende waren tegen.
In de verordening wordt o.a. bepaald: Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:
„Volkstuin": een stuk grond, kleiner dan 10 are, bestemd voor de te teelt van voedingsgewassen en/of bloemen, in hoofdzaak ten behoeve, van één gebruiker en zijn auto, en welk stuk grond geen deel uitmaakt van de grond waarop de woning van de gebruiker staat.
Het is verboden zonder vergunning van burgemeester en wethouders een stuk grond te verhuren of krachtens enige andere rechtsverhouding beschikbaar te stellen voor gebruik als meer dan twee samenhangende volkstuinen.
De vergunning wordt verleend voor één kalenderjaar onder opgave van ligging en grootte van het stuk grond en het aantal volkstuinen dat daarop is of zal worden aangelegd.
Hij, aan wie een vergunning is verleend, is gehouden een lijst bij te houden van de namen en adressen van de personen, die een deel van het betreffende stuk grond als volkstuin gebrui
ken. Door middel van een platte grond of op andere wijze moet duidelijk blijken, welke persoon het gebruik heeft van elke volkstuin. Van deze registratie moet hij jaarlijks
Van deze registratie moet hij jaarlijks vóór 1 Mei volledig afschrift zenden aan Burgemeester en Wethouders. Aan hen, die met de uitvoering of
Aan hen, die met de uitvoering of met het toezicht op de naleving van deze verordening zijn belast, of daartoe moeten medewerken, wordt de last verstrekt alle volkstuinen en alle daarop voorkomende getimmerten en andere opstallen, geen woningen zijnde, ook tegen de wil van de eigenaar of de gebruiker te allen tijde te betreden.
Een voorstel tot intrekking van de op 28 Juli vastgestelde verordening tot wijziging der legesverordening ten aanzien van bouwvergunningen en tot vaststelling van eenzelfde verordening met veranderde tekst, werd zonder discussie aangenomen. Dit betrof de leges, die verschuldigd
Dit betrof de leges, die verschuldigd zijn voor bouwen of geheel of gedeeltelijk vernieuwen van woningen of andere gebouwen en wel ƒ 0.20 voor ieder geheel bedrag van ƒ 100.— van de bouw of vernieuwingskosten met een minimum van 50 et per vergunning. Als advies van Stad en Land moet worden ingewonnen, worden de leges verhoogd. Als geen uitvoering aan de plannen wordt gegeven zijn de rechten toch verschuldigd!
Verlranr tuintjes Hierna behandelde men een voorstel tot onderhandse verhuring van volkstuintjes, voorheen eigendom van Mosselman en Korteweg. Bij raadsbesluit d.d. 10 Febr. 1950 is
Bij raadsbesluit d.d. 10 Febr. 1950 is aangekocht een perceel tuinland van Mosselman en Korteweg, ten einde dit successievelijk te bestemmen voor woningbouw.
B. en W. overwogen dat het gewenst is, zolang niet tot bouwen wordt overgegaan, de tegenwoordige huurders in de gelegenheid te stellen, hun perceel als volkstuintje in gebruik te laten. dat zulks echter, met het oog op het gestelde doel, moet plaats vinden in afwijking van plaatselijk gebruik. De tegenwoordige huurders, op twee na, hebben alle de gestelde voorwaarden, geaccepteerd, dat de volkstuintjes
den, geaccepteerd, dat de volkstuintjes met ingang van 1 Januari 1951 opnieuw worden verhuurd tegen 3.3 cent per m2 per kalenderjaar met huurbetaling op 1 November van elk jaar, terwijl huuropzegging tegen ieder gewenst tijdstip kan plaats vinden en voorts, dat, indien de huur in de loop van een jaar wordt opgezegd tegen 31 December van het lopende jaar, de huurder bij voorbaat afstand doet van het recht om het tuintje nog een jaar in huur te houden en bij opzegging tegen een vroegere datum dan 31 December, over dat jaar geen tuinhuur is verschuldigd terwijl de huurder geen recht op schadevergoeding kan doen gelden. De twee huurders, welke de voor
De twee huurders, welke de voorwaarden niet hebben geaccepteerd, kuni.sn hun volkstuintje aanhouden tot 31 December 1951 voor een huur van 2.7 per m2, waarbij wordt gesteld, dat, indien over de grond vóór 31 December 1951 moet worden beschikt, een billijke schadeloosstelling wordt verleend, te bepalen bij arbitrale uitspraak.
