Schrammetje
„In ons isolement ligt onze kracht", heeft eens een groot Staatsman gezegd. Daarmee heeft hij natuurlijk Flakkee niet op het oog gehad, want hij woonde daar niet. En had hij er gewoond, dan zou hij misschien — misschien zeg ik — gezegd hebben dat in dit geval in het isolement de onmacht lag. Het hangt er helemaal vanaf, hoe je een zaak bekijkt. Wat de een goed noemt, kan er bij de ander nog' lang niet mee door. Ook over het isolement van Flakkee lopen de gedachten uiteen, al naar gelang men meer of minder bij dit isolement gebaat is of niet.
Een feit is evenwel, dat er zich de laatste jaren een zich naar buiten uitend streven aan de dag wordt gelegd om het isolement van Plakkee te doorbreken. Of liever gezegd: te overbruggen.
Wijlen Burgemeester Ulbo Mijs van Middelhamis heeft vele jaren geleden ook reeds pogingen aangewend om een brug over het Haringvliet te doen slaan, welk ideaal hij echter nimmer verwezenlijkt zag. Toch bleven de vonken van zijn vervooruitziend idealisme in de doofpot van de tijd smeulen. Er waren slechts mannen nodig die het deksel van die doofpot eens oplichten om door middel van de blaasbalg der propaganda deze schijnbaar uitgedoofde vonken weer tot een helder vuur te doen opvlammen. Verleden week haalde ik aan, dat we
Verleden week haalde ik aan, dat we in een gejaagde tijd leven en inderdaad — deze gejaagdheid heeft ook de overigens rustige bevolking van het platteland en de eilanden te pakken. We hebben onmogelijk tijd meer om ons door een boot van de R.T.M, of Van der Schuijt te laten ophouden teneinde voet aan vaste wal te zetten. Er zijn mannen opgestaan, bezield met de geest van wijlen Burgemeester Mijs, welke om zo te zeggen op de mat van de Regeringsgebouwen in den Haag hebben geslapen om telkens maar weer de noodzaak van een brug over het Haringvliet te bepleiten. Reken echter niet, dat men in den Haag vlug over de brug komt om mede te helpen zo'n millioenenplan ten uitvoer te brengen. Al worden er telken jare vele millioenen uit de Rijkskas geput, die voor geen enkel deel der bevolking rendement opleveren, doet niets ter zake.
Daar hebben de eilanders geen boodschap mee, alleen dan in zoverre, dat ze maar hebben te dokken, wanneer meneer Lieftinck wat krap bij kas zit. En wee Uw gebeente als ge een dag te laat zijt, want dan liggen de waarschuwing en het dwangbevel al voor U klaar!
Tóch, de stage drup holt zelfs de hardste steen, want na ontelbare conferenties bleek men de betrokken instan ties aan de hand van grondig uitgewerkt cijfermateriaal en een zuiver beeld van voorkomende wantoestanden aan de veren van het nut ener vaste oeververbinding te kunnen overtuigen. Doch met goede wü komt men niet klaar. Over een papieren brug kan men niet lopen of bussen laten rijden. Daar is veel kostbaar ijzer voor nodig en indien Schrammetje eventueel in de termen zou vallen om de pijlers te metselen, kan hij dat ook niet voor niets doen. Geld is e?:,, echter niet disponibel. „We have no money in the pocket" zeiden de hoge heden. „Waar niet is, verliest de keizer z'n recht", zegt het spreekwoord, dus dan is men vlug uitgebrugd. Toch kon dit de initiatiefnemers niet ontmoedigen en ze zochten naar andere wegen om tot hun doel te geraken.
