Rondom de Landbouw
Dat het aardappelgewas door zeer veel ziekten kan worden aangetast is algemeen bekend, ook dat vooral de zgn. virusziekten onze pootgoedtelers zeer veel werk geven, aangezien de door virusaangetaste aardappelplanten zo spoe dig mogelijk uit het aardappelgewas, dat van het winnen van pootgoed wordt geteeld, moeten worden verwijderd. Doet men dit niet, dan brengen de bladluizen het virus van de zieke, naar de gezonde planten. Verplaatst dit virus zich van de bladeren naar de knollen, dan zijn ook deze besmet, en wanneer deze besmette knollen het volgend jaar worden uitgepoot, leveren ze allemaal door virus besmette planten. Daarom dus worden alle zieke plan
Daarom dus worden alle zieke planten van het veld vervrtjderd en wordt het pootgoed gerooid, zodra het aantal luizen dermate groot wordt, dat het wensel^k wordt geacht de pootaardappelen uit de grond te halen, omdat ze vanuit het blad door een of ander virus worden besmet. Op het kweekveld van de Keuringsdienst ZuidHolland (KZH) zijn alle virusziekten te bezichtigen, omdat een gedeelte van het veld is ingericht als „ziekenhuis". Met de leerlingen van de 3e klas hebben we Woensdag 14 Juni dit ziekenhuis bezocht, en dank zij de zeer deskundige leiding o.a. van de heer Beukelman, hebben onze leerlingen daar zeer duidelijk leren onderkennen: bladrol, topbont, stippelstreep, y virusaucubabont, krinkelziekte, stengelbont, allemaal virusziekten. Het virus van stengelbont schijnt in de grond achter te blijven, dus is de grond daarmee besmet, dan zullen op een dergelijk perceel in de aardappelen steeds meerdere planten door dit virus worden aangetast en stengelbont worden.
De meeste door een virus aangetaste aardappelplanten zullen door een geroutineerd selecteur op het veld worden her kend, doch het zgn. xvirus schijnt verbazend moeilijk te onderkennen te zijn, hoewel gebleken is dat zeer veel aardappelen door dit xvirus is besmet. Is een aardappelplant alleen door dit xvirus aangetast, dan geeft ze een zo goed als normale opbrengst, doch wordt ze naast dit xvirus ook nog met een ander virus besmet dan is de oogstdepressie ontstellend groot. Een door een zgn. „complex ziekte" aangetaste plant brengt zo goed als niets op en sterft, meestal een voortijdige dood.
Geen wonder ook, dat men gezocht heeft naar middelen om xvirus viij poot goed te telen. En daarin is men ge slaagd. Vele aardappeltelers, waaronder verscheidene ook op ons eiland bezitten thans driejarige stammen van xvirus vrij pootgoed. Men is uitgegaan van een aardappel die beslist niet besmet was, met xvirus. Gelukkig heeft men in het serologisch onderzoek een middel, om. met zekerheid te kunnen constateren, of een aardappel al of niet besmet is met xvirus.
Men weet, dat, indien een patiënt een infectieziekte doormaakt, er zich onder invloed van het infecterende organisme in zijn bloed, zogenaamde antistoffen vormen, welke de ontwikkeling van de infecterende organismen remt door zicK hiermee te binden. Het agens i.e. het ziekte verwekkende organisme dat de vorming der antistoffen stimuleert noemen we antigeen en de antistoffen, welke ontstaan: antilichamen.
De binding van antigeen en antilichamen noemen we de serologische reactie en deze reactie kunnen we in een reageerbuisje buiten het lichaam van de patiënt, doen plaats vinden. Het bloedserum is de kleurloze vloei
Het bloedserum is de kleurloze vloeistof ,welke overblijft, nadat de rode bloedlichaampjes zijn bezonken. Het bloedserum nu van een patiënt, is rijk aan antilichamen tegen het ziekte veroorzakende organisme en we noemen dit een antiserum of immuun serum tegen het organisme (antigeen), dat deze heeft doen ontstaan.
