Weerpraatje Deining In Het Zomerweer
Bijzondere weersverschijnselen rond de langste dag (Van onze weerkundige medewerker.) Het zal zeker de moeite waard zijn om nog eens even een terugblik te werpen op enkele bijzondere weersverschijnselen, die zich in het midden van de vorige week boven en langs ons land voordeden.
De langste dag, 21 Juni, was nog maar enkele uren oud of de eerste zware buien werden al gemeld. De omgeving van Willemstad en het Zuid-Westelijke deel van de Veluwe kregen zelfs een vrij zware windhoos te verwerken. Hoewel windhozen in ons land geen
Hoewel windhozen in ons land geen zeldzaamheid zijn, komen ze toch ook niet veelvuldig voor. In de meeste gevallen raakt de slurf de grond niet; deze keer echter wel. In het laatste geval wordt grote schade aangericht. In deze slurf, die verschillende afmetingen kan hebben, maar toch niet dikwijls een grotere middellijn heeft dan 50 tot 100 meter, komt een zeer snel draaiende luchtwerveling voor met grote luchtdrukverschillen. Deze werveling is soms zo sterk, dat zelfs dikke bomen als luciferstokjes worden afgedraaid. Het plaatsje Willemstad weet hier thans weer van mee te praten. Een windhoos laat zich niet voorspellen, maar het is goed, vooral bij zwaar, buiig weer met zwarte kantluchten, uit te kijken, daar men een hoos op betrekkelijk grote afstand wel kan zien aankomeïi.
Tevens kwamen er op deze eerste „zomerdag” in vele delen van ons land zware hagelbuien voor, waarbij plaatselijk zelfs stukken ijs vielen ter grote van duiveneieren en nog iets groter. Er zijn dan ook heel wat ruiten vernield, terwijl er tevens heel wat schade aan land- en tuinbouwgewassen is aangericht. Alleen in en rond Ossendrecht bv. bedroeg de hagelschade al meer dan ƒ 250.000.— Ook de hiermede vergezeld gaande onweersverschijnselen hadden op verschillende plaatsen inslag en brand tot gevolg. Het is dan ook geen wonder, dat velen zich bij het naderen van een inktzwarte onweerslucht bang maken, want met de hiermede gepaard gaande natuurkrachten valt niet te spotten. Deze kunnen in enkele minuten een heel dorp verwoesten, zoals wij ons van Borculo nog zullen herinneren. Op dit geval komen wij volgende maand uitvoerig terug, daar het dan juist 25 jaar geleden is, dat deze ramp plaats had.
De Donderdag, volgend op deze onweersdag van 21 Juni, bracht een depressie, die dicht langs onze Waddenkust passeerde en de wind in de kuststreken en in het Noorden van ons land tot stormkracht deed aanwakkeren. Het station van het K.N.M.I. op het vliegveld Eelde registreerde de zwaarste windstoot, nl. van 96 km per uur.
Een dergelijke storm komt in de zomermaanden ook maar een enkele keer voor. Wij hebben dus de vorige week op twee opeenvolgende dagen wel buitengewone weersverschijnselen in ons land gehad.
De Meteorologische post van het K.N.M.I. te Eelde, maakte, zoals wij in vele dagbladen reeds konden lezen, Dinsdag 20 Juni nog een beste beurt, door de Koninklijke stoet, tijdens het bezoek aan Groningen, juist op tijd voor een zware onweerbui te waarschuwen, waarmede zij veel succes heeft gehad, daar men door o.a. het tempo te verhogen, juist vóór de bui binnen was.
Juni is nu bijna ten einde en hoewel er nog geen cijfers bekend zijn, mogen wij wat het weer in deze eerste zomermaand betreft, niet mopperen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 juli 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's