Kinderhoekje
Bieste jong'ens en meisjes! Het is altijd leuk om te vertoeven in een oud stadje. Daar zijn van die bizondere dingen uit vroeger tijd, die herinneren aan vergane glorie en welvaart. Zo'n stadje ligt op het eiland Walcheren in Zeeland. Ik bedoel Vere, waar ik een dag heb vertoefd, en waar je verscheidene dagen zonder verveling zou kunnen doorbrengen. Van verre zie ik al, dat het daar iets
Van verre zie ik al, dat het daar iets bizonders moet zijn: de grote, machtige kerk, met de stompe toren zie je al van een eind boven alles uitsteken.
Het plaatsje heeft thans ongeveer duizend inwoners, maar in vroeger tijd was het inwoner-tal wel tienmaal zoveel. Het verzanden van de haven maakte dat de stad achteruit ging en de mensen naar elders trokken.
Om bij die kerk te blijven: die is voor een groot deel verknoeid door Napoleon. Deze man, bekend uit onze geschiedenis, is daar heer en meester geweest. De grote ruimte van het kerkgebouw kon hij mooi gebruiken als... paardenstal. Bovenin lagen dan de manschappen. De grote, prachtige ramen werden uitgebroken en dichtgemetseld met stenen. Wat gaf de Franse keizer om de schoonheid van het gebouw?
Toch ging het Napoleon niet voor de wind op het eiland Walcheren. Zijn manschappen kregen de gevreesde Zeeuwse koorts, waardoor honderden manschappen ten grave daalden. In een massagraf, een twintig minuten westelijk van de stad, kregen de gestorvenen een laatste rustplaats.
De toren, die te beklimmen is, biedt een prachtig uitzicht. Het eiland Walcheren is helemaal te overzien; nu zéker, nu al het geboomte uit het vroeger zo schone land door de inundatie Is verdwenen. Aan je voeten ligt het stadje, als een bouwwerk van blokjes, door kinderen opgesteld. En overal op de Zeeuwse wateren bedrijvigheid van schepen. Het kanaal, dat naar Middelburg en Vlissingen loopt, zie je liggen als een brede sloot. Een eindje van je af, vanuit het andere torentje, de slanke spits van het oude stadhuis, klingelen de klokken van het fraaie, carillon. De heldere klanken worden gesprenkeld over de oude huisjes. Enkele meters boven je hoofd, op de korte torenspits, draait een model van een schip, op de grillen van de wind. Hier past geen haan op de toren. Het schip vertelt van de handel door middel van de schepen, die weleer uit- en invoeren. Ik zou nog verder moeten gaan, maar voor deze keer genoeg. Thans moet ik laten volgen het
4e SEPTEMBERRAADSEL: Gevraagd worden: 1. opvolger van Elia. 2. zoon van Pares (Matth. 1.) 3. oudste zoon van Jacob. 4. man van Bathseba (zie 2 Sam. 11.) 5 mij genadig, o God (Ps. 56.) 6. profeet in Achabs tijd. 7. schoonmoeder van Ruth. 8. eerste vrouw van Ahasveros (Ester). 9. de eerste mens. 10. schaapherder die koning werd. 11. vader van Eleazar (Matth. 1.) 12. vrouw van Boaz. 13. zoon van Midian (Gen. 25) 14. man die de ark bouwde (eerste wereld.) 15. zoon van Joktan (Gen. 10.) 16. Welgelukzalig zijn de oprechten van (Ps. 119.) 17. vrouw van Adam. 18. De Heere verscheen Abraham bij de eikenbossen van... (Gen. 18.) 19. schoonzuster van Ruth. 20. zoon van Aaron (zie Aarons dood.) 21. dochter van Jacob. 22. vader van Samuel. 23. andere naam voor Meester (zie de Evangeliën)
De beginletters van deze woorden vormen een gebod uit de Wet des Heeren, dat ons allen, maar zeker de kinderen aangaat. Dit eenvoudige raadsel werd ingezon
Dit eenvoudige raadsel werd ingezonden door
Jaa.p Stolk, MeUssant. Nu komen nog enkele brieven. Pieter H. G., Ouddorp. Je hebt mooi werk geleverd, Pieter. Je hebt onder vonden dat het beloond is geworden Was het naar je zin? Ik merk, dat jc hart hebt voor je dieren. Je duiven zul. len wel goede vliegei's worden. Zijn (Jo eieren uitgekomen? Er is heel voel weili aan. Maar een dierenliefhebber hcott het er voor over. Wim L., St. Philipsland. Het doet nio
Wim L., St. Philipsland. Het doet nio plezier, dat de prijs zo naar genoes^pn is. Wat heb jij een heleboel gezien' E„ je hebt alles goed onthouden ook. Dat was gewichtig: op de stoel van de voor. zitter van de Kamer. Zal je goed voor het hondje zorgen?
Rietje O., Zuilen. Was het een nood. landing van het vliegtuig daar bij Oud. dorp? Vond je het gei'aamte van ii(, walvis niet zo groot als je je voorgcstolj had. Geraamten vallen meestal toch tegen in grootte. Ik heb liet ooli gozien, maar ilt vond dat het toch nogal WPIIO! tjes was. Zo'n verlichting zie je niet vaak, hè? Zou je nü nog kunnen mei. ken?
Wim P., Schenpenlsse. Ja, de winter is weer al wat in ziclit. De Septembermaand stond ecliter in hot teken van de herfst. Br, zo regenachtig en koutV Heb je liever zomer? Ik wel.
Maarten en Oomelis G., Ouddorp. Ja, dat doen ze overal op de scholen. Het is een goed werk. Alle pogingen dienen in het werk gesteld te worden om die gevreesde ziekte tegen te gaan. Als er vroeg kan ingegrepen worden, is er al veel gewonnen. De drukte is nu wel wat over op het land, denk ik. Of weten jullie nog goed wat je te doen hebben? Wienes O., Zuilen. Welke reis vond
Wienes O., Zuilen. Welke reis vond je mooier: die op de motor of met de trein? Zou je pruimepit al ontkiemd zijn? Zo'n helicoptére is een wondcilijk vliegtuig, hè? Er kan in korte tijd heel veel werk mee gedaan worden. Kun je al spelen op de piccolo? 't Valt nog niet mee, nietwaar?
Allemaal. De tijd van inzending \i weer aangebroken. V& vei-wacht van jullie het Septemberwerk. Doet allen jullie best. De hartelijke groeten van OOM KO.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 september 1950
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 september 1950
Eilanden-Nieuws | 20 Pagina's