Nader werd voorgesteld aan Jac. de Vos en aan Abr. de Vos voor het kalenderjaar 1951 onderhands te verhuren een perceel volkstuintje voor respectievelijk ƒ 13.50 en ƒ 6.53. 2. Aan de navolgende personen onder
2. Aan de navolgende personen onderhands een perceel volkstuintjes naar oppervlakte en huurbedrag per jaar als achter hun naam is vermeld:
E. do Ruiter 242 m2 ƒ 7.99; Jac. Fun 475 m2 ƒ 15.68; C. Remus 658 m2 ƒ 21.71; E. Hotting 666 m2 ƒ 21.98; P. Beijer 500 m2 ƒ 16.50; M. v. Binsbergen 533 m2 ƒ 17.59; Jac. Duim 641 m2 ƒ 21.15; J. M. van Oostende 633 m2 ƒ 20.89; W. M. de Vos 816 m2 ƒ 26.93; W. de Vos Bz. 408 m2 ƒ 13.46; J. Duim 600 m2 ƒ 19.80; Joh. de Bonte 941 m2 ƒ 31.05; T. van Dam 1058 m2 ƒ 34.91; A. Kagchelland 658 m2 ƒ 21.71; D. Kooiman 500 m2 ƒ 16.50; L. Vermaat 533 m2 ƒ 17.59; C. de Vos 533 m2 ƒ 17.59; M. Leijdens 633 m2 ƒ 20.89; C. Hokke 1949 m2 ƒ 64.32; A. Hokko 600 m2 ƒ 19.80; K. Hokke 408 m2 ƒ 13.46; W. de Vos 600 m2 ƒ 19.80.
De heer van der VUet vond het onjuist, dat de gemeente de eerste is, die de huur hoger stelt.
De Voorz. zei dat B. en W. het niet te hoog achten.
„Ik wel!" hield de heer v. d. Vliet vol. „'t Is goede tuingrond, centraal in het dorp!" vond de Voorz.
De heer K. van Oostende vreesde, dat de andere verhuurders nu ook zullen verhogen. „Wat wordt nu betaald?" vroeg de
„Wat wordt nu betaald?" vroeg de heer D. C. van Oostende. ,,Vijf en veertig cent!" antwoordde de
,,Vijf en veertig cent!" antwoordde de Voorzitter. De heer Langeweg stelde voor het op
De heer Langeweg stelde voor het op 50 et te brengen, de heren v. d. VUet en K. van Oostendte wilden de huidige huur handhaven. B. en W. namen het voorstel van 50 et over. Er werd gestemd. De heren v. d. Vliet, Langeweg, D. C. van Oostende en K. van Oostende waren tegen, de andere zes voor het nieuwe voorstel van B. en W. B. en W. kwamen dan ook met de
B. en W. kwamen dan ook met de navolgende voorstellen: Per 1 Februari 1950 is een geldlening
Per 1 Februari 1950 is een geldlening groot ƒ 5160.— tegen een rente van 2%%, aangaan bij het Burgerlijk Armbestuur te Ooltgensplaat voor dekking van het op de begroting voor 1950 voorkomende ongedekte restant van de voor de vrachtauto voor de openbare werken gedane uitgaven. Gebleken is, dat voor dit doel reeds
een geldlening is aangegaan krachtens raadsbesluit van 20 April 1949 zodat eerstgenoemde geldlening dus behoorde te worden afgelost. Voor het herstel van do Spuisluis is
Voor het herstel van do Spuisluis is nodig een bedrag van naar raming ƒ 18.500.—, waarin door de polder het Oudeland wordt bijgedragen ƒ 10.000.—, zodat voor de gemeente resteert een bedrag van ƒ 8.500.—.
Dit bedrag kan gevonden worden door een geldlening welke kan worden geplaatst bij en overgenomen door het Burgerlijk Armbestuur te Ooltgensplaat tegen een rente van 2%% en een aflossing in de jaren 1950 t.m. 1966 van ƒ 500.—.
Beide voorstellen werden aangenomen Onbewoionbaar De woning plaatselijk gemerkt Achthuizen no. 34b te Ooltgensplaat, bewoond door het gezin van G. van Bergen is wegens: vochtigheid, door doorslaand vocht;
vochtigheid, door doorslaand vocht; oude, vervallen toestand en gedeeltelijke bouwvalligheid; slechte indeling.
ongeschikt is ter bewoning en niet door het aanbrengen van verbeteringen in bewoonbare staat kan worden gebracht.
