Oude Sommelsdijkse kunst
Knipsels van Barbara de Graaff. I
I Op de tentoonstelling van het Streekmuseum, verleden jaar December in de Rijks H.B.S. alhier gehouden, waren o.m. mooie knipsels te zien van Mevrouw Barbara Schippersde Graaff. Deze kunstige knipsels hangen ingelijst op het gemeentehuis te Sommelsdijk, die voor de tentoonstelling welwillend werden afgestaan.
Misschien was bij vele bezoekers daar weinig oog voor, hoewel dit toch bijzonder kunstenaarswerk mag worden genoemd. In het tijdschrift „Oud Nederland",
In het tijdschrift „Oud Nederland", gewijd aan Volkscultuur en oude Ambachtsheerlijkheid, vonden we over deze „knipsels" een artikel, waarin de kunstwaarde zeer hoog werd aangeschreven.
„Zittend achter haar horretje knipte ze allerlei bekende typen uit het plaatsje, die haar raam voorbijgingen. De gelijkenis met het origineel was in de regel zeer groot. Haar eigenlijke naam v?as Barbara de Graaff, geboren te Sommelsdijk, 25 Mei 1804. Ze huwde op 23 September 1841 met Jacob Schippers, Ned. Herv. Predikant te Stellendam, geboren 1803 te Zaandam. Barbara Schippersde Graaff is kinderloos overleden op 8 Januari 1884.
Een familielid van Barbara, nl. Jacoba Johanna de Graaff, geboren te Sommelsdijk in 1817, huwde 6 Augustus 1843 met Anthonie Johan van der Poest Clement, overled'sn 1887 te Amsterdam.
Hun zoon Andries van der Poest Clement, gehuwd met Josina Cornelia Visser, bezat vele knipsels van Barbara de Graaff. Een deel van deze collectie is gevoegd bij de icnipsels in Sommelsdijk, die bewaard worden in het dorpshuis aldaar. I Over haar kunstvaardigheid met de
Over haar kunstvaardigheid met de schaar schreef J. H. Scheffer in het Algemeen Ned. Familieblad van 26 Februari 1884, no. 101, art. 5."
Volgens de mededelingen in bovengenoemd tijdschrift moeten er nog meer fraaie knipsels in bezit zijn van familieleden Barbara de Graaff. Een verre nicht te Aerdenhout bezit nl. een knipsel, gemaakt voor de gouden bruiloft van haar overgrootouders. Om een inscriptie ligt een krans van eikelbladeren met eikels, de nerven ingeperst, waarvan het aantal eikeltjes moet corresponderen met het aantal kinderen, klein en achterkleinkinderen. Het is verblijdend dat er van het
Het is verblijdend dat er van het kunstwerk van deze oudSommelsdijkse, zoveel voor het nageslacht is bewaard.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 september 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 september 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's