De juiste weg meent men nu gevonden te hebben, waarvan U in dit nummer naar ik verneem een breedvoerig relaas kunt lezen. In elk geval staat het er nu naar dat Plakkee toch zijn brug zal krijgen en optimisten beweren reeds, dat bij leven en welzijn over 5 jaar de eerste bussen (of trams) er al over zullen rijden. Er zal dan wel in een snel tempo moeten worden gewerkt, maar er zijn groter wonders gebeurd op de wereld. Schrammetje is op dat gebied een beetje pessimistisch en ik zou haast zeggen dat ik eerst de eerste heipalen voor de brug in de grond moet zien stampen, alvorens ik geloof dat hij er komt. Dit neemt niet weg, dat de brug op 't ogenblik weer op ieders lippen ligt. M'n klant de commissionnair spreekt z'n voldoening uit over de goede vorderingen die worden gemaakt, doch m'n klant de manufacturier trekt een pijnlijk gezicht als er over de brug wordt gepraat. De eerste ziet er in gedachten zijn trailers met uien en peen en aardappels al over daveren en de tweede ziet visioenen van lange rijen bestelwagens der grote manufaotureimiagazijnen en warenhuizen uit de stad, die de brug overtrekken en zijn klanduzie bedreigen. Ik voor mij geloof, dat dit laatste nog wel mee zal vallen al zal ontegenzeggelijk een gemakkelijk bereikbare ,overkant" vooral de mensen die een auto bezitten er eens vlugger uit doen wippen om een trip naar de stad te maken. Schrammetje zelf is voor de brug niet bevreesd; hij ziet zich vooralsnog niet door „overkantse" metselaars in de wielen gereden. Dat een brug echter noodzakelijk zou
Dat een brug echter noodzakelijk zou zijn om Flakkee op cultureel gebied omhoog te brengen en de „inteelt" tegen te gaan, zoals ik laatst hoorde beweren, waag ik echter in twijfel te trekken. Het is nog zeer de vraag of het door dringen van de „stadse" geest de plattelandsbevolking zou verheffen. Maar voor de economische ontwikkeling van Flakkee is een goede oeververbinding eerste eis en een brug van groot belang, al zal de beurt en binnenvaart de gevolgen daarvan zeker ondervinden.
Wanneer de verbetering zal worden uitgevoerd wordt het een behoorlijke weg. Wordt het afgewezen gaat de bijdrage au fond perdu er af en bestaat de mogelijkheid dat de gemeente na 5 jaren voor de gehele kosten komt te staan.
Dhr V. Vliet vindt de 4'^ m rijkelijk smal voor de toekomst, maar de Voorz. antwoordt ,dat dit volgens voorschrift
is. Hoogstens zou het 5 m kunnen worden. Dhr V. Vliet vraagt of er dan toch een
Dhr V. Vliet vraagt of er dan toch een behoorlijke grasberm op gelijke hoogte van de weg komt te liggen. De Voorz. denkt van wel. Er komen
De Voorz. denkt van wel. Er komen ook uitwijkplaatsen. Dhr v. Es kan zich zeer goed met het voorstel verenigen. Het laatste gedeelte is echter z.i. te smal voor het zv/are verkeer. Spr. zou willen trachten het laatste gedeelte breder te maken. Oolj vraagt hij of het niet mogelijk is de kromming weg te krijgen.
De Voorz. zegt wat de verbieding betreft, zijn daar veel kub. meters grond voor nodig. Het brengt veel kosten mee. De wand van de weg is op een lengte van 1 km vrij steil.
Dhr V. Es: Het gevaarlijke punt is slechts 300 m. De Voorz. wil de architect vragen
hieraan aandacht te besteden, al zal dan de begroting iets moeten worden gewijzigd. Wat de wegneming van de kromming betreft, ligt het in de bedoeling de bocht te slijpen. Dhr D. C. V. Oostende vraagt of de
Dhr D. C. V. Oostende vraagt of de kromming niet naar rechts kan verlegd, maar hierop wordt geantwoord dat di onnoemelijk veel kost. In D.U.W. verband zou het te bekijken zijn. Het voorstel wordt z.h.s. aanvaardt. Dhr v. Es: 't Is een dure avond!
16. Voorstel tot het aangaan ener kas geldlening, groot ƒ 70.000 voor verschillende doeleinden, tegen 1%% per jaar bij de Bank van Ned. Gemeenten. Wordt goedgevonden.
