Wind en zee Christus gehoorzaam.
Wie is toch deze, dat ook de wind en de zee Hem gehoorzaam zijn? (Marcus 4 : lb.)
De Heere spreekt dan door de daden. Zo ook hier. Christus bestraft de wind en zegt tot de zee: „Wees stil-" De wind gaat liggen en de zee wordt kalm. Hij neemt dus de oorzaak van hun angst weg. Maar nu komt ook de bestraffing. Wat zijt gij zo vreesachtig? Hoe hebt gij geen geloof? O, als de Heere redt, dan vernedert Hij tegelijk. Diepe ontdekking gaat met gezegende uitredding gepaard. Daarom doet het steeds onbehagelijk aan, wanneer Gods volk uitreddingen vertelt en de diepe vernedering des harten als vrucht dier uitredding verzwegen wordt. Men gaat dan op die uitredding prat. Men toont Zijne bekering daarin. De Heere wordt er niet in verheerlijkt. De rechte vrucht is diepe schaamte. Immers in de nood kwam het uit, dat men ontbloot was van het ware kinderlijke betrouwen op de Heere. Ons vermeend geloof bleek niet aanwezig te zijn. En als dan de Heere toch krachtens Zijn trouw verlost, zo wordt men daaronder diep beschaamd. De stille bestraffing die daaraan ten
De stille bestraffing die daaraan ten grondslag ligt vernedert ons in het stof. Dat lezen wij ook in het verdere van dit geschiedverhaal. Zij vreesden met grote vreze. Zij kregen een diepe indruk van de hoogheid en majesteit Gods. Dat deed him nietigheid tegenover Hem beseffen. Tot Hem durfden zij geen woord op dat ogenblik zeggen. Diep ontzag voor Hem vervulde hun harten. Zij spraken slechts tot elkander: „Wie is toch Deze, dat ook de wind en de zee Hem gehoorzaam zijn?" De wondermacht van Hem kunnen zij niet bevatten, de diepte van Zijn wegen kunnen zij niet peilen. Als Zone Gods openbaart Hij zich en niet als hun meester. Dat Hij sterk van vermogen is, werden zij nu een ogenblik gewaar. Straks zou Hij dat nog geheel anders bewijzen, door de dood te verslinden tot overwinning, door de ontzaglijke toorn Gods te dragen, door satans kop te vermorzelen, door het leven af te leggen en het weder op te nemen. Doch dat alles was toen nog onbekend. Zijn profetiën, die daarop doelen, begrepen zij niet. Zij zouden het na deze verstaan.
Wat ligt in dit alles toch een lering voor Gods volk. In onze dagen van oppervlakkig Christendom wordt Jezus algemeen beleden, zonder maar iets van Zijn kracht tot redding te verstaan. Leringen worden daar niet het minst verkregen. Dit is alleen weggelegd voor het ware volk Gods, dat door Woord en Geest is wedergeboren. Zij leren bij het licht des Heiligen Geestes zich al langer hoe meer kennen als onkundige schepselen. Op de leerschool der heilige zaken komt de onkunde voor de dag. Zij toch worden geleid in wegen waar hun nietigheid en des Heeren grootheid aan het licht komen. Zelfs een leven onder de belofte, of wilt gij na de ontsluiting van de weg tot zaligheid in Christus, is een weg, niet enkel van zielsgenietingen in de gemeenschap met Hem, maar ook van geloofsoefeningen. De Heere leidt Zijn volk in zulke wegen waarin de vroegere vertroostingen en beloften moeten uitgeleefd worden. Dan trekt de Heere Zich inzake de gevoelige tegenwoordigheid van Zijn volk terug. Men moet dan leren uit het geloof te leven. Stormen des levens moeten worden doorleefd. Gevaren beangsten het hart. Ja, stormen van binnen en van buiten. Men vraagt zich dan wel eens af: Is dat nu de weg? De raadselen des levens vermenigvuldigen. Onder dat alles wordt het gevaar steeds groter dat men daaronder zal omkomen. Weg is ons geloof. Kwijt zijn wij ons vertrouwen. Zou nu de Heere ook nog weten van
