Kerk of Gemeente
Uw geleg-enheidsmedewerker zal er U niet op behoeven te wijzen, dat er tusschen ons een verschil van opvatting bestaat over de aanduiding van het begrip: Ned. Herv. Kerk en Ned. Herv. Gem.
Dat verschil demonstreert zich hierin, dat uwerzijds steeds mijne opgave van den predikdienst van de Ned. Herv. Gem. zich wijzigt in de Ned. Herv. Kerk.
Die regelmatige verandering zult U ongetwijfeld baseeren op Uw inzicht in deze zaak. Ik wil daarop bescheldelijk niet voor uit loopen.
Maar als het mij vergund is mijne opinie in dezen naar voren te brengen, dan wil ik die gaarne voor U nederleggen, en tegelijkertijd ook voor hen, die men zeker tot oordeelen bevoegd mag rekenen en aan wier deskundig inzicht ik mij evenzeer graag wil refereeren.
Het mag dan overbodig geacht worden te betoogen, dat in ons land het groote kerk genootschap: de Nederlandsche Hervormde Kerk, bestaat.
Naar de absolute bepaling, nedergelegd in haar Algemeen Reglement, bestaat zij uit en wordt gevormd door al de Hervormde Gemeenten in de Nederlanden. En deze laatste vinden weer haar ont
En deze laatste vinden weer haar ontstaan in de begrensde samenleving van allen in de burgerlijke gemeente hunner inwoning, die tot de Hervormde geloofsrichting behooren, zoo door het afleggen van belijdenis, als door geboorte uit ouders, die gerekend worden tot een bijzondere gemeen, te in de Ned. Herv. Kerk in betrekking te staan.
Deze laatste clausule van art. 2 van bovenbedoeld Algemeen Reglement duidt er onomstootelijk op, dat men in een burgerlijke gemeente legaal niet spreken kan van de Ned. Herv. Kerk als men daarmee het plaatselijk Hervormd geloofsgenootschap be doelt.
Is men nu krachtens een dezer vorengenoemde voorschriften van rechtsv/ege lid der Ned. Herv. Kerk, dan is men individueel ook automatisch lidmaat van deze kerkelijke gemeente in de plaats waar men woont en men wordt het evenzeer bij vertrek naar een andere plaats door het indienen van een attestatie bij den Kerkeraad dier gemeente. Op die gronden berust dus m.i. de aanduiding van een Ned. Herv. Kerk ter eeniger plaats op een verkeerde gedachtengang en heeft voedsel gegeven aan het desbetreffende normale spraakgebruik.
En als ook Kerkvoogdijen in hun officiƫele stukken van dezelfde benaming gebraik maken, dan zal 't niet te gewaagd zijn te veronderstellen, dat zij een vormelijke fout maken.
Aan de hand van de Kerkelijke jurisprudentie behoort 't dus klaarblijkelijk te zijn: Ned. Herv. Gem. met aanwijzing van de burgerlijke plaats, als zijnde die kerkelijke gemeente een onderdeel van de Ned. Herv. Kerk, waartoe ze wettelijk en samenhangend behoort en alzoo niet gelijknamig met het hoofdbestanddeel kan zijn. Het was dus gansch niet willekeurig als ik
Het was dus gansch niet willekeurig als ik steeds de beurtdienst opgaf als te zijn van de Ned. Herv. Gemeente ter plaatste mijner inwoning.
Ingezonden door een onzer correspondenten.
Naschrift van de Redactie. Inzender heeft formeel gelijk, onze redactie houdt zich echter duidelijkheidshalve aan het algemeen spraakgebruik.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 november 1940
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 november 1940
Eilanden-Nieuws | 6 Pagina's