17. Voorstel tot begrotingswijziging 1949 en 1950. Wordt eveneens goedgekeurd. 18. Voorstel tot wijziging der alge
18. Voorstel tot wijziging der algemene politieverordening houdende verbod van het gebruiken van leidingwater voor het schuren van straten enz. Van de zijde van de gemeente-opzichter wordt tegen het schuren ook bezwaar gemaakt, wegens het losraken van stenen. Het voornaamste punt is echter dat het Waterleidingbedrijf dit overtollig gebruik niet kan hebben. In verband met de waterwinplaats verkeerd men toch al in een precaire positie.
sitie. Per 31 Dec. 1950 vervallen alle bezettings-verordeningen, dus moet er toch een andere redactie komen, ook voor deze verordening. Bhr D. C. V. Oostende vraagt: Hoe denkt U deze verordening te handha ven? Is het enkel voor Ooltgensplaat bedoeld ?
De Voorz. gelooft niet dat er in andere gemeenten een dergelijke verordening bestaat. Het behoort tot de gemeentelijke economie.
Dhr D. C. V. Oostende zegt dat me dus in Ooltgensplaat daarvoor bekeui'd kan worden, terwijl men in andere gemeenten maar raak kan plassen!
De Voorz.: Het is inderdaad een algemeen belang. Er moet echter paal en perk aan worden gesteld. Het beloopt duizenden küometers water dat vermorst wordt.
Dhr C. Korteweg juicht het voorstel erg toe, het is ook een rust voor de ,,vrouluu", dat ze van 't schuren af zijn!
Dhr D. C. v. Oostende zag het lieve algemeen, 't Zal weinig uithalen in éé gemeente.
De Voorz. zal het in het Dag. bestuur van de Waterleiding naar voren brengen.
Dhr K. V. Oostende meent dat het aan de zindelijkheid van de gemeente zal afdoen als niet meer geschuurd mag worden, vooral in de bietentijd. De Voorz.: In de bietentijd zal ervan
De Voorz.: In de bietentijd zal ervan gemeentewege wat aan gedaan worden. Willen de mensen de straat aanvegen kan dat droog, maar water mag er niet voor worden gebruikt.
Dhr van Kempen: En dan m«t regenwater! Hoe moet dat gecontroleerd? De Voorz.: Dat kan met een monste
De Voorz.: Dat kan met een monste worden gecontroleerd. Het voorstel wordt aangenomen. Rondvi'aag. Dhr v. Kempen vraagt of aan de
Dhr v. Kempen vraagt of aan de tramdijk de slootkanten kunnen worden schoongemaakt van vuil.
De Voorz.: Dit zal gebeuren met alle slootkanten. Dhr V. Viight vraagt of dit ook voor
Dhr V. Viight vraagt of dit ook voor de kanten aan de Gal. dijk geldt, maar de Voorz. antwoordt, dat dit bij de Polder behoort. Dhr Langevveg meent dat er altijd nog
Dhr Langevveg meent dat er altijd nog een besluit ligt om arbeidscontractanten (gemeente-werklieden) in vasten dienst op te nemen. Thans is er ruimschoots werk om er een of 2 in op te nemen in vaste dienst. De Voorz.: Nog steeds zijn de stuk
De Voorz.: Nog steeds zijn de stukken betreffende de salaris-regelmg niet binnen, wat met dit voorstel verband houdt. Binnenlandse Zaken zal de knoop t.o. van de salarissen, zoals door ons ingediend, moeten doorhakken, aldus spr. Bij de huidige salarisnormen staan de betrokken personen min of meer afwijzend om in vasten dienst v. d. gemeente te treden. We moeten dus eerst afwachten wat er van die salaris-verordening terecht komt. Het is vervelend, het duurt lang.
Dhr V. Es heeft indertijd wel eens critiek uitgeoefend op de brandweer. Thans kan hij een woord van lof laten horen, tenminste over enkele brandweerlieden, die zeer goed voor het materiaal zorgen. De gemeentewerkmensen springen soms wat vreemd met slangen om waarop door de brandweermannen aanmerking werd gemaakt, dat ze de oude
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juni 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's