Toeschouwer?
SCH Het gebeurt weleens in de pauze op het schoolplein dat er meningsverschil ontstaat tussen jongeren. Helaas draait dat zo nu en dan ook op vechten uit. En zo’n vechtpartij heeft aantrekkingskracht. GEDE KINDER A AN J E SCH
Al heel snel hebben heel wat jongeren zich verzameld om de jongeren die het meningsverschil hebben. Ze zijn graag toeschouwer. Hoe gaat dit aflopen? In het ‘voordeel’ van wie zal het uitpakken? Je zult het vast wel herkennen. Je staat graag op de voorste rij om alles goed te kunnen volgen. Zelden ga je echter tot handelen over. Je kijkt toe... Je bent toeschouwer.
Toeschouwer kun je ook zijn als je in de kerk zit. Je hoort de woorden van de dominee of ouderling aan. Je ziet dat de Heilige Doop bediend wordt. Je ziet het breken van het brood en het vergieten van de wijn tijdens het Heilig Avondmaal. Je kijkt toe. Je bent toeschouwer. Maar het zegt je allemaal niet veel of helemaal niets.
Toeschouwer kun je ook zijn tijdens deze lijdenstijd. In de preken gaat Hij als het ware aan jouw oog voorbij naar Zijn einde. ‘En Hij dragende Zijn kruis, ging uit’ (Joh. 19:17a)’. Wat liepen er veel mensen met de Heere Jezus mee. Wat waren er een toeschouwers. Huilende vrouwen, scheldende Joden, ruwe soldaten, vrome Farizeeën, vloekende moordenaars. Tóeschouwers genoeg. Maar innerlijk geen behoefte aan deze lijden- de Zaligmaker.
Of ben je een áánschouwer geworden? Dat is letterlijk het cruciale verschil. Je hebt door genade gezien dat het niet anders goed kan worden tussen God en jou dan alleen door Zijn lijden en sterven. Jij schuldig. Hij onschuldig. Hij gebonden. Jij vrij. Dat heeft de hoofd- man bij het kruis gezien. Hij was eerst toeschouwer van alles wat er gebeurde. Maar hij is hij áánschouwer geworden. ‘Als nu de hoofdman over honderd zag wat er geschied was, verheerlijkte hij God en zeide: Waar- lijk, deze Mens was rechtvaardig’ (Luk. 23:47). Zeg je het hem na?
‘...die van den beginne zelven aanschouwers geweest zijn...’
Lukas 1 vers 2a
L. VAN DER HAM, KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 maart 2021
De Saambinder | 24 Pagina's
