Uienmarkt
De prijs der uien is gedurende ons laatste artikeltje, gezakt inplaats van gestegen.
Toen bood men officieel 45 tot 47 ct, terwijl hier en daar gesproken werd van 50 cent, per kg. Binnen een paar dagen zakte de
Binnen een paar dagen zakte de markt echter in tot 40 ct per kilo, welke prijs tot op vandaag nog geboden wordt.
De oorzaak hiervan is, dat als een gevolg van de hoge prijs, andere landen toch nog iets kunnen uitvoeren. Zo zijn er in Frankrijk Hongaarse uien aan de markt geweest, die een verdere prijsstijging hebben geremd. In Londen zijn Zuid-Afrikaanse uien te koop. De kwaliteit is niet zo best, maar omdat ze goedkoper zijn dan de Hollandse uien, gaan ze weg.
De Engelse markt is niet overvoerd. Wat aankomt gaat regelmatig weg, doch dan heeft men het gehad ook. Als Maart zijn zomerse dagen gaat geven, komt er direct veel minder vraag. Blijft het koud, dan zal de prijs niet verder zakken, maar wordt het weer zachter, dan verwacht men een kleine daling, tenzij er minder aankomt. Gisteren Dondergavond regende het in Londen, een bewijs dat het weer zachter werd en de vorst afnam. Wat de verwachting voor de maand Maart is, is moeilijk te voorspellen. Vraagt Frankrijk uien, dan zullen de prijzen nog iets oplopen.
Is de vraag voor Frankrijk niet groot, dan blijft Engeland de voornaamste afnemer. Reeds nu al gaan er stemmen op, dat dezer dagen de eerste boot met Egyptische uien afgaat en omstreeks 25 Maart a.s. te Londen verwacht wordt. Deze eerste uien zijn nog niet best, terwijl de prijs ook lang niet mals is, ongeveer 32 a 34 cent per kg. Wat de prijs betreft, behoeft men derhalve niet zo bevreesd te zijn, als de kwaliteit der Hollandse uien maar goed blijft.
Hier schuilt de voornaamste factor, want vooral in het laatst van het seizoen gaat de krimp door, terwijl de natuur ook haar gang gaat. Voor geschoten uien betaalt men zulk een abnormaal hoge prijs niet.
De handel in uien blijft riskant. Het kan best zijn, dat de prijs zowat zo blijft, of nog iets zakt, doch het kan ook zijn, omdat er practisch geen voorraad meer is, dat de prijs ineens aanmerkelijk oploopt. Niemand kan dit vóórspellen.
Hier en daar treft men nog iemand aan die uien heeft, doch de hoeveelheid is de moeite niet.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 maart 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's