Honderd veertig personen te Ouddorp opgeroepen om hun kinderen te laten vaccineren
Verleden week z^jn ten gemeentehuize meerdere ouders te Ouddorp ontboden, inzake de vaccinatie hunner kinderen. Naar men ons meedeelde, waren er tussen de 100 en 140 personen aanwezig. Deze opgeroepenen, die allen gemoedsbezwaren tegen het vaccineren hunner kinderen hadden, werden door Burgemeester Kleijnenberg en Dr Ruizeveld voorgelicht en op des verplichting gewezen. De meesten hadden de formulieren om op grond van gemoedsbezwaren vrijstelling te Verkregen ingeleverd.
Men heeft onze redactie inlichtingen inzake deie verplichting gevraagd, waarom wt) hier, zoals we verleden Jaar ook reeds een keer hebben gedaan, de Inentingswet 1939 met een toelichting er op, afdrukten. Men doet goed, dit nummer van „Eilanden-nieuws" te bewaren. De Inentlngewet 1989.
Artikel 1.
Hij, die de ouderlijke macht of de voogdö uitoefent over een kind is verplicht, voordat het kind de leeftijd van één jaar heeft bereikt, het bewijs te leveren, dat het kind met inachtneming van het bij of krachtens deze wet bepaalde tegen pokken werd ingeënt of een door hem ondertekende verklaring over te leggen, houdende de reden, waar om zodanige inenting achterwege wordt gelaten.
Artikel 3.
Het bewijs van de inenting bedoeld in artikel 1, wordt geleverd door overlegging aan de burgemeester van de gemeente, in welker bevolkingsregister het kind staat ingeschreven, van een verklaring van de geneeskundige, die de inenting verrichtte dat deze plaats had.
Artikel 4.
1. De verklaring, bedoeld in artikel 1, wordt overgelegd aan de burgemeester van de gemeente, in welker bevolkingsregister het kind staat ingeschreven.
2. De burgemeester reikt onverwijld aan hem, die de verklaring overlegt, een bewijs van ontvangst uit.
Artikel 5.
1. De burgemeester roept dengene, die een verklaring heeft overlegd, als bedoeld in artikel 1, op om te verschönen voor hem — of een door hem aan te wijzen ambtenaar — en een door hem aan te wijzen geneeskundige ter bespreking zijner verklaring. Deze oproeping kan ter beoordeling van de burgemeester, achterwege blijven, indien de in de verklaring vermelde reden geheel of gedeeltelijk van geneeskundigen aard is en tevens is overgelegd een verklaring van een geneeskundige, met wien over de vraag van de inenting overleg is gepleegd waarbij deze dit overleg bevestigt.
2. Overeenkomstige oproeping om te verschijnen heeft plaats van diengene, die niet heeft voldaan aan de verplichting van artikel 1.
3. Van de verschijning in de voorgaande leden bedoeld, wordt een acte opgemaakt, welke door de burgemeester — of de door hem aangewezen ambtenaar — de door hem aangewezen geneeskundige en de comparant wordt ondertekend.
4. Verschijnt de opgeroepene niet, dan wordt hiervan een acte opgemaakt, welke door de burgemeester — of de door hem aangegeven ambtenaar en de door hem aangewezen geneeskundige wordt ondertekend.
Artikel 7.
1. Hij, die, voordat het kind waarover hij de ouderlijke macht of de voogdg uitoefent, de leeftijd van één jaar heeft bereikt, niet levert het bewfls van de inenting tegen pokken, bedoeld in artikel 3 noch overlegt een verklaring, als bedoeld in artikel 4 alsmede hij, die geen gevolg geeft aan een oproeping, als bedoeld in artikel 5, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste zes dagen of geldboete van ten hoogste honderd gulden. 2. Indien het kind staat onder voogdg
2. Indien het kind staat onder voogdg van een vereniging, stichting of instelling van weldadigheid, geldt het in het Vorige lid bepaalde voor de bestuurders van de vereniging, stichting of instelling van weldadigheid.
3. De in dit artikel strafbaar gestelde feiten worden beschouwd als overtredingen.
4. Hij, die geen gevolg heeft gegeven aan een oproeping, als bedoeld in artikel 5 is niet strafbaar, indien blgkt dat hij een geldige reden van verhindering heeft gehad.
Artikel 8. In elke gemeente wordt door de zorg
In elke gemeente wordt door de zorg van het gemeentebestuur minstens éénmaal in de drie maanden gelegenheid gegeven tot kosteloze inenting en herinenting.
Wel verplicht, maar geen dwang!
De wet van 1939 verplicht dus tot inenting van kinderen, die de leeftfld van één jaar hebben bereikt. Van deze verplichting is hij echter vrijgesteld die een door hem ondertekende verklaring aan de Burgemeester zijner woonplaats overlegt, vermeldende de reden, waarom zodanige inenting achterwege wordt gelaten. De redenen daarvan kunnen zijn
a. van geneeskundigen aard (als de dokter verklaart, dat het kind niet mag worden ingeënt, b.v. als het exceem heeft) en
b- gewetensbezwaren.
«oh^.J'ï ''®^® ^*''*^*« '« bmta, men scnrgft dus aan de burgenieester een Drier, dat de reden waarom het kind met ingeënt wordt is, dat mea gewetensbezwaar tegen de inenting heeft. Daarna zal de burgemeester de bezwaarde oproepen, opdat deze door hem en een dokter nader zal worden ondervraagd. Als dit geschiedt, laat dan ieder beleefd en zonder boos te worden, maar ook standvastig in de overtuiging verklaren, dat hij niet kan overgaan om te vaccineren. Die gezond zijn hebben de medicijnmeester niet van node, zegt de Heere. Men blflve er bg en geve zijn stuk niet prijs. Gij herinnert u het geval in Temeuzen dat een vader tegen de overtuiging van zijn geweten in zijn kind liet vaccineren en het stierf. In zijn bitter verdriet riep hij tot de dokter: „Gij zijt de schuld." doch tot zichzelf komend riep hij met temeer smart: „Neen, ik; ik ben de moordenaar van mijn kind." De mensen hebben hun rouwkleren niet meer uitgetrokken. Het Zïj ons tot een Voorbeeld.
In de maand September jl. hebben in verband het het pokkengevaar verschillende leden van het personeel van „De Schelde" te Vlissingen zich laten inenten. Onder hem was de 19-jarige M. P. Tengevolge van deze inenting overleed hij na enkele dagen hieraan. Velen waren van de inenting ook ernstig ziek geworden. Er zal niemand zgn, die durft beweren, dat het vaccineren zonder enig gevaar is.
Men ga, als men wordt opgeroepen!
In elk geval ga men wanneer men wordt opgeroepen, want bij niet verschijnen volgt straf. Is men door ziekte of anderszins wettig verhinderd, dan geve men daarvan tijdig kennis; niemand plege hier klakkeloos verzuim.
Van de verschijning wordt een acte opgemaakt, die door burgemeester, dokter en de opgeroepene wordt ondertekend. De zaak is hiermede af. Goed begrepen? Ieder bezwaarde moet:
a. een brief schrijven aan de burgemeester, waarin hij mededeelt, waarom zijn kind niet gevaccineerd is; en
b. als hij opgeroepen wordt moet h« gaan om zijn schrijven nader toe te lichten.
Zo is dus nog ruimte gelaten voor degenen, die hun kinderen niet durven laten vaccineren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 november 1949
Eilanden-Nieuws | 4 Pagina's