"Helpt Ambon in nood"
Deze kreet moge luide dringend weerklinken door heel ons vaderland! Wat de broedervolken in de Molukken voor Nederland gedaan hebben zal nooit kunnen worden vergolden door ons. Maar wij kunnen die thans in nood verkerende groepen Nederlandei-s helpen zo veel in ons vermogen is. Deze broedervolken, die ons Vorstenhuis als het hunne beschouwden, de eeuwen door, en onze driekleur als hun vlag, worden van ons losgescheurd. Zij worden door de honger bedreigd!
De hartekreet: „HELPT AMBON IN NOOD" zal weerklank vinden in de harten van honderdduizenden. Die velen zullen vragen: „Wat moeten we doen?" En hier is het antwoord:
Begin met Uw handen uit te strekken naar de zonen van de broedervolken, voor zover die in ons midden vertoeven. Reeds werden enige duizenden guldens bijeengebracht om de hier studerende en in opleiding feijnde jongelieden in de gelegenheid te stellen hun studie voort te zetten. De hulp kan echter verder gaan. Het ideaal zou zijn een kustvaarder binnen de kortst mogelijke tijd vol te laden met voedsel en geneesmiddelen om die op volle kracht naar Ambon te laten stomen. Maar hóe die zo hoog nodige goederen er zullen komen, zij moeten er heen en... zeer spoedig. Daarvoor nioeten de nodige gelden binnenstromen. Enkele maanden geleden is deze actie
Enkele maanden geleden is deze actie begonnen. Op 21 Juli 1950 is de stichting „Helpt
Op 21 Juli 1950 is de stichting „Helpt Ambon in nood" in het leven geroepen. Het doel is het hulp verlenen aan de Noord- en Zuid-Molukken en eventueel andere gebieden die in nood verkeren (en die deel uitmaken van het voormalige Nederlands-Oost-Indië.) Deze hulpverlening zal bestaan uit het uitreiken van studiebeurzen, betaling van avondcursussen benevens uit voorziening van voedsel en medische hulp, alles ter beoordeling aan het Bestuur.
De stichting zal in geen enkel geval politieke doeleinden nastreven. De stichting tracht dit doel te bereiken door het maken van propaganda, zowel schriftelijk als mondeling, het houden of doen houden van vergaderingen, lezingen, filmvoorstellingen, inzameling van gelden, tentoonstellingen, en het weer beschikbaar stellen van gelden, alles met behulp van wettige middelen.
Het bestuur van de stichting zal zo spoedig mogelijk een zwaar verzilverd gedenklepeltje in de handel brengen dat tegen de prijs van ƒ 2.— franco huis geleverd zal worden en ook in alle winkelbedrijven, die op de verkoop van soortgelijke artikelen zijn ingesteld, zullen de lepeltjes verkrijgbaar zijn.
H.M. Koningin Wllhehnina schonk aan Amsterdam het devies: Heldhaftig Vastberaden Barmhartig.
Heldhaftig Vastberaden Barmhartig. Laat het gehele Nederlandse volk zich dat devies waardig maken. Vooral: „Barmhartig zijn", dat zij ons aller leus, maar dan omgezet in de daad.
Er wordt wel eens geklaagd dat het Nederlandse volk g evensmoe is, maar dat is een smet die onverdiend op ons volk geworpen wordt. Voor allen, die waarlijk in nood verkeren, willen allen, zij die veel bezitten en zij die over geringe middelen beschikken, met liefde geven.
De hulp aan Ambon is niet alleen een daad van barmhartigheid, maar daarbij ook een erezaak. HELPT AMBON IN NOOD! Zendt dan Uw bijdragen, die gij voor
Zendt dan Uw bijdragen, die gij voor dit toch zo nobele doel ter beschikking wilt stellen per postwissel of door storting op de Rotterdamse Bank te Utrecht, postgiro 2679 ten name van de Stichting „Helpt Ambon in nood", Prof. Ritzema Beslaan 58, Utrecht.
