Openbare Lessen Aan De Ambachtsschool En Nog Wat!
Als ieder jaar, opent op 9 en 10 Maart a.s. de ambachtsschool ook nu weer de deuren voor ieder, die belang stelt in het onderwijs dat in dit gebouw, met z|jn grote lokalen en vele machines, gegeven wordt. Natuurlijk rekent men er op, dat velen van de uitnodiging opgenomen in onze advertentie kolommen gebruik zullen maken. Het Nijverheidsonderwijs bestrijkt zoveel belangen, dat men daarom reeds op een groot aantal bezoekers mag rekenen. Op 9 Maart des avonds, verwacht men uitsluitend de ouders van de leerlingen. Ook de ouders van de jongens die op 1 April a.s. naar de ambachtsschool gaan, zijn van harte welkom. Deze eerste avond staat dus, als gebruikelijk, geheel in het teken van een ouderavond. De ouders hebben de gelegenheid met deleraren over de deugden, of soms andere kwaliteiten van hun zoon, te spreken. Natuurlijk smaakt iedere ouder dan het grote genoegen hun zoon, die thuis toch nog maar zo’n kind is, in de werkplaatsen te zien werken. Dit is voor velen een openbaring. Anderen, die het nijverheids onderwijs en de opleiding tot goed vakman niet kennen, geeft het wel eens de gedachte: moet dat nu zo met die jonge jongens! Men vergeet dan, dat het bekende zeggen: mijn werken is spelen, hier werkelijkheid is geworden. Elke dag weeraan hebben die jongens vreugde, aan hetgeen ze maken.
Het spreekt dan ook wel vanzelf, dat men in deze openbare lessen, waar men de overtuiging heeft goed werk te doen aan de jeugd en het algemeen belang, de ouders wier jongen na de zesde klasse nog twee jaren de Lagere school moet bezoeken, als het ware toeroept: laat Uw jongen naar de ambachtsschool komen. Hier wordt hij opgeleid, dat hij als volwassene en als volwaardig mens, in de maatschappij zijn bestaan kan vinden.
Ieder weet, dat een technisch beroep meer loon geeft. Vele beroepen waar men bij het werken schone handen houdt, liggen in een lagere loonklasse. Behalve aan de vreugde die een jongen aan de handenarbeid beleeft, mag een ouder ook wel eens denken aan de beloning.
Wie kent niet de rapporten, waarin gesproken wordt over een arbeidsoverschot op Flakkee? Wie kent niet de grote vraag van de overkant naar jonge mensen, die aan de ambachtsschool hun opleiding hebben genoten? Dat zij, die deze dingen niet weten er kennis van nemen en de belangen van hun zoon dienen door hem een technische opleiding te geven. Men stelle dit niet uit!
Wanneer Uw jongen uit de militaire dienst terugkeert, moet hij als vakman weer zijn plaats kunnen innemen. Dat kan, wanneer hij behoorlijk gevormd is. Dit gaat op de volgende wijze. Twee of drie jaren naar de ambachtsschool. Drie jaren bij de patroon, waarvan twee bij het leerlingstelsel van de vereniging „ambachtsschool voor Overflakkee en Goedereede.” Daarna kan hij zich als vakman redden. Telt U nu maar op. Moet Uw jongen, wanneer hij 12 jaren en 8 maanden oud is geworden, niet nodig naar de ambachtsschool gaan? W|j zeggen, ja! Misschien stemt onze mening U tot nadenken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 maart 1950
Eilanden-Nieuws | 12 Pagina's