Zou nu de Heere ook nog weten van ons verdriet? Bekommert Hij Zich niet over onze ellende? Zullen dan nu Zijn beloftenissen haar vervulling missen. Ach had men toch maar nooit iets inzake de beloften verteld. Het zal immers toch alles op fiasco uitlopen. Doch de angst voor omkoming doet roepen tot God. O, de Heere doet het water wel eens aan de lippen komen. Hij laat de nood wel eens hoog klimmen. De benauwdheid doet het hart ineen krimpen. De Heere doet op het noodgeschrei wonderen. Hij begeeft Zijn volk nooit. Hij legt de stormen der ziel het zwijgen op. Hij doet de zee van druk en ellende kalmeren. Als Hij door Zijn Woord en Geest het hart stilt, zo stilt Hij dan ook de golven van tegenspoed. Hij doet nimmer half werk. Waarom leidt de Heere soms in zulke wegen? Om aan ons ongeloof en wantrouwen ontdekt te v/orden. Om in de laagte te verkeren. Om ons diep te verootmoedigen voor Hora in het stof. Opdat wij straks in heilige bewondering en aanbidding voor Hem zullen neerknielen en stamelen: „Wie zijt Gij o liefderijk en getrouw God in Christus, dat U alleen de winden en golven van geweldige tegenspoeden gehoorzaam zijn?"
Lezer, hebt gij ook in uw leven iets van deze les verstaan? Wijlen Ds Gr.
de, werkelijkheid wordt en de mensheid zich afvraagt: Welke nieuwe rampen zullen ons nu weer treffen?
Veel verwachting is er niet, doch de Heere regeert en niemand vermag de lankmoedigheid en verdraagzaamheid Gods te peilen.
Varia Tegenover de ernstige spanningen vallen de andere problemen in het niet weg. Over het plan Schuman wordt beraadslaagd, maar weinigen nemen er nota van, want er behoeft maar weinig te gebeuren, of het gehele plan valt in duigen, omdat een bezetter de macht overneemt. Zo is het ook met de Belgische koningskwestie. De socialisten, gesteund door enkele Liberalen- hebben in de Verenigde Vergadering der beide Kamers niet zo'n mooie houding aangenomen.
Ieder weldenkend mens vraagt zich met zorg af, of dat nu afgevaardigden zijn, de naam van volksvertegenwoordiging waardig. Terwijl de oorlog ieder ogenblik ook in België kan uitbreken, stellen zij zich aan, als een grote troep kwajongens, die door liedjes te zingen, schreeuwen en lawaai te veroorzaken een ordelijk vergaderen onmogelijk maakt.
Thans breken er overal stakingen uit, teneinde de Koning te dwingen van zijn voornemen tot terugkeer af te zien. Wat hiervan nog geworden zal, laat zich moeilijk voorspellen.
Zo is het ook in Frankrijk. Op 't ogenblik dat wij ons overzicht schrijven, heeft minister Heven een nieuw ministerie gevormd, dat uit 33 leden bestaat, waarvan
9 socialisten 9 katholieken 8 radicalen en 7 uit de overige partijen. Gelet op het feit, dat de socialisten
Gelet op het feit, dat de socialisten mede regeringsverantwoordelijkheid dragen, kan worden verwacht, dat dit ministerie het vertrouwen der Kamer zal verkrijgen.
Minister Schuman is gebleven aan Buitenlandse Zaken, Petsche aan Financiën terwijl minister Hoch thans minister van Defensie geworden is. Hoch is een felle tegenstander der communisten en heeft de politie van commimistische elementen gezuiverd. -o~
— De aardbevingsramp in Columbia. Meer dan 300 lijken zijn reeds uit het puhi gehaald van de dorpen in het departement Noord-Santander, waar Zondag een hevige aardbeving woedde, aldus wordt uit Bogota gemeld. Verder zouden meer dan 100 personen verwondingen opgelopen hadden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 juli 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's