Voor het bestellen van lepeltje(s) störte men ƒ 2.— per stuk op bovengenoemde postgiro, onder vermelding van letter „L", waarna het gevraagde U franco wordt toegezonden. Werk Comité:
G. Schouten, Prof. Ritzema Beslaan 58, Utrecht, Telefoon 10888 (K3400); A. M. V. d. Vegt, Tulpstraat 38bis, Utrecht; F. Winters, Andriessestraat 10 Soeäterberg; F. J. Rhebergen, Koppelweg 202, Zeist; J. v. d. Vegt, Prof. Ritzema Beslaan 58, Utrecht. Landelijk Comité:
Ds J. V. d. Berg, Pred. bij de Ger. Gem. te Utrecht; Ds H. M. Bielke, Pred. Evang. Gem. te Zeist; Ds P. M. Harkema, Ned. Herv. Pred. te Zeist; Ds P. de Kleer, Ger. Pred. te Utrecht; Ds C. J. Koningsberger, Ned. Herv. Pred. te Amsterdam; Ds P. Knijper Jr. Ger. Pred te Zeist; Ds H. Koppe, Ger. Pred. te Zeist; Ds L. Kwakkelstein, Ger. Pred, te Putten (Geld.); Ds G. Laarman, Ger. Pred. te Utrecht; Ds A. Meijers, Ned. Herv. Pred. te Utrecht; Ds W. Lutjeharms te Zeist; Ds W. L. Mulder. Ned. Herv. Pred. te Maartensdijk (Utr.); Ds K. Nolte, Luth. Pred .te Utrecht; Dr B. J. Oosterhoff, Chr. Ger. Pred. te Utrecht Mr H. H. Schuller, Burgemeester te Maartensdijk (Utr.); Ds P. de Smit, Chr. Ger. Pred. te Zeist; Ds H. J. Tiemens, Legerpred. Gilze-Rijen; Ds A. Vergunst Pred. Ger. Gem. te Zeist; Ds P. Zandt, Ned. Herv. Pred, Lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal; Ds R. W. Steur, Ned. Herv. Pred te Ouddorp; Ds H. Goedhart, Ned. Herv. Pred. Ds N. de Jong, Chr. Geref. Pred; Ds P. A. Zeilstra, Ger. Pred.; Ds G. Zweerus, Pred. Geref. Gem, allen te Middelhamis.
Rondom de Landbouwschool
Deze week hebben de leerlingen van de cursus voor zaakvoerders te Rotterdam mondeling examen afgelegd te Utrecht, nadat ze voor het schriftelijke examen, dat een paar maanden geleden in Rotterdam werd afgenomen, waren geslaagd. Dit schriftelijk examen duuit twee dagen, en daarbij worden de candidaten geëxamineerd in de vakken Boekhouden en Handelsrekenen. Ze moeten voldoende bekend zijn met de dubbele boekhouding, volgens de maandelijkse methode en vaardigheid bezitten en de toepassing daarvan, voor zover nodig om de boekhouding te voeren van een Landtaouwvereniging. Verder moeten de candidaten grondige kennis bezitten van de eisen ener volledige en nauwkeurig'e balans, en voldoende vaardigheid bezitten in het zelfstandig opmaken daarvan. Alleen zij, die voor het vak boekhouden minstens 6 behalen mogen aan het mondeling examen deelnemen.
De opleiding voor dit examen duurt twee jaren, waarbij de lessen gegeven worden in twee achtereenvolgende winterhalfjaren: onderbroken door een Kerst- en een Paasvacantie. Een en ander heeft de bedoeling om hen, die werk zaam zijn in het landbouwbedrijf zoveel mogelijk in de gelegenheid te stellen in de tijd, dat het bedrijf de minste tijd vraagt zich te wijden aan de lessen van de cursus. In verband daarmede is ook de Zaterdagmiddag aangehouden als lesmiddag, waarbij in het algemeen de lessen worden gegeven van 's middags 2 uur tot des avonds 6 uur. Aan de leerlingen worden de volgende eisen van toelating gesteld: ze moeten 18 jaai zijn en in het bezit van een diploma van een Land- of Tuinbouwwinterschool, van een Lagere Land- of Tuinbouwschool of van een 2-jarige algemene Land- of Tuuibouwcursus. De Zaakvoerderscursussen beogen het
De Zaakvoerderscursussen beogen het opleiden van personen, die zich willen onderwerpen aan het examen voor zaalcvoerders, waartoe door de Stichting Permanente Commissie voor Zaakvoerders-examens periodiek nl. om de twee jaar in geheel Nederland gelegenheid wordt gegeven.