Gelet op het advies van de Hoofdingenieur-Directeur van de Wederopbouw en de Volkshuisvesting werd voorgesteld deze woning onbewoonbaar te verklaren en te gelasten dat deze woning moet zijn ontruimd binnen de termijn van zes maanden. De woning Molendijk 35c, bewoond
De woning Molendijk 35c, bewoond door het gezin van W. Buth werd op dezelfde gronden voor onbewoonbaarverklaring voorgedragen.
De heren Moerenhout en D. C. van Oostende vroegen of nu na 6 maanden de mensen er uit moeten.
De Voorz. antwoordde, dat bewoning verlengd kan worden. Beide heren drongen er op aan, dat eerst voor goede huisvesting van betrokkenen gezorgd zal worden, hetgeen de Voorz, wel wilde toezeggen.
Het volgende voorstel van het college betrof een verkeersverbetering, die B. en W. op het oog hadden. Men legde de raad het plan voor om over te gaan tot aankoop van het perceel, waarop de zgn. rode schuur staat op de hoek Weespad-Stoofstraat. Men zou de schuur willen afbreken, zodat de rooilijn kan worden doorgetrokken. Het college verzocht ƒ 3250.— voor een en ander disponibel te stellen. Er zal een stenen schuur voor gebouwd kunnen worden.
De heer D. C. vam Oostende wilde de kosten verhalen op de autorijders. „Die hebben er meer belang bij dan de gemeenten!" zo oordeelde hij.
De Voorz. vond het een algemeen belang. Vooral vanwege het vervoer van landbouwrproducten! De heer van Es wees er op, dat er
De heer van Es wees er op, dat er nog zoveel straten te verbeteren zijn, hetgeen hij veel dringerder nodig vond. Spr. wilde dit liever laten zitten, ook vanwege de hoge prijs per vierk. meter, nl. plm. ƒ 20.—.
De Voorz. vond het verdwijnen van de schuur aesthetische winst. Er is nu gelegenheid om het weg te krijgen. Het is een verbazend gevaarlijk punt daar bij de school. Spr. gaf toe dat het bedrag niet te laag is. De heer van Oostende vreesde dat
De heer van Oostende vreesde dat men er „tachtig in de bocht" zal gaan, als het gemakkelijker wordt.
De heer Korteweg vond dat meer op de maximum snelheid gelet moest worden. Hij vond een en ander ook duur! De heer van Es vreesde ook meer
De heer van Es vreesde ook meer snelheid! De heer K. vam Oostende vond het
De heer K. vam Oostende vond het voor de schuur niet te duur, maar de vraag is of het nodig is. Spr. vond het een zeer gevaarlijke situatie ter plaatse. Goedkoper krijgt men het nooit. Van der Veer mag niet de dupe worden, zo meende spr.
Tegen het voorstel van B. en W. stem den de heren van Es, D. C. van Oostende en Korteweg.
Het is dus in meerderheid aangenomen. Ook een vorostel tot aankoop van 8
Ook een vorostel tot aankoop van 8 m2 grond en het bruggetje van W. van Kempen D.Wz. in de geprojecteerde Weesmolenstraat werd goedgekeurd door de raad.
De Voorz. deelde mede, dat met deze aankoop ƒ 118.— gemoeid is. Het is de bedoeling t.z.t. de straat door te trekken.
Drie begrotingswijzigingen werden goedgekeurd. Dit betrof baggeren in Sluishaven, exploitatie van woningen en onderwijs.
Rondvraag De heer D. C. van Oostende vroeg van wie de toren is.
Tot de zolder blijkt die van de kerk, boven van de gemeente.
Dezelfde spr. attendeerde op versperring van de Ring door wagens enz. van de commissionnairs. De Voorz. zei dat dit de aandacht
De Voorz. zei dat dit de aandacht heeft.
De heer D. C. van Oostende vroeg voorts meer politietoezicht op Zaterdagavond. Dronken lieden houden auto's aan, er wordt gezongen en mondorgel gespeeld, het lijkt wel kermis.
De Voorz. antwoordde, dat een der politiemannen tijdelijk afwezig is wegens volgen van een cursus.
,,U kon zelf eens een keer door het dorp gaan!" vond de heer van Oostende. „Merkwaardig is, als ik kom gebeurt
„Merkwaardig is, als ik kom gebeurt er nooit iets!" deelde de Voorz. mede, die voorts vond, dat hij toch moeilijk voor politie-agent kan gaan spelen. De heer van Vugt vroeg of de water
De heer van Vugt vroeg of de waterleidingbuizen aan de Galathesedijk nog niet verdwijnen en voorts een lantaarn meer in Achthuizen. (Zie voor vervolg pag. 4 Ie kolom)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's