Land een Tuinbouw
Voet en vaatziekte van erwten
Er zijn gedurende de laatste jaren velschillende onderzoekingen verricht, teneinde te komen tot de oplossing van het zgn. ei'wtenmoeheidsprobleem, aldus werd in de aanwijzingen ten behoeve van de landbouwpractijk in het landbouwkwartier van de Afdeling Voorlich ting' van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening op Maan dag 16 Januari jl. medegedeeld. Reeds in de dertiger jaren werd de erwtenteelt, vooral in de westelijke akkerbouwstreken, zodanig door voetziekten bedreigd, dat men van crwtemnoeheid ging spreken. Toen men echter het probleem nader onder de loupe na,m, bleek al vrij spoedig, dat de ziekte wordt veroorzaakt door een aantal schimmels, die in de grond voorkomen en die meestal, al naar gelang van verschillende omstandigheden zoals o.a. bodemstructuur, minerale voeding, klimaat, intensiteit van eiwtenteelt, het gewas min of meer ziek kunnen maken. Een practische oplossing van het probleem is tenslotte gevonden in het kweken van nieuwe rassen, die bestand zijn tegen de schimmels. Vooral de ervaringen, die met de rassen Rondo, Stijfstro, Parel en het schokkerras Z&lka zijn opgedaan, hebben hieraan belangrijk medegewerkt.
Wat de bestrijding van de gewoiip voetziekte betreft, dient men er vooral rekening moe te houden, dat rassen als Eminent, Wonder van Amerika en Venlose Lage zéér vatbaar voor de ziekte zijn. Overigens kan aantasting van vatbare rassen worden tegengegaan door o.a. te zorgen voor een goede stinictuur, organische bemesting', bij voorkeur gegeven aan een hakvrucht als vooivrucht, minerale bemesting en tenslotto ruime vruchtwisseling. Daarnaast kan nog de zgn. Amerikaanse vaatziekte woi'den genoemd, waarvan het gevaar vooral schuilt in het feit, dat vatbare rassen reeds vóór de zaadzetting ten gronde worden gericht.
Bovendien is geen enkele cultuuimaatregel in staat de ziekte te bestrijden. Het kweken van onvatbare rassen zoals schokkers, Hala, Gruno, Vinco en Platte Vale kan uitbreiding van de ziekte in belangrijke mate voorkomen. Tenslotte werd de aandacht gevestigd op de zgn. St. Jansziekte, die met vrij grote zekerheid door het erwtenwortelaaltje wordt veroorzaakt. Er zijn verschillende vlinderbloemige waardplanten, waarop het aaltje zich kan vermeerderen. Het vordient aanbeveling op zandgrond, waarin de ziekte veelal voorkomt, niet te vaak erwten te verbouwen, •
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 januari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 januari 1950
Eilanden-Nieuws | 8 Pagina's