Indien men slaagt voor het hiervoor bedoelde examen, verwerft men een diploma, waaruit Islijkt, dat men de geschiktheid bezit voor het vervullen van de functie van Zaakvoerder of Directeur van de Coöp. Aankoopvereniging. Op grond van opgedane ervaringen
Op grond van opgedane ervaringen wijzen we erop, dat vele personen zich voor deze cursus laten inschrijven, zonder dat ze beogen op de duur in een dergelijke werkkring werkzaam te zijn. In dit verband zij evenwel de aandacht erop gevestigd, dat het leeiplan van doze cursus geheel en al georiënteerd op de kennis, nodig voor de vervulling van eerder bedoelde functie, hoewel uit de aard der zaak tevens een bchooilijke basis wordt gelegd voor functies in het algemene landbouworganisatieleven, als bv. bestuurder van diverse coöperatieve verenigingen (coöp. aankoop verenigingen, boerenleenbanken enz.) Wanneer evenwel aan een beheerdei
Wanneer evenwel aan een beheerdei van een landbouwvereniging bepaalde eisen worden gesteld, zal het voor liem, die zelfstandig een beroep m het landbouwbedrijfsleven uitoefent, nodig en nuttig zijn in kennis minstens gelijk te staan met zijn collega in de coöperatieve handel.
Ook voor hem staat het volgen van deze cursussen open. Wij zouden op deze plaats niet zo
Wij zouden op deze plaats niet zo uitvoerig hebben stilgestaan bij deze opleiding, wanneer dit jaar niet gebleken was, dat voor flinke boerenzoons, die van aanpakken en volhouden weten, en in het bezit zijn van het diploma onzer school, ook het behalen van lipt zaakvoerders diploma mogelijk is. Op deze plaats willen we onze dorpsgenoot, de heer Härmen Mastenbroek van harte feliciteren met het behaalde succes en wij spreken de wens uit, dat het behaalde diploma moge bijdragen tot het verkrijgen van een hem passende weikkring. -O-
Land en Tuinbouw
Nederland is voor een groot gedeelte aangewezen op de uitvoer van zijn landen tuinbouwrproducten.
Herhaaldelijk wordt hierover in de bladen een uiteenzetting gegeven en ev op gewezen, dat behalve het afhankelijk zijn van de natuur deze beide takken van bedrijf ook sterk beïnvloed worden door de export. Is er geen of weinig expoit, dan zijn
Is er geen of weinig expoit, dan zijn de opbrengsten zo overvloedig, dst enorme hoeveelheden waardeloos zijn en naa)' de mestvaalt gaan, omdat ze niet kunnen worden verbruikt.
Hoewel regering en vakorganisaties proberen door een kleine tegemoetko- ming de telers voor ondergang te behoeden, zo laat het zich verstaan, dat er in die bepaalde bedrijven zeer grote verliezen geleden worden. Dit jaar lijdt de tuinbouw hier weei' zeer ernstig onder.
Er zijn perioden geweest, dat enkele groepen tuinders zeer hoge prijzen kregen voor hun product, omdat er een schaarste was aan groenten.
Zolang de vraag het aanbod maai bleef overtreffen, kregen de telers een lonende prijs. Kwam echter de koude grond met zijn
Kwam echter de koude grond met zijn producten aan de markt, dan liep het mis en daalden de prijzen benetien het minimum, zodat de groenten werden doorgedraaid. Frankrijk, België en Duitsland, zij ne
Frankrijk, België en Duitsland, zij nemen weinig of niets af. De grote steden trekken ook niet
De grote steden trekken ook niet har'd. Het binnenlands verbruilv is slechts maar een klein gedeelte van de grote opbrengst.
Vooral Noord Holland heeft ernstig te lijden door het grote overschot. Enorme hoeveelheden rode en witte kool worden op hopen gegooid iii de nabijheid van de veilinggebouwen.
Te Broek op Langendijk liggen er bergen van enige honderdduizenden kilo's die aan verrotting worden prijs gegeven, omdat zij noch voor menselijk voedsel noch voor veevoeder kunnen dienen.
Vooral voor die telers, die juist zulh een product hebben gekweekt, is het een ernstige tegenslag.
Zowel voor de regering als de organisaties baart deze kwestbare plek een grote zorg, omdat vooruit niet te bepalen is, welk gedeelte van de teelt door de export zal worden afgenomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 augustus 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 augustus 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's