EEN BLIK NAAR HET LAND VAN DE TOEKOMST
Mr Biesheuvel wijst op emigratie-mogelijkheden voor Brazilië
Ieder geveer intrede jaar doen in Nederland on- 19.000 jonge mensen hun in het bedrijfsleven, waar- van 11.000 in de agrarische sector. Om het huidige bedrijfsleven echter op peil te houden met de bezetting van het ogenblik, welke zwaar genoeg is, hebben we een jaarlijkse aanwas van slechts 7.100 mensen nodig. De gehele nest, welke moet afvloeüen, zal zich een andere toekomst moeten veroveren. Emigreren is daartoe een mogelijkheid. • -
Ziedaar één van de belangrijkste passages uit de uitstekend gedocumenteerde redevoering van Mr J. S. Bieheuvel — een bekend figuur in de kring der C.B.T.B. als die van de Stichting van de Landbouw, waarvan h|j het secretariaaat bekleedt — welke deze enige dagen geleden uitsprak. Een vergadering, die tot onderwerp had de bespreking van de meigratiemogel|jkheden in Brazilië, waar laatstgenoemde zich onlangs op uitnodiging der Braziliaanse regering, zoals „Trouw” meldde, heeft op de hoogte gesteld.
i De heer Biesheuvel, schetste allereerst de bevolkingsdruk in eigen land. Bedroeg het aantal inwoners van Nederland in 1829 nog slechts 2 millioen, in 1900 waren het er reeds 5 millioen. Men dacht toen een eeuw nodig te hebben ter verdubbeling van dit getal. Doch de uitkomst was, dat het aantal inwoners in 1941 was toegenomen tot 9 millioen, terwijl ons in 1951 de 10 millioenste inwoner reeds te 'wachten staat. Sinds 1900 dus een bevolkingstoename van 92 procent, terwijl deze in Engeland slechts 35, in België 28 en in Frankrijk 6 procent bedraagt.
Deze aanwas achtte spr. een verblijdend verschijnsel, omdat hieruit spreekt: groeiende volkskracht. De ruimte van ons land blijft evenwel
De ruimte van ons land blijft evenwel beperkt, zodat nieuwe wegen en middelen moeten worden gevonden om de jaarlijks aangroeiende stroom werk en welvaart te bezorgen.
Verdere inpoldering en industrialisatie lamnen daartoe dienstig zijn. Maar na deze maatregelen is men in ons land snel uitgeput. Verreweg het grootste deel van het bevolkingsoverschot moet daarom emigreren, ’t Wordt t|jd, deze noodzaak onder ogen te zien, vooral nu de belangstelling er voor het laatste jaar wederom aan het verminderen is. De Marshall-hulp, zo dient men zich wel te realiseren, bl|jft niet doorgaan. Aan deze schijnwelvaart komt een einde.
Nu vraagt emigreren inderdaad gezonde en sterke mensen, zowel lichamelijk als geestelijk. Vandaar ook, dat de Protestants-Christelijke groepen, die het zo zien, eerder dit besluit nemen dan zo vele anderen. Er ligt ginds werk individueel, doch ook voor het gezin en de gemeenschap.
Het voordeel van de Nederlanders, die naar Frankrijk emigreerden en daar een bloeiend geestelijk leven opbouwden, moge tot voorbeeld strekken. Hetzelfde vindt men in Argentinië, waar men leeft uit de kerkeljjke gemeenschap.
In groepsverband
Hoe ligt nu de situatie in het voor velen onbekende Brazilië?
Allereerst heerst daar grote vrijheid, aldus spr. Vrijheid in bedrijf en op geestelijk terrein. Zij, die er heen gaan moeten er echter niet de weg kiezen van de assimilatie. Dit zou geestelijk en moreel verval van hun kinderen tot gevolg hebben. Het vormen van groepsverbanden is daarom noodzakelrjk, alvorens deze reis te ondernemen. Het leven is er voorts nog duur. Nog
Het leven is er voorts nog duur. Nog veel wordt geïmporteerd, wat men zelf zou kunnen voortbrengen. Pootaardappe en tarwe bijv., terwijl ook de voederpositie voor het vee dient te worden versterkt.
De heer Biesheuvel is tijdens zijn reis ook tot de conclusie gekomen, dat de kolonist in Canada in 1933 op een lager peil leefde dan die in Zuid-Amerika, hetgeen hij een bewijs achtte, dat er in dit land met behoeften en mogelijkheden een stille opbouw gaande is.
Zo heeft het gebied van San Paulo met zijn 2 millioen inwoners bijv, een tekort aan zuivel. Er wordt aldaar 45 tot 60 pet, voor een liter melk betaald.
Wanneer ’t jonge vee, dat door de Nederlanders is medegenomen in de productie komt, zullen hier goede zaken gedaan kunnen worden. Castro, eveneens een kolonie, heeft in
Castro, eveneens een kolonie, heeft in haar omgeving nog een enorme oppervlakte grond ter beschikking voor emigranten. De kwaliteit er van is niet zo best, doch de prijs is ook... ƒ 100 per ha.
De heer Biesheuvel bezocht verder o.m. Faim, waar moerassen werden drooggelegd, waarbij stukken grond van 32.000 ha in 4 polders werden verdeeld. Op zijn advies hoopt de Nederlandse regering aldaar een waterstaatsdeskundige een onderzoek te doen instellen teneinde te onderzoeken of ook daar geen goede kansen liggen voor Nederlandse emigranten. Jammer is, dat er nog vele t.b.c.-gevallen worden aangetroffen.
Financiële regeling
Over de lonen sprekend, verklaarde de heer Biesheuvel nog het volgende: Het aanvangsloon bedraagt voor öngehuwden 45 en voor gehuwden 75 dollar per maand, waarbij de dollar een waarde vertegenwoordigd van ƒ 3.46.
Alvorens een eigen bedrijf te kunnen stichten moet men een jaar in loondienst gaan.
Tenslotte nog concreter wordend, verklaarde spr. dat hjj het de beste oplossing achtte, indien onder diegenen, die voor emigratie naar Brazilië gevoelen, groepsverbanden worden gevormd van 79 gezinnen. Een bedrag van ƒ 20.000 per gezin is dan nodig; vooral om in medische en onderwijsbehoeften te kunnen voorzien. Doch uit Nederland wordt export van vee toegestaan tot dit bedrag, terwijl door de Braziliaanse regering aan de kolonisten ook renteloze voorschotten worden verstrekt.
Is het vereiste aantal deelnemers bereikt, dan zal de Chr. Emigratie Centrale een beslissing nemen.
De emigratiekosten bedragen voor volwassenen ƒ 1200 en voor kinderen tot 12 jaar ƒ 600.—.
Verder krijgt men 100 dollar mee en voor kinderen 50 dollar, terwijl men tot 100 kg vrij vervoer heeft van bagage. Voor iedere 100 kg meer betaald men ongeveer ƒ 55.—. De heer Biesheuvel gaf bovenstaand
De heer Biesheuvel gaf bovenstaand waardevol overzicht als toelichting op een tevens vertoonde film over Brazilië, die de aanwezigen dit land met toekomst, een toekomst ook voor Nederlandse emigranten, ongeveer twee uur lang met eigen ogen deed aanschouwen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 maart 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's