Nu ktmnen we ook een plantenvirus als antigeen gebruiken en kunnen dan later met behulp van de zo verkregen antisera door middel van een der serologische reacties het al of niet aanwezig zijn van het betreffende virus in een plant vaststellen,
Aan het Lab. voor Bloembollenonderzoek te Lisse, Directeur Prof. van Slochteren, wordt nu het sap van een aardappelplant, aangetast door xvirus ingespoten in het oor van een konijn, dit wordt enkele malen herhaald, daarna wordt na plm. 14 dagen het konijn geslacht, en heeft men in het bloedserum van dit konijn een antiserum tegen virus X. Op het laboratorium van de K.Z.H, kan nu dit antiserum onderzocht worden of een aardappelplant al of niet besmet is met xvirus. Van deze plant worden van iedere stengel een paar blaadjes afgenomen. Uit deze blaadjes wordt door middel van een daarvoor geconstrueerde tang het plantensap geperst. Een druppel van dit sap wordt samengebracht met een druppel van het antiserum. Bij een positieve reactie is de plant met xvirus besmet en bij een negatieve reactie weten we dat de plant niet door xvirus is aangetast. Dit is duidelijk te constateren. Ook dit hebben onze leer lingen op 14 Juni, dank zij de medewerking van de Directeur van de K.Z.H., kunnen zien. Op het ogenblik worden op het Lab. van de K.Z.H, te Bameveld dagelijks 2800 planten onderzocht op x virus.
Dank zij dit onderzoek, bezitten we reeds van 7 aardappelrassen driejarige xvirus vrije stammen, waarvan op het kweekveld te Barendrecht demonstratieveldjes te zien zijn. Het verheugt ons, dat de stammen afkomstig van ons eiland daar een zeer goed figuur slaan. Het pootgoed van deze stammen zal reeds dit jaar als zgn. Spootgoed in de handel worden gebracht. O
CENTBAI.E VEILING MIDDELHARNIS Veiling van Woensdag 21 Juni 1950 Boskroten ƒ 2.-6.—; Peulen ƒ 25.— 38.—; Postelein ƒ 14.—15.—; Wagenaars ƒ 52.—54.—; Bospeen ƒ 8.—16.—; Bloemkool A ƒ 12.—21.—; Bloemkool B ƒ 8.—16.—; Bloemkool C ƒ 8.—; Sla A ƒ 2.-3.-; Spitskool ƒ 8.—10.—; Doperwten ƒ 23.—; Perziken ƒ 9.—13.—; Doré ƒ 21.-23.20; Eerstelingen ƒ 20.10 —20.40; Eigenheimers ƒ 22.10; Nederlanders ƒ 24.—25.70; Present ƒ 28.40— 29.60; Mme Moutot ƒ 45.—57.—; Moulin Rouge ƒ 45.—; Jucunda ƒ 45.—; D. Evern ƒ 45.—; O. Schlesien ƒ 56.—; Kersen ƒ 70.—74.—.
ETTENSE VEEMARKT ETTEN, 21 Juni 1950. De aanvoer op de veemarkt bedroeg: 98 stuks; waarvan: 28 runderen, 1 paard en 69 biggen. Prijzen: Kalf koeien ƒ 650.—925.—; Kalf vaarzen ƒ 525.—575.—; Pinken ƒ 325.—525.—; Guste koeien ƒ 400.— 650.—; Graskalveren ƒ 150.—275.—; Paarden ƒ 400.—850.—; Biggen ƒ 35.— 50.—; Lopers ƒ 50.—80.—; Vette koeien ƒ 2.20—2.50 per kilo geslacht.
MIDDELHARNIS Mooie collecte voor het Bode Knös! De collecte ten bate van het Ned. Rode Kruis heeft voor de afd. Middeiharnis opgebracht ƒ 1661.67 en wel voor de gemeente Middeiharnis ƒ 1003.55, voor Sommelsdijk ƒ 478.12 en voor Den Bommel ƒ 180.—.
OUDE TONGE — Zondag a.s. hoopt in de Oude School voor te gaan de heer Vogelaar, Student aan de Theol. School te Rotterdam.